Sådan er de nye regler for udskydelse af ferie

Det bliver nu muligt for sundhedspersonale at overføre ferie, der skulle være afholdt inden 31. december 2021. Sådan er reglerne...

Oprettet: 16.12.2021

Regeringen håber, at muligheden for at udskyde ferie til næste ferieår kan hjælpe til at få vagtplanerne inden for sundhedsområdet til at gå op.

Bekendtgørelsen, der gør det muligt for sundhedspersonale at overføre ferie til næste ferieår, er trådt i kraft den 16. december efter en "lynbehandling".
Det er beskæftigelsesministen, der ændrer i reglerne, så de ikke står i vejen for at skaffe flere hænder i sundhedssektoren henover julen i den ekstraordinære situation. 

Således er de nye regler:

Beskæftigelsesministeren har ændret "Bekendtgørelse om feriehindringer", så ansatte, grundet den seneste udvikling i conorasituationen, kan overføre ferie, der ellers skulle være afholdt senest 31.12. 2021.

  • Ændringen af bekendtgørelsen betyder, at der er tale om en feriehindring, når den ansatte, grundet coronasituationen, vælger at arbejde i perioden op til 31.12.2021, i stedet for at holde den ferie, som ellers er aftalt og skulle være afholdt.
  • Ændringen omfatter ”udførelse af nødvendigt arbejde af hensyn til den offentlige sikkerhed og sundhed, indenfor den regionale og kommunale sundhedsvæsen - og i hjemmeplejen og på plejehjem.”
  • Det er frivilligt for den ansatte at aftale, at en allerede planlagt ferie overføres som en feriehindring til næste ferieafholdelsesperiode. Denne næste ferieafholdesperiode løber til 31.12 2022
  • Arbejdsgiver kan ikke pålægge medlemmet at overføre allerede planlagt ferie

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard begrunder de nye regler med, at en massiv stigning i smitten formentlig vil betyde en afledt stigning i indlæggelser.

- Derfor er det helt afgørende, at vi gør, hvad vi kan for at sikre nok hænder på de danske sygehuse. Og her kan muligheden for at udskyde ferie til næste år forhåbentlig hjælpe med at få vagtplanerne til at gå op, siger Peter Hummelgaard.

- Jeg vil gerne understrege, at det er op til den enkelte, om man vil afholde den ferie, som man har ret til. Men jeg håber, at vi med muligheden for at overføre feriedage kan være med til at mindske noget af presset for personalet rundt omkring, siger Peter Hummelgaard om det ekstraordinære tiltag. 

Bekendtgørelsen er trådt i kraft i kraft 16.12.2021.

Læs pressemeddelelse HER