Selvfølgelig har vi politiske holdninger

Valgkampen raser. Dansk Sygeplejeråd har mange politiske synspunkter – når det altså angår sundhedsvæsenet, samt sygeplejerskers arbejdsvilkår og aflønning, understreger kredsformand John Christiansen.

Oprettet: 13.05.2019
Stig Vognæs

I denne tid bruger vi megen energi på at fortælle politikere til det kommende folketing at sygeplejersker spiller en væsentlig rolle for at de sundhedspolitiske visioner kan realiseres.

Vi er naturligvis partipolitisk uafhængige som altid, men vi har nogle klare holdninger til, hvilke emner vi mener, det er vigtigt at politikerne forholder sig til. Dansk Sygeplejeråds hovedbestyrelse har besluttet, at vores tre hovedtemaer er:

  • Flere penge til sundhedsvæsenet.
  • Flere sygeplejersker.
  • Ligeløn for sygeplejerskerne.

Underfinansiering

Grundlæggende handler det om en kronisk underfinansiering af sundhedsvæsenet, som vi skal have gjort op med. Et andet vigtigt emne peger på behovet for flere sygeplejersker.

En væsentlig vinkel handler om de rammer og vilkår vi arbejder under, så uddannede sygeplejersker ikke forlader faget. Og slet ikke tvinges ud af faget på grund af arbejdsvilkårene.

Vores samfund står overfor nogle alvorlige udfordringer. Der skal handles nu, ellers kommer manglen på sygeplejersker til at gå fra ’alvorlig’ til ’katastrofal’.

Vi er ikke alene

Vi har råbt højt om den snigende mangel på sygeplejersker i mange år, og nu råber professionshøjskolerne også. Se eksempelvis dette nyhedsbrev:

https://mailchi.mp/uc-dk/vi-lber-tr-for-pdagoger-lrere-og-sygeplejersker?e=3e8039d707

Hvis manglen på sygeplejersker skal afhjælpes, kræver det mere end luftige løfter og hensigtserklæringer. Først og fremmest skal de årlige 2% besparelser på uddannelsesområdet fjernes.

Kliniske uddannelsessteder er altafgørende

Der er også behov for tydelig prioritering i det kliniske felt, da netop vores uddannelse har en stor andel af klinisk praktik.

Der er mange tandhjul, der skal snore rundt og falde i hak for at sikre og fastholde, at vi kan levere fremtidens sygeplejersker uden at gå på kompromis med uddannelseskvalitet.

Skoler og kliniske uddannelsessteder med kliniske vejledere skal have rammer og vilkår til at uddanne og udvikle. Vi mangler heldigvis ikke studerende, der brænder efter at få en god uddannelse.

John Christiansen
Kredsformand
 

Læs også: