Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Forkant

Vi har ofte ansvar for alt for mange medarbejdere

Ny undersøgelse af afdelingssygeplejerskers ledelsesspænd måler konsekvenser for ledere og medarbejdere. Mange ledere oplever, at de har ansvar for alt for mange medarbejdere.

Forkant 2020 nr. 4, s. Side 8

Af:

Thomas Garlov, journalist

ledelsesspaend

En undersøgelse blandt ledere og medarbejdere på landets hospitaler kan få stor betydning for indretningen af sundheds-systemet i fremtiden.

Det er forskere fra Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, der er i fuld gang med at undersøge, hvordan antallet af medarbejdere, som lederen på en hospitalsafdeling har ansvar for, har betydning for ledelsen og kvaliteten af ledelsen.

Hver tredje ledere svarer, at de oplever, at deres ledelsesspænd er for stort eller alt for stort.

I undersøgelsen er i alt 855 afdelingssygeplejersker på hospitaler rundt om i landet blevet spurgt konkret til, hvordan de selv oplever deres situation og det nuværende antal medarbejdere, som de har ansvar for.

„Det er naturligvis tankevækkende i sig selv, når hver tredje leder mener, at ledelsesspændet er for stort. Det er samtidig også et vigtigt signal om, at der er mange ledere på landets hospitaler, der oplever, at deres egen ledelse kunne forbedres, hvis de havde ansvar for færre medarbejdere“, siger Lars Dahl Pedersen, der er seniorrådgiver og ansvarlig for forskningsprojektet.

Giv ledelsesspændet opmærksomhed

Lederne i undersøgelsen er alle ansat som afdelingssygeplejersker på landets hospitaler. Næsten halvdelen (47 %) svarer, at de mener, at det bedste ledelsesspænd ville være at have ansvar for 21 – 30 medarbejdere. Hver tredje leder i undersøgelsen har ansvar for flere end 40 medarbejdere. I gennemsnit har lederne i undersøgelsen personaleansvar for 37 medarbejdere.

„Vi er kun i starten af vores bearbejdning af det store materiale, som vi nu har fået. Men disse allerførste tal viser jo med al tydelighed, at emnet er vigtigt. Mange ledere giver et tydeligt signal om, at de føler, at deres ledelse kunne forbedres,“ siger Lars Dahl Pedersen, og tilføjer:

„Der kan være en række andre hensyn, når man fastlægger strukturen på et sygehus. Men måske har man forsømt at give ledelsesspændet selvstændig opmærksomhed som et helt afgørende element“.

Forskerne på Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse vil i løbet af foråret have bearbejdet resultaterne fra undersøgelsen, der både omfatter ledere og medarbejdere på landets hospitaler.

„Det at vi har kunne spørge både ledere og medarbejdere om, hvordan ledelsen fungerer i hverdagen, giver et unikt indblik. Alle i undersøgelsen deltager naturligvis anonymt. Men forhåbentlig kan undersøgelsen pege på forbedringspotentiale og veje til at strukturere sundhedsområdet bedre“, siger Lars Dahl Pedersen.