Den gode netværker

Gode råd til hvordan man bliver en god netværker.

Den gode netværker

 

Essensen ved at være en god networker er, at du gør dig klart, hvad du kan give andre. Det er samtidig essentielt, at du er klar over, at udbyttet af de relationer, du indgår i, ofte kommer forsinket og i et andet format end det input, du giver. Sommetider er du giver, og andre gange er du modtager.

 

Det kan for mange være en grænseoverskridende opgave at skulle bede andre om hjælp. Her er det imidlertid vigtigt at hu­ske, at der ikke er tale om en udnyttelse. Netværk skal ses som en gensidig bytterelation. Selvom dit bidrag til den person, du trækker på lige nu, ikke kommer med det samme, er det vigtigt, at du tænker det ind og giver udtryk for, at du er interesseret i, at relationen kan give et gensidigt udbytte.

 

Dit netværk er dit ansvar

 

Når netværkshullerne skal udfyldes, og du skal ud på de skrå brædder, er de vigtigste råd, at du er dig selv og at du er åben i forhold til dine hensigter og behov. Når du har en klar ide om, hvad du vil bruge dit netværk til – og et billede af dine præferencer, når du networker – så bliver det også nemmere at arbejde strategisk med dit netværk.

At netværke handler dybest set om at være flink og hjælpsom, samtidig med, at du skal udvise interesse for de kontakter, du har, møder eller opsøger. Det handler ikke om at have spidse albuer, men om at skabe og vedligeholde relationer, hvad enten det drejer sig om familie, venner, kollegaer med videre. Det kan du gøre på mange måder. Du kan sende en hilsen via sms eller tage kontakt via LinkedIn, du kan foreslå en sjov event i form af Djøfs mange arrangementer, du kan foreslå at mødes over et slag golf, eller du kan tage initiativ til hjemlig hygge.

 

Skabelsen og vedligeholdelsen af relationer er vigtig, fordi men­nesker med forskellige baggrunde og kompetencer kan hjælpe dig på forskellig vis. De kan blandt andet agere som spar­ringspartnere, mentorer, etc. Du må derfor, selvom det lyder lidt barskt, forholde dig strategisk til de personer du møder og overveje, hvordan du bedst kan gøre brug af deres viden og kompetencer.

 

En dygtig networker er i stand til at gribe mulighederne og tage initiativ til at udvikle og vedligeholde personlige relationer. Grundlaget for at få og bevare et godt netværk er, at de andre per­soner i netværket også ønsker, at du er en del af deres netværk. Det forudsætter en sund netværksadfærd. Vi har derfor samlet nogle gode netværksråd, som du kan lade dig inspirere af og bruge i dit netværk. Husk – dit netværk er dit ansvar.

 

5 gode netværksråd

1.Vær parat til at bidrage

Et godt netværk opstår ved, at du er parat til at bidrage uden at forvente at få noget igen lige med det samme.

 

2.Vær opmærksom, nærværende, interesseret og lyttende

Kvaliteten af dialogen er vigtigere end hvor lang tid, I taler sammen. Du skal derfor være helt til stede. Lyt – også efter det usagte – og spørg til det, du er interesseret i.

3.Øv dig i at spørge om hjælp

De fleste netværk er villige til at hjælpe og komme med gode råd til konkrete udfordringer, hvis blot du spørger. Du får intet svar, hvis ikke du spørger.

 

4.Vær ikke overivrig – hav tålmodighed og tænk langsigtet

Netværk udvikles ikke på én dag. Det er derfor vigtigt, at du tænker fremad og forsøger at skabe og vedligeholde relatio­ner, inden en krisesituation måske viser sig, og du får brug for netværkets hjælp. Derfor skal du tænke netværk i god tid og være brobygger: Vis interesse for de relationer du har, møder eller opsøger. Ring til dem, skriv til dem eller aftal et uformelt møde – sådan holdes netværket ved lige.

 

5.Gør det let for andre

Gør hvad du kan, for at andre let kan finde dig, hvis de har brug for din hjælp. Hav altid visitkort med dig og sørg for at dine e-mails altid indeholder kontaktinformationer. Du kan også hjælpe ved at henvise til andre, som du mener kan hjælpe vedkommende, hvis ikke du selv kan.

Flere redskaber til netværk