Grib ind – værktøj til forebyggelse af mobning

Mobning er et alvorligt problem, som går ud over både offer og arbejdsplads. Et værktøj fra Branchefællesskab for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration sætter fokus på vidners rolle i situationer med mobning

​Mobning - en social proces med flere medansvarlige

Falder samtalen på mobning, betragtes problemet ofte ud fra offerets synsvinkel. Men ny forskning viser, at mobning i høj grad er en social proces med flere medvirkende. Mobning forekommer dog ikke blot mellem to parter, der er ofte vidner - og hvad vidnerne vælger at gøre eller ikke at gøre, er afgørende for om situationen udvikler sig.
 

GRIB IND – et værktøj til aktiv forebyggelse

”GRIB IND – godt kollegaskab uden mobning” er et værktøj udviklet af BrancheFællesskab for Arbejdsmiljø Velfærd og Offentlig administration (tidligere BAR SOSU). I værktøjet sættes fokus på vidners rolle i situationer med mobning, som et led i forebyggelsen af mobning på arbejdspladsen. Målet ved brugen af værktøjet er at skabe gode rammer for et godt arbejdsmiljø på arbejdspladsen, hvor alle medarbejdere er bevidste om at gribe ind og medvirke til at håndtere situationer, som kan føre til mobning.

Vil din arbejdsplads gøre brug af værktøjet findes det på etsundtarbejdsliv.dk
 

Konsekvenser for den enkelte medarbejder

Mobning medfører en lang række negative konsekvenser for den udsatte medarbejder. Flere undersøgelser har vist, at ofre for mobning ofte sover dårligere om natten, kan opleve problemer med hovedpine og andre fysiske symptomer på utilpashed, få stress, blive trist eller indadvendt, miste sin koncentrationsevne, blive socialt isoleret, få et lavt selvværd m.v. Alle disse faktorer er medvirkende til at ofre for mobning har et øget sygefravær og vurderer deres helbred dårligere end andre.

Det er dog ikke kun ofret, som kan opleve disse symptomer. Det samme gælder for vidner til mobning, selv om det er i mindre grad, end blandt de mobbede. 
 

Konsekvenser for arbejdspladsen

Udover konsekvenserne for den enkelte medarbejder påvirker mobning også arbejdspladsen som helhed. Et øget sygefravær hos den mobbede og dårlig trivsel blandt vidner til mobning kan føre til generel dårlig trivsel og dermed en hyppigere personalerotation.

Find flere informationer og værktøjer om mobning på Branchefællesskabets hjemmeside.