FFP-masker: Sådan bruger du dem
FFP2 og FFP3-masker bruges primært ved sygdomme med dråbesmitte fx covid-19. Læs, hvad du skal være opmærksom på ved maskernes effekt over for smitte og den fysiske belastning samt om hudgener.
FFP2 og FFP3-masker bruges primært ved sygdomme med dråbesmitte fx covid-19. Læs, hvad du skal være opmærksom på ved maskernes effekt over for smitte og den fysiske belastning samt om hudgener.
FFP2/3-masker bruges primært i forbindelse med alvorligt syge patienter med covid-19 eller andre alvorlige infektioner, der smitter via dråber.
Sygeplejersker skal være opmærksomme på disse tre arbejdsmiljørelaterede ting, når de arbejder iført FFP2 og FFP3 masker. De tre opmærksomhedspunkter er især vigtige under corona-situationen i Danmark, da arbejdet med bekæmpelsen af covid-19 kræver øget brug af åndedrætsværn:
FFP2 masker er tilstrækkelige ved covid-19, men ikke ved alle aerosoler og andre virus/infektioner. Derfor skal der være en opmærksomhed på, at FFP2 masker kun anvendes ved covid-19 og ikke andre virus/infektioner. Når lagrene af FFP2 masker er brugt op, bruges der igen FFP3 masker for at undgå utilsigtede hændelser.
Sygeplejersker har mulighed for at kontakte Arbejdstilsynet og arbejdsmiljømedicinsk klinik, hvis de mistænker brugen af FFP-masker som årsag til gener.
Læs Arbejdstilsynets vejledning om åndedrætsværn og dets brug
Højrisiko-procedurer, hvor der skal anvendes åndedrætsværn (FFP2/3-maske) og øjenbeskyttelse (beskyttelsesbriller/visir):
Arbejdstilsynet har efter Dansk Sygeplejeråds henvendelse været i dialog med Arbejdsmiljømedicinsk klinik for at høre deres vurdering af risici ved længere tids brug af FFP2/3 masker. De svarer:
a. Hvad kan der ske ved at overskride de anbefalede tre timer/døgn?
Åndedrætsværn (FFP2/3-masker) er en fysiologisk og komfortmæssig belastning af brugeren. Arbejdspræstationen falder ved brug af åndedrætsværn idet arbejdshastighed og -udholdenhed påvirkes.
Komfort hos brugeren påvirkes af åndedrætsværnets fysiologiske effekter, men i mindst lige så høj grad af varme og fugt under masken, hæmmet udsyn og verbal kommunikation samt tryk mod ansigtet. Modstanden i åndedrætsværnet øger det negative tryk i luftvejene ved indånding og overtrykket ved udånding.
Stigende luftskifte øger modstanden og trykgradienten; vejrtrækningshastighed og indåndingens del af vejrtrækningscyklus øges relativt. Kuldioxidtryk og ventilation øges i takt med arbejdsbelastning.
De fysiologiske påvirkninger er påvist under eksperimenter af højst nogle få timers varighed. Man kender ikke effekten af lang tids maskebrug på fysiologiske parametre og heller ikke evt. langsigtede helbredseffekter. Effekter på hjerte og kredsløb af maskebrug synes at være begrænsede i forhold til påvirkning af vejrtrækningen. Det er ikke påvist, at brug af åndedrætsværn kan fremkalde lungeødem – ”vand i lungerne”.
b. Hvilke symptomer skal vi være opmærksomme på?
Den tid arbejde kan udføres med åndedrætsværn falder med stigende arbejdsintensitet. Langvarig maskebrug kan forventes at give symptomer i form af gener fra huden omkring luftvejene. Man kan eventuelt også opleve øget træthed og nedsat fysisk udholdenhed, ligesom andre mulige symptomer i form af f.eks. hoste og gener fra luftvejene; dette kan i højere grad forventes at forekomme hos ældre, personer med kroniske sygdomme og hos gravide.
c. Er der kroniske sygdomme, som gør at man skal være ekstra opmærksom på brug af masker ex. hjerte/kar-sygdomme eller lungesygdomme?
Personer med kroniske sygdomme, gravide og ældre kan i de fleste tilfælde arbejde med åndedrætsværn, men arbejdskapaciteten kan forventes nedsat i højere grad end for andre.
Åndedrætsværn, såsom FFP2 og FFP3 masker er klassificeret som personlige værnemidler og hører under Sikkerhedsstyrelsens område. Derfor skal Sikkerhedsstyrelsen kontaktes, hvis der er fejl.
Find mere information på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside
Mundbind og visir findes der mange af. Se beskrivelser af de mundbind og visirer, der er godkendte af Sundhedsstyrelsen...
Covid19-smitten stiger i samfundet, og DSR har derfor sendt brev til beskæftigelsesministeren med opfordring til at sikre de rette værnemidler. ”Vi skal ikke risikere igen at skulle lempe 3-timers...
Værnemidler og kontakt med coronasmittede patienter og borgere er hverdag for mange sygeplejersker. Læs, hvad du skal...