Sund hud

Hudlidelser er blandt de hyppigste arbejdsskader på det danske arbejdsmarked, og som sygeplejerske er du særligt udsat. Se her hvordan du holder din hud sund på arbejdet.

Hyppige belastninger for huden

I dit arbejde som sygeplejerske er de hyppigste hudbelastninger:

  • Vådt arbejde – hyppig håndvask, hånddesinfektion og et fugtigt miljø i handsker
  • Allergi – fx i forbindelse med brug af latexhandsker (naturgummi)
  • Kontakt med kemiske stoffer, visse lægemidler, parfume

Håndeksem er generelt hyppigere hos ansatte på medicinske og kirurgiske afdelinger og i øvrigt hos yngre kvinder.

Forebyg hudproblemer

Det er i høj grad muligt at forebygge gener og hudlidelser pga. arbejdet:

Vask og desinficer dine hænder korrekt.

Vask hænder i køligt (lunkent) vand, skyl sæben grundigt af og tør hænderne godt i et blødt materiale bagefter. Når der ikke er synlig forurening på hænderne, kan du med fordel erstatte håndvask med alkoholbaseret hånddesinfektion .

Vælg de rigtige handsker

Vælg de rigtige handsker og brug dem så lang tid det er nødvendigt, men i så kort tid som muligt. Handsker skal være hele og rene og tørre indeni. De skal anvendes på ren, tør og velplejet hud. Brug bomuldshandsker under beskyttelseshandskerne, når du har dem på i mere end 10 minutter. Skift bomuldshandskerne, hvis de bliver våde.

Plej din hud løbende.

Brug et hudplejemiddel efter behov i løbet af dagen – fx ved længere pauser, efter endt arbejdsdag eller om natten. Hudplejemidlet skal have et højt indhold af petrolatum (hvid vaseline) og et lille indhold af vand.

Anvend skånsomme midler

De sæber, handsker, hudplejemidler og desinfektionsmidler du bruger på arbejdet bør alle være uden eller med mindst muligt indhold af kendte irriterende og allergifremkaldende stoffer som fx parfume eller konserveringsmidler.

Hvis du har håndeksem, allergi eller lignende

Har du håndeksem, allergi eller lignende kan der være behov for, at din arbejdsplads indkøber særlige handsker, sæber eller cremer. Tal med din lokale arbejdsmiljørepræsentant (AMiR) eller leder om, hvilke muligheder der er i forhold til arbejdspladsens indkøbspolitik.

Hvis dit hudproblem er opstået i forbindelse med dit arbejde, bør du kontakte din egen læge for at blive udredt og behandlet. Hvis din læge formoder eller konstaterer, at din håndeksem skyldes arbejdet, skal lægen anmelde det som erhvervssygdom. Så har du mulighed for at få erstatning, hvis arbejdsskaden godkendes og du har udgifter, varige mén eller får nedsat din arbejdsevne og derved lavere lønindkomst.

Få mere viden og facts om håndeksem og forebyggelse

På BFA Velfærd & Offentlig administrations´s hjemmeside om sund hud får du bl.a. viden og facts om håndeksem og forebyggelse, forskellige formidlingsværktøjer samt svar på hyppigt stillede spørgsmål omkring sund hud.