54.000 i efterbetaling og omkring 1.500 kroner mere i løn om måneden efter skat. ”Det gør da en kæmpe forskel for mig,” siger Sonja, der har været igennem et usædvanligt hårdt sygdomsforløb, hvor hun har fået fjernet en tumor i hjernen, og kæmpet en lang opslidende kamp for at komme tilbage i arbejde som sygeplejerske.
”Den oprindelige vurdering var, at jeg aldrig ville komme til at arbejde som sygeplejerske igen. Jeg ville det dog anderledes, og efter nogen tid begyndte jeg med to timer om ugen, og steg i løbet af årerne langsomt i timetal.
Jeg har nu været på fleksjobydelse i omkring 10 år og fik helt fra begyndelsen god hjælp af faglig konsulent Carsten Richards fra Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark, da jeg skulle begynde min lange vej tilbage i faget.”
Hårdt ramt af lønloft
”Min nuværende 20 timers-stilling er på Holtegården i Rødding - et socialpsykiatrisk botilbud for personer med psykisk handicap. Her har jeg været sygeplejerske i cirka fire år.
En dag ringer den kommunale sagsbehandler og siger, hun kan se, at jeg bliver ramt hårdt af noget hun kalder ’et lønloft’. Jeg er ikke inde i alle disse regler, og havde tiltro til at dem, der har med det at gøre, har styr på sagerne. Det viser sig, at kommunen har brugt et forkert beløb som udgangspunkt for beregningen af mit fleksløntilskud.
Efter dokumentation fra min arbejdsgiver, bliver min lønudbetaling hævet med omkring 1.500 kroner om måneden. Det går hurtigt og smertefrit. Kommunen foretager dog sig ikke noget med hensyn til den tid bagud, hvor jeg også har fået et forkert beløb.
Derfor kontakter jeg atter Carsten hos Dansk Sygeplejeråd, for at høre om reglerne for efterbetaling med tilbagevirkende kraft. Han kontakter kommunen, og hjælper mig med at få efterbetalt for de seneste tre år. Det bliver til 54.000 kroner.”
Fedt at kunne ringe efter hjælp
”Jeg har styr på at være sygeplejerske, men ikke på bestemmelser om fleksløntilskud, lønloft og den slags. Jeg tror ikke at denne fejl ikke er sket med vilje for at spare penge, men reglerne omkring fleksjob og løntilskud er komplicerede, så det er let at lave fejl.
Det er svært at stå alene overfor et offentligt system med komplicerede bestemmelser, som ovenikøbet ændrer sig konstant. Da jeg fik Carsten og Dansk Sygeplejeråd på sagen gik det hele forbløffende nemt. Der har heller ikke været nogen form for modstand fra kommunens side.
Jeg kunne ikke have klaret dette Dansk Sygeplejeråd, og er så glad for at være i fagforening. Det vil jeg anbefale til alle, du ved aldrig, hvad morgendagen bringer. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor jeg ville have været uden den solide støtte fra min fagforening.
Det er så fedt at kunne ringe og få hjælp når man har brug for det.”
FAKTA
Lønloftet svarer til lønnen til en ordinær fuldtidsansat inklusiv pension, i samme stilling/funktion som fleksjobberen. Du rammer lønloftet, hvis den samlede indkomst i fleksjobbet (løn + fleksløntilskud) overstiger den tilsvarende normalløn. I disse tilfælde nedsættes udbetalingen med det beløb, der overstiger fuldtidslønnen på området.
Her kan du se, om du som fleksjobber, er ramt af lønloftet.