Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Forkant

Ferien udskudt

Den anden coronabølge ramte lederne endnu hårdere, sammen lignet med, da corana­pandemien startede i foråret 2020. Det viser undersøgelse blandt de ledende sygeplejersker.

Forkant 2021 nr. 1, s. Side 6

Af:

Thomas Garlov, Journalist, thg@dsr.dk

Vi vidste nogenlunde, hvad der kunne vente os, da bølgen med coronatilfælde for anden gang væltede ind over landet i efteråret. Men det gjorde tilsyneladende ikke arbejdet i sundhedsvæsenet lettere.

Anden bølge endte med at ramme lederne endnu hårdere end den første over­raskende coronabølge, viser en undersøgelse blandt de ledende sygeplejersker i landets kommuner og fem regioner.

Otte ud af ti ledende sygeplejersker svarer i undersøgelsen, at de har måtte stå mere til rådighed. I foråret sidste år var det tilsvarende ’kun’ syv ud af ti, der svarede, at de var nødt til at stå mere til rådighed f.eks. aften, nat og weekend.

I den nye undersøgelse i januar svarer 73 pct. af lederne tilmed, at de inden for den seneste måned har øget deres egen ugentlige arbejdstid.
Sidste år, da coronapandemien startede, svarede kun 66 pct. på samme måde, at de måtte udvide deres ugentlige arbejdstid.

„Der er ingen tvivl om, at corona har udfordret os som ledere og presset os. Men det er et meget vigtigt signal, at presset faktisk har været endnu hårdere her i den anden bølge. Det sætter hele pandemien i ekstra relief. Situationen er på mange måder kun klaret så flot, fordi lederne og medarbejderne har ydet en helt ekstra­ordinær indsats,“ siger Lederforeningens formand, Irene Hesselberg.

Da den første coronabølge sidste som­mer var drevet over, gennemførte Lederforeningen forhandlinger med samtlige kommuner og de regionale arbejdsgivere.
Her argumenterede Lederforeningen for, at lederne fortjente en anerkendelse for den ekstraordinære indsats.

„Ledere bliver jo ikke kompenseret, når vi pludselig skal arbejde helt ekstraordinært. Og selvom vores løn skal afspejle leder­ansvaret, så tager lønnen ikke højde for disse helt ekstraordinære udfordringer,“ siger Irene Hesselberg.

Ekstraordinær anerkendelse

Forhandlingerne varede mange steder langt hen i efteråret. Selvom det ikke er alle ledere, der har fået et ekstra honorar, så har indsat­sen efter første bølge betydet, at en række ledere efterfølgende har fået en ekstra­ordinær anerkendelse.

„I alt er der udbetalt næsten 37 mio. kr. i sådanne tillæg til lederne, og det er næsten dobbelt så meget, som vi ellers normalt ser. Vi er selvfølgelig glade for, at arbejdsgiverne dermed også viser, at de er klar over, at lederne yder en helt ekstraordinær indsats. Men jeg synes faktisk, at der burde flere penge på bordet. Og da især når vi nu sort på hvidt også kan dokumentere, at den anden coronabølge har været endnu hårdere,“ påpeger Irene Hesselberg.

I undersøgelsen i januar 2021 svarer hver anden leder (54 pct.), at de har måtte udskyde afspadsering og ferie. Otte ud af ti svarer, at de også har oplevet et øget arbejdspres.