Forebyg brystkræft når du arbejder om natten

Anbefalinger til, hvordan du kan undgå eller reducere døgnrytmeforstyrrelser, når du er i nattevagt

Viden om sammenhæng mellem brystkræft og natarbejde

Der er mange risikofaktorer, når det gælder brystkræft. Natarbejde af én af dem. Derfor er det også væsentlig at have fokus på forebyggelse.

Anbefalinger fra forskere til kvinder med natarbejde

Hurtigt roterende skift

Hurtigt roterende skift med blot 1-2 på hinanden følgende døgn med nattevagter. Det resulterer i en mindre grad af døgnrytmeforstyrrelse end langsomt roterende skift (tre eller flere på hinanden følgende nattevagter)

Fremadrullende skifteholdsarbejde

Fremadrullende skifteholdsarbejde (fra dag til aften, fra aften til nat, fra nat til dag etc.) giver mindre døgnrytmeforstyrrelse end baglænsrullende skift.

Reduktion af lysstyrken

En reduktion af lysstyrken i arbejdslokalet kan muligvis reducere døgnrytmeforstyrrelserne, men eksperterne vurderer at en sådan ordning næppe er praktisk gennemførlig blandt andet med henvisning til en samtidig reduceret sikkerhed i arbejdet.
 

Andre bud fra forskerne på 'to do and not to do'

Fraråder tidlig mammografiscreening

Ekspertgruppen fraråder på nuværende tidspunkt at indføre tidligere og mere intensiv mammografiscreening for kvinder med natarbejde. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder mellem 50 og 69 år deltager i tilbuddet om mammografi-screening hvert andet år.

Melatonin som tablet

Lys om natten hæmmer udskillelsen af søvnhormonet melatonin. En relativ mangel på melatonin formodes at spille en rolle for de negative helbredseffekter af natarbejde. Melatonintilskud i tabletform kan i fremtiden vise sig at få en plads i forebyggelsen af brystkræft hos kvinder med natarbejde, men mere forskning er nødvendig, før der på et oplyst grundlag kan tages en beslutning.

Undgå natarbejde, hvis du har brystkræft

Kvinder, som er i behandling for brystkræft eller i aktiv kontrol for tilbagefald af sygdommen, rådes til at undgå natarbejde, fordi resultater fra dyreforsøg samstemmende viser, at melatoninmangel  accelererer væksten af en svulst. Kontrolperioden for tilbagefald af sygdom varer normalt 5 år.
 

I hvilken grad påvirker natarbejder risikoen for brystkræft

Forskere har sammenlignet risikoen blandt natarbejdere og ikke-natarbejdere i forhold til brystkræft.

  • P-piller øger risikoen med 10 %
  • Overvægt efter overgangsalderen øger risikoen med 30-40 %
  • Fravær af børnefødsler øger risikoen med 40 %
  • Natarbejde øger risikoen med 40 %
  • Brug af hormonbehandling ved overgangsalderen fordobler risikoen

Forskernes artikel