Mobning mod leder anerkendt som arbejdsskade

En sag om mobning mod en ledende sygeplejerske er blevet anerkendt som arbejdsskade. Lederforeningen opfordrer sine ledere til at tage eget arbejdsmiljø alvorligt. Og ekspert i mobning taler om et mørketal for mobning af ledere.

Oprettet: 30.03.2022

Mobningen havde stået på gennem længere tid. Vel op mod et år. Medarbejderne talte grimt og nedladende om deres leder. Ikke bare i dagligdagen, men også offentligt på de sociale medier.
     Så grimt, at det ikke kunne undgå at påvirke. Og så grimt, at det til sidst satte sig på sjælen, og den ledende sygeplejerske måtte fratræde sin stilling.
     Nu har Arbejdsmarkeds Erhvervssikring afgjort, at der er tale om så tydelig mobning fra medarbejdernes side, at lederen har fået en arbejdsskade. 

„Det er en vigtig afgørelse. For det første er det en anerkendelse til vores medlem om, at man kan blive udsat for så hårdt et arbejdsmiljø som leder, at det slet ikke er rimeligt. Men afgørelsen er også et vigtigt signal til os andre ledere om, at vi også har et helt rimeligt krav om at blive behandlet ordentligt. Vi skal ikke være supermennesker,“ siger Marie Rosbjerg, der er næstformand i Lederforeningen.

Eva Gemzøe Mikkelsen, erhvervspsykolog og lektor på Syddansk Universitet og ekspert i mobning og konflikter på arbejdspladser, peger på, at mobning mod ledere desværre ikke er ukendt.

„Men jeg er jo nødt til at tilføje, at der desværre ikke er meget fokus på den mobning, der foregår nedefra og op. Det har bl.a. den konsekvens, at mobbede ledere kan tænke, at når det rammer dem, er det fordi de er svage. Der kan også være en forventning hos lederen selv og andre, at de selv skal løse problemet. Derfor skjuler nogle måske mobningen for deres lederkolleger. Dermed får de ikke den rådgivning og støtte, de har brug for, for at håndtere situationen. Mobning påvirker dig på samme måde, om du er leder eller medarbejder,“ siger Eva Gemzøe Mikkelsen, som opfordrer til, at der kommer mere åbenhed også om den mobning, der sker fra medarbejdere overfor ledere.

Du kan læse hele historien i det nye nummer af magasinet om ledelse, Magasinet Forkant. HER!
Magasinet Forkant udkommer i denne uge - og sendes blandt andet til alle ledere i Lederforeningen.

Læs også Magasinet Forkant digitalt, HER!