Corona-beredskab presses

De øverste arbejdsgivere inden for sundhedsområdet, landets regioner, bør gøre det mere attraktivt at skulle stå til rådighed og indgå i corona-beredskaberne, lyder det fra Lederforeningen. På mange hospitaler er det nu svært at finde sygeplejepersonale, der frivilligt er parat til at indgå i beredskab.

Oprettet: 13.11.2020

Over hele landet meldes der om færre sygeplejersker, der frivillige er parat til at indgå i corona-beredskaber, end i foråret da den første conona-bølge skyllede ind over landet. Det bliver dermed sværere og sværere at udfylde hospitalernes vigtige corona-beredskaber.

Men en del af problemerne skyldes, at de øverste arbejdsgivere ikke værdsætter den ekstra indsats godt nok, mener Lederforeningens formand, Irene Hesselberg.

”Lige nu sættes både sygeplejersker og lederne i sundhedsvæsenet i en helt urimelig klemme. Hvis lederne ikke kan finde sygeplejersker, der frivilligt vil indgå i corona-beredskaberne, så tvinges lederne i sidste ende til at pålægge medarbejderne alligevel at stå til rådighed. Det er en ulykkelig situation, som både skaber utryghed i personalet, og som lederne heller ikke selv kan løse,” siger Irene Hesselberg.

I første omgang har sygeplejersker mange steder kritiseret, at de tvinges til at udføre corona-arbejde eller stå til rådighed. Kritikken rettes flere steder mod de ledere, der pålægger sygeplejersker de uønskede vagter.

”Men lederne har ikke andre muligheder. Det er jo netop de øverste arbejdsgivere i de fem regioner, der fastlægger de overordnede løn- og arbejdsforhold. Den enkelte leder kan ikke beslutte at påskønne medarbejdernes indsats ved for eksempel at ændre grundlæggende i aflønningen. Konsekvensen er, at mange medarbejdere ender med ikke at tilbyde sig frivilligt til beredskab. Også mange ledere knokler lige nu også selv ekstra meget på grund af Corona. Regionerne burde sende et tydeligt signal om, at man værdsætter denne indsats”, siger Irene Hesselberg.

I sidste ende kan arbejdsgivernes manglende opbakning i forbindelse med coronaindsatsen udover utryghed hos medarbejderne også resultere i et dårligt arbejdsklima, som så vil skabe nye udfordringer i forhold til at fastholde og rekruttere medarbejdere, påpeger Lederforeningen.

”Det er helt forkert, at man i de fem regioner ikke i højere grad har forsøgt at gøre det mere attraktivt for medarbejdere at melde sig frivilligt. Det kunne forhindre, at man som leder i sidste ende tvinges til at udpege sygeplejersker mod deres vilje, siger Irene Hesselberg, og tilføjer:

”Samme udfordring gælder i øvrigt for lederne selv. I gennemsnit har vores ledere fået omkring 3000 kroner for det meget ekstra arbejde i forbindelse med Corona. De ekstra penge er mange steder først kommet efter, at vi har måtte forhandle med arbejdsgiverne. Lederforeningen har bedt om forhandling med samtlige kommuner og hospitaler om en ekstra honorering til lederne på grund at corona-situationen. Og selvfølgelig er vi glade for, at forhandlingerne resulterer i honorarer. Men vi taler altså om et sundhedsvæsen, der har været mere eller mindre under konstant ekstra pres i nu snart ni måneder. Den indsats er så åbenbart kun ekstra 3000 kroner værd for en helt fantastisk indsats indtil nu. Det synes jeg personligt, at arbejdsgiverne kan gøre en hel del bedre,” siger formanden for de firetusinde ledere i Lederforeningen.