Covid-19 smitte og mistanke: Det skal du gøre

Læs, hvad du skal gøre, hvis du eller en nær kontakt bliver smittet med eller er mistænkt for at være smittet med covid-19.

Opdateret 22. december 2021

Det får du på denne side

Som sygeplejerske er du ekstra udsat for smitte på grund af dit job. Her kan du finde svar på, hvordan du som sundhedsperson skal forholde dig, hvis du bliver smittet med covid-19 eller hvis der er mistanke om, at du er smittet. Du kan også læse om, at du har ret til dagpenge, hvis dit barn bliver sendt hjem på grund af covid-19 smitte.

Her kan du læse om

Kontakt arbejdsgiver, hvis du mistænker at være smittet

Har du mistanke om at du er smittet med coronavirus, skal du kontakte din arbejdsgiver. Din leder har i situation en særlig skærpet forpligtelse til at sikre, at du har øget opmærksomhed på mulige symptomer på covid-19, fx hoste, feber, muskel/ledsmerter, træthed og hovedpine, men også milde forkølelsessymptomer. Hvis du har symptomer, bør du melde dig syg.
 

48 timer efter symptom ophør, må du arbejde igen

Sygeplejersker med mistanke eller bekræftet covid-19 kan genoptage arbejdet 48 timer efter ophør af symptomer.

Sygeplejersker, der arbejder med patienter i højrisiko fx patienter i immunsuppression eller patienter med lavt lymfocyttal skal testet igen 48 timer efter symptomophør. Hvis denne test også er negativ, kan medarbejderen genoptage sit arbejde. 

OBS. Vær opmærksom på, at dit coronapas forsvinder i 14 dage, når du tester positiv. Din arbejdsgiver må dog gerne give dig dispensation fra kravet om at vise coronapas. Se afsnittet: Coronapasset forsvinder i 14 dage, når du er testet positiv. Hvad gør du? 

Læs Sundhedsstyrelsens retningslinjer for håndtering af covid-19 i sundhedsvæsenet


Nær kontakt

Hvis du er nær kontakt til en smittet kan du via linket til Sundhedsstyrelsens hjemmesiden, læse her, hvordan du skal forholde dig.  Nær kontakt og 'øvrig kontakt' - Sundhedsstyrelsen.

Vi anbefaler, at du orienterer din arbejdsgiver om, at du er nær kontakt.

 

Dagpenge kan du få, hvis dit barn er hjemsendt som følge af covid-19

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har aftalt en midlertidig ordning, der giver forældre ret til dagpenge efter barselsloven fra første dag, hvis de må blive hjemme for at passe børn, der er smittet med covid-19.

Det samme gælder, hvis barnet er hjemsendt på grund af covid-19 smittetilfælde i dagtilbuddet, på skolen eller institutionen uden selv nødvendigvis at have symptomer på covid-19. Her er det en forudsætning, at hjemsendelsen sker efter sundhedsmyndighedernes retningslinjer.

Ordningen omfatter forældre til børn til og med 13 år, og der tildeles i alt 10 arbejdsdages dagpenge pr. barn i den periode, hvor ordningen gælder.

For at modtage barselsdagpenge, er det en forudsætning at der ikke er mulighed for hjemmearbejde eller afspadsering. Det vil også sige, at hvis forældre til det syge barn er samboende, er det en betingelse, at ingen af forældrene har mulighed for hjemmearbejde.

Med ordningen indføres ikke en ret til løn under fraværet og dagpengene udbetales direkte til dig som forælder.

Aftalen giver samtidig arbejdsgiver ret til sygedagpengerefusion fra første fraværsdag for medarbejdere, der er smittet med covid-19 eller efter sundhedsmyndigheders anbefaling skal gå i selvisolation, fordi de vurderes at være ”nær kontakt” til en smittet. Det er et krav, at medarbejderen ikke kan arbejde hjemmefra.

Ordningen er trådt i kraft 16. december, men med tilbagevirkende kraft til 23. november og gældende til 28. februar 2022. 

Læs mere om aftalen: Trepartsaftale skal hjælpe arbejdspladser med mange coronasyge

 

Sygemelding pga. mistanke om eller smitte med coronavirus, må arbejdsgiver gerne spørge om

Som udgangspunkt må din arbejdsgiver ikke spørge dig om årsagen til sygefravær, og du har ikke pligt til at oplyse det i en normal situation, jf. helbredsoplysningslovens hovedregel.

Der er dog en undtagelse, der gælder, når sygdommen vil have væsentlig betydning for lønmodtagerens arbejdsdygtighed ved det pågældende arbejde. Derfor kan arbejdsgiverne godt anmode dig om oplysninger om coronavirus eller smitte, fordi du ikke som sygeplejerske må bringe de patienter/borgere, som du har ansvaret for, i smittefare.

Det vil generelt være mest hensigtsmæssigt, at medarbejdere oplyser over for deres arbejdsgiver, hvis de er syge med coronavirus eller har mistanke om det, da det er en smitsom sygdom, der i værste fald kan få alvorlige konsekvenser


Hjemmekarantæne skal du tale med arbejdsgiver om

Man kan som ansat ikke afvise at møde på arbejde. De fleste arbejdsgivere er dog til at tale med, så ligesom i andre situationer anbefales det at gå i dialog med arbejdsgiver i forhold til mulighederne for at aftale ulønnet orlov, afspadsering eller afholdelse af ferie mv.


Vikarer skal melde sig syge efter anvisninger i deres kontrakt 

Løst tilknyttede vikarer eller timelønnede vikarer skal melde sig syge efter de anvisninger, der står i deres kontrakt. Spørgsmålet om løn under sygdom fremgår formentligt af din ansættelseskontrakt, eller den overenskomst, du eventuelt er omfattet af. Kontakt din TR/FTR eller kreds, hvis du er i tvivl.

Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle vikarer, der har ret til løn under sygdom. Det er vigtigt, at du allerede nu – også inden du eventuelt bliver syg – kontakter DSA Socialrådgivning for råd og vejledning på tlf. 3315 1066.

Sådan får du sygedagpenge fra Din Sundhedsfaglige A-kasse (DSA)