Forandringer i arbejdet
Sundhedsvæsenet er under konstante forandringer. Som sygeplejerske mærker du det måske ved, at der jævnligt sker væsentlige ændringer i dit arbejde, og at det påvirker dit arbejdsmiljø.
Sundhedsvæsenet er under konstante forandringer. Som sygeplejerske mærker du det måske ved, at der jævnligt sker væsentlige ændringer i dit arbejde, og at det påvirker dit arbejdsmiljø.
Forandringer er efterhånden en fast bestanddel af hverdagen på de fleste sygeplejerskers arbejdspladser. Ofte er der tale om mere end blot mindre dagligdags tilpasninger eller justeringer.
Kilde: DSR analyse: Samling af notater om sygeplejerskers psykiske arbejdsmiljø, 2015
Når der sker større forandringstiltag på din arbejdsplads - fx i form af nye arbejdsgange, nye arbejdsopgaver, I skal flytte eller lægges sammen med andre - kan det påvirke både dig, dine kollegaer og det samlede arbejdsmiljø på arbejdspladsen.
Hvordan du bliver påvirket vil typisk hænge sammen med dine forventninger til processen og til, hvad der kommer ud af forandringen samt dine ressourcer til at håndtere forandringen.
Mange bliver bekymret og der vil naturligt melde sig en række spørgsmål bl.a.:
Forandringerne kan være afsæt for en positiv udvikling, men sætter oftest det psykiske arbejdsmiljø under pres. Forskningsresultater peger generelt på flere negative effekter af forandringer end positive, bl.a.: Øget jobkrav, øget jobusikkerhed, konflikter og mindre støtte m.m. Udover at påvirke trivsel, kan virkninger også være sygefravær, førtidspension, psykiske eller fysiske lidelser.
I nogle tilfælde kan forandringer også have en positiv effekt, fx hvis du opnår en bedre jobposition eller øget selvstændighed og dermed trives bedre.
Som medarbejder vender du dig typisk ikke til forandringer, selvom du oplever flere i træk. Derfor har antallet også betydning for arbejdsmiljøet og din trivsel. DSR´s undersøgelse af sygeplejerskers arbejdsmiljø, trivsel og helbred (SATH) fra 2015 bekræfter dette: Jo flere forandringer sygeplejersker har været berørt af, jo ringere vurderer de det psykiske arbejdsmiljø.
Som medarbejder kan du sammen med dine kollegaer og din TR/AMiR stille skarpt på at drøfte forandringen med ledelsen og få svar på de spørgsmål, der indledningsvis optager jer. Det kan fx handle om:
Gode forandringer involverer og inddrager medarbejderne undervejs i forandringsprocessen, så I kan være med til at påvirke og finde løsninger. Hvis der på din arbejdsplads nedsættes arbejdsgrupper i forbindelse med en forandring, hvor medarbejdere kan indgå, kan du ad den vej være med til at påvirke processen og resultatet.
Du kan også gøre aktivt brug af din tillids - eller arbejdsmiljørepræsentant, som kan bringe spørgsmål, forslag og bekymringer omkring forandringen videre til ledelsen eller arbejdspladsens MED-udvalg.
Som leder kan du tage hensyn til dine medarbejders trivsel under en forandring.
Kilde: DSR Analyse, november 2015: Samling af notater om sygeplejerskers psykiske arbejdsmiljø
Erfaringer fra forskning i forandringer peger på tre ledelsesmæssige initiativer som er afgørende for en succesfuld implementering:
Læs uddybende om god kommunikation, medarbejderinvolvering og støtte i PSYRES-faktaark, hvor du bl.a. kan få inspiration til, hvordan du konkret udmønter de tre initiativer på individ-, gruppe-, ledelses- og organisationsniveau.
Tag hånd om det psykiske arbejdsmiljø før, under og efter forandringer
Vis mere
Læs mere om de gode forandringer her
Hvis du er TR, AMiR eller leder, skal du være opmærksom på gældende regler og aftaler