Der er dog en del ting, du kan gøre for at følge det gode resultat på vej og sikre, at den aftale du har lavet også holder:
- Anerkend fordelene ved aftalen
- Fortæl om effekten af aftalen
- Fortsæt påvirkning af modparten
- Forhandlingsprocessen fortsætter efter mødet
Få styr på din aftale
Det er vigtigt at være sikker på om du og din modpart er helt enige om, hvordan aftalen skal føres ud i livet; hvordan ved vi, at resultatet har den effekt vi ønsker? Hvad gør vi, hvis noget skal ændres?
Forhandlingsparter vil altid fortolke resultatet så meget i egen favør som muligt, så derfor kan det være vigtigt at holde en god og åben kontakt i tiden efter mødet, så I undgår misforståelser à la ”Det var jo ikke det, vi aftalte !”.
Oprethold en god relation
Igennem den fortsatte kontakt kan du opretholde det vigtige påvirkningsarbejde, der især er vigtigt, hvis du skal møde din modpart igen. Hvis du tydeligt viser, at det har kunnet betale sig at give dig det, du gerne ville have – så har din modpart mere lyst til at gentage succesen, end hvis du bare forsvinder eller måske endda kun taler om det, du ikke fik med i aftalen.
Det handler i bund og grund om at fortsætte opbygning og vedligeholdelse af en god relation, også selvom du måske lige nu tænker, at I ikke vil skulle forhandle med hinanden igen. Dine forhandlingsparter bærer indtrykket af dig med sig, og de er med til at fortælle ”historien om dig” til andre.
Se mere i skemaet:
Aktiviteter i en forhandlingsproces