Covid-19 smitte og mistanke: Det skal du gøre

Læs, hvad du skal gøre, hvis du eller en nær kontakt bliver smittet med eller er mistænkt for at være smittet med covid-19.

Opdateret 3. marts 2022

Det får du på denne side

Som sygeplejerske er du ekstra udsat for smitte på grund af dit job. Her kan du finde svar på, hvordan du som sundhedsperson skal forholde dig, hvis du bliver smittet med covid-19 eller hvis der er mistanke om, at du er smittet.

Her kan du læse om

Kontakt arbejdsgiver, hvis du mistænker at være smittet

Har du mistanke om at du er smittet med coronavirus, skal du kontakte din arbejdsgiver. Din leder har i situation en særlig skærpet forpligtelse til at sikre, at du har øget opmærksomhed på mulige symptomer på covid-19, fx hoste, feber, muskel/ledsmerter, træthed og hovedpine, men også milde forkølelsessymptomer. Hvis du har symptomer, bør du melde dig syg.
 

Ved symptomers ophør, må du arbejde igen

Du kan ophæve din selvisolation og genoptage arbejdet, når du ikke længere har symptomer. Har du en positiv test, men ingen symptomer eller lette symptomer, er din selvisolation dog minimum fire døgn fra testtidspunkt.
Læs Sundhedsstyrelsens retningslinjer for håndtering af covid-19 i sundhedsvæsenet


Nær kontakt 

Hvis du er nær kontakt til en smittet, anbefaler vi at du orienterer din arbejdsgiver herom. Læs, hvordan du som nær kontakt skal forholde dig på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: Kontakt med en smittet 

 

Sygemelding pga. mistanke om eller smitte med coronavirus, må arbejdsgiver gerne spørge om

Som udgangspunkt må din arbejdsgiver ikke spørge dig om årsagen til sygefravær, og du har ikke pligt til at oplyse det i en normal situation, jf. helbredsoplysningslovens hovedregel.

Der er dog en undtagelse, der gælder, når sygdommen vil have væsentlig betydning for lønmodtagerens arbejdsdygtighed ved det pågældende arbejde. Derfor kan arbejdsgiverne godt anmode dig om oplysninger om coronavirus eller smitte, fordi du ikke som sygeplejerske må bringe de patienter/borgere, som du har ansvaret for, i smittefare.

Det vil generelt være mest hensigtsmæssigt, at medarbejdere oplyser over for deres arbejdsgiver, hvis de er syge med coronavirus eller har mistanke om det, da det er en smitsom sygdom, der i værste fald kan få alvorlige konsekvenser


Hjemmekarantæne skal du tale med arbejdsgiver om

Man kan som ansat ikke afvise at møde på arbejde. De fleste arbejdsgivere er dog til at tale med, så ligesom i andre situationer anbefales det at gå i dialog med arbejdsgiver i forhold til mulighederne for at aftale ulønnet orlov, afspadsering eller afholdelse af ferie mv. 


Vikarer skal melde sig syge efter anvisninger i deres kontrakt 

Løst tilknyttede vikarer eller timelønnede vikarer skal melde sig syge efter de anvisninger, der står i deres kontrakt. Spørgsmålet om løn under sygdom fremgår formentligt af din ansættelseskontrakt, eller den overenskomst, du eventuelt er omfattet af. Kontakt din TR/FTR eller kreds, hvis du er i tvivl.

Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle vikarer, der har ret til løn under sygdom. Det er vigtigt, at du allerede nu – også inden du eventuelt bliver syg – kontakter DSA Socialrådgivning for råd og vejledning på tlf. 3315 1066.

Sådan får du sygedagpenge fra Din Sundhedsfaglige A-kasse (DSA)