Lederforeningens formand forsvarer god ledelse

"Start nu ikke en helt unødvendig snak om faggruppers magt og magten i sundhedsvæsenet", lyder det fra Lederforeningens formand, Irene Hesselberg direkte henvendt til formanden for lægeforeningen. Reaktionen kommer efter at lægeforeningens formand har udtalt, at andre faggrupper "positionerer sig på ledergangen".

Oprettet: 13.05.2019

Lederforeningens formand, Irene Hesselberg, reagerer i Ugeskrift for Læger, den 13. maj 2019. på udtalelser fra Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing, der argumenterer for, at sundhedsvæsenet har brug for stærke lægelige ledere. (se også nederst).

Vi bringer her Irene Hesselbergs indlæg i fuld længde:

Sundhedsvæsenet har brug for stærke ledere!

Måske har vi i en presset dagligdag overset, hvor vigtigt det er, at vi er ledere i sundhedsvæsenet, konstaterer Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, i en tankevækkende leder i Ugeskrift for Læger, 7/ 2019.

Andreas Rudkjøbing lægger dermed op til en spændende debat, men desværre også en debat med et tveægget sværd indbygget.

Jeg kan ikke være mere enig, hvis pointen er, at der er brug for god ledelse i sundhedsvæsenet.

En af mine gode lederkolleger satte sig for at følge en patient gennem systemet. Patienten nåede op på 72 indlæggelser i løbet af to et halvt år. I sådan et behandlingsforløb er det en oplagt konstatering, at der ikke kun er brug for effektiv behandling, men også brug for dygtig ledelse. Der er en tydelig og alvorlig risiko for, at et behandlingsforløb risikerer at miste sit overblik. Ja, jeg kunne jo næsten fristes til at tilføje, at der da ikke noget at sige til, hvis behandlingen og udgifterne endda risikerer at løbe galt et par gange eller flere...

Men jeg er lidt usikker på, hvorvidt Andreas Rudkjøbing har det fokus. I stedet bruges nemlig en hel del kræfter på at fortælle, at »andre faggrupper positionerer sig på ledergangen«. Lægerne skal arbejde og kæmpe for magten i sundhedsvæsenet, forklarer formanden for Lægeforeningen. Jeg synes, at det er ærgerligt, hvis vi ender med at spille faggrupper ud mod hinanden på denne måde og tilmed tale om en magtkamp.

Der er en vigtig fælles indsats i at sikre, at sundhedsvæsenet helt generelt får bedre forhold og ressourcer til at sikre, at vi fortsat har sundhed i verdensklasse. Her er det et vigtigt punkt også at sikre, at der bliver plads til god ledelse. Lad os arbejde for dette fine mål. Lad os sammen tale om, at der er brug for, at vi undgår behandlingsforløb uden overblik. Lad os sammen stille krav om, at lederne i sundhedsvæsenet får en ramme for deres ledelse, der kan sikre, at sundhedsvæsenet også er et godt sted at arbejde.

I den forbindelse har vi som faglige ledere også en fælles interesse i at sikre, at de kommende sundhedsfællesskaber ikke får ledelser med flertal af deltagere med borgmesterkæder om halsen. Lad os derfor sammen italesætte, at der er god mening i, at vi har ledere med udgangspunkt i sundhedsvæsenet.

Men start nu ikke en helt unødvendig snak om faggruppers magt og magten i sundhedsvæsenet.

Irene Hesselberg

- - -

Lægeforeningens formand skriver i en leder i ugeskriftet den 1. april under titlen "Sundhedsvæsenet har brug for stærke, lægelige ledere" blandt andet:

"Måske har vi i en presset dagligdag overset, hvor vigtigt det er, at vi er ledere i sundhedsvæsenet. Det er en position, som tidligere var en selvfølge. Men i dag oplever vi, at andre faggrupper positionerer sig på ledergangen og i den allerøverste del af »væsenet«. Vi skal kort sagt se i øjnene, at magten i sundhedsvæsenet ikke følger med eksamensbeviset.

Vi skal arbejde - og nogle steder kæmpe - for den, og det er nu, hvis vi vil være med til at definere, hvordan sundhedsvæsenet komme bedst muligt gennem en tid, som mildt sagt er udfordrende".

- - -

Læs hele lederen fra Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, HER
Læs debatindlægget fra Irene Hesselberg i Ugeskrift for Læger, side 992 HER