Seniormøde på Bornholm

Kom og hør museumsinspektør Jakob Seerup fortælle om Valborg Hjorth - Bornholms fornemst dekorerede sygeplejerske.

Valborg Sofie Hjorth levede 1884 til 1970. Hun voksede op i det kunstneriske og kreative miljø på Hjorths Fabrik i Rønne, og som en ung, selvstændig kvinde besluttede hun sig for at vie sit liv til gerningen som sygeplejerske. Efter grunduddannelsen besluttede hun sig for at opleve verden, og hun rejste til Belgien, hvor hun arbejdede sammen med lægen professor Dépages og var ansat på den belgiske sygeplejeskole under ledelse af Edith Cavell, som senere blev skudt af tyskerne som spion. I 1912 rejste Valborg med Depage til Konstantinopel som krigssygeplejerske under den 2. Balkankrig.

Da hun kom tilbage til Danmark fik hun en god stilling som oversygeplejerske på det dengang nye og meget moderne Bispebjerg Hospital. Men da 1. Verdenskrig brød ud i 1914 sagde hun sin gode stilling op og søgte til fronten i Belgien, hvor hun igen arbejdede under Depage. Fra Belgien rejste hun til Rusland, hvor hun var på et krigshospital i Sankt Petersborg, og derefter kom hun videre til et andet krigshospital i Estland. Hjemme i Danmark arbejdede hun i krigsfangelejrene i Horserød og Gram i slutningen af Verdenskrigen. Som anerkendelse for indsatsen under krigen modtog hun medaljer fra flere lande.

Efter de dramatiske og omtumlede år før og under 1. Verdenskrig slog Valborg Hjorth sig til ro på Bornholm, hvor hun blev ledende oversygeplejerske på Blykobbe-sanatoriet i en menneskealder.

Museumsinspektør Jakob Seerup på Bornholms Museum fortæller om Valborg Hjorths fascinerende historie.

Pris: 25 kr.

Tilmelding til Jytte Kure tlf. 31 70 29 38, mail: jyttekure@gmail.com eller Lis Andersen tlf. 30 91 62 46, mail: lis.a.andersen@live.dk.