Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Forkant

Årets nye ledelsesord må være ...

2020 vil i historiebøgerne blive året med corona. Men året har også vist vigtige ting, når det handler om ledelse og indretning af sundhedsområdet. Forhåbentlig er det lærdom, vi tager med ind i 2021.

Forkant 2020 nr. 4, s. side 4 - 5

Af:

Irene Hesselberg, Formand

irene_0

Hvis der er noget, vi har lært på den hårde måde i 2020, så er det, at alt kan ske! Vi har heldigvis også lært, at (stort set) alt kan løses.

Uforudsigelighed og kreativitet er gået hånd i hånd. Med dygtig ledelse og høj faglig kvalitet har sundhedsvæsenet i regioner og kommuner leveret langt mere, end nogen på forhånd havde kunne tillade sig at forvente.

Der er knoklet og mange begreber har fået ny betydning: At stå til rådighed og være fleksibel, som det der forventes af ledere, er blevet et meget fysisk begreb. „Håndholdt ledelse“ burde indskrives i rækken af nye ord fra 2020.

I starten af året stod alt i coronaens tegn – landet blev lukket og mange opgaver blev sat på standby. Nu er vi så nået til slutningen af året. Corona er blevet et vilkår, som medfører, at vi nu i anden bølge med delvise lukninger og nye restriktioner lokalt og på landsplan arbejder dobbelt så hårdt. Dét, der var sat på standby i foråret, er i fuld sving samtidig med, at vi igen skal takle coronaen – med alt hvad det medfører.

2020 har på den måde om noget vist betydningen af at respektere faglighed. Man kan roligt sige, at der er momentum for dét, som mange har talt om længe – og som vi har vidst altid – at faglig ledelse gør en afgørende forskel.

Med den kæmpe pallette af vigtige tiltag i forhold til sundhedsområdet, som forhåbentlig skal foldes ud i 2021, er det godt at se, at der er en rød tråd – faglig ledelse – der er blevet så tydelig under coronaens faste tag i Danmark. Det nytter ganske enkelt at sætte ledere fri til at lede og inddrage de kvalificerede medarbejdere i at udføre velfærdsopgaverne på den bedste måde til gavn for borgere og patienter.

Og hvad er så de mange vigtige tiltag i 2021?

Jo, lad mig nævne i flæng: Nærheds-reform, sundhedsreform, nationale kvalitetsstandarder, ældreudspil og værdighedstiltag, folkesundhedslov – bare for at nævne nogle af de overordnede dagsordener.

Ansvaret for den lokale velfærd skal ligge lokalt, sagde statsministeren i sin åbningstale til Folketinget i efteråret. „De enkelte institutioner får friheden: Ledere, medarbejdere, borgere. Til gengæld forpligter de sig til at levere bedre resultater. For med friheden – ja, der følger ansvaret,“ lød det.

Regeringen udpegede samtidig syv såkaldte frikommuner. Af dem er tre kommuner særligt udvalgt til at forbedre ældre- og sundhedsområdet. Det giver os ledende sygeplejersker en fantastisk mu-lighed for at gribe bolden og sikre, at det er de faglige argumenter, der sætter standarden. At borgerne inddrages, så den pleje og omsorg de har brug for, leveres af kompetente og fagligt velkvalificerede mennesker. Der samtidig naturligvis skal trives med dét, de laver, så det giver mening for alle.

Lad os gøre 2021 til året, hvor det bliver ekstra tydeligt, at det gør en forskel, at man sætter kompetente folk, der har faglig indsigt, til at lede sundhedsområdet.

Det kan godt være, at det kun er tre kommuner, der er udvalgt til frikommuner – men det skal ikke afholde os ledende sygeplejersker i de resterende 95 kommuner og tilhørende regioner fra at byde ind, udveksle gode eksempler og arbejde sammen om at få succes i frikommunerne. Det kan jo også være med til at sætte resten af kommunerne mere fri.

2021 er også overenskomstår med tilhørende vigtige forhandlinger. Jeg håber, at forhandlingerne og de nye over-enskomster på samme måde vil munde ud i at signalere, at faglighed værdsættes. Hvor dét at være ledende sygeplejerske vil blive honoreret svarende til indsatsen.Overenskomstkravene er netop i disse dage ved at blive udvekslet med arbejdsgiverne. Startskuddet er dermed for alvor lydt. Vi ses helt sikkert rundt i landet i den kommende tid – fysisk eller virtuelt – så vi kan holde hinanden orienteret om forløb, forberedelse af nødberedskaber og alt det øvrige, der hører en overenskomst til.

Indtil da håber jeg, at du får mulig-hed for at nyde december, julen og nytåret ... og forhåbentligt med gode dage til at lade op til det kommende år.

Tak for et forrygende år og godt nytår!

Irene Hesselberg