Hvis du skal være med til at vaccinere
Vaccination mod covid-19 kan sygeplejersker hjælpe med. Læs, hvad du skal være opmærksom på, hvis du som sygeplejerske skal være med til at vaccinere.
Vaccination mod covid-19 kan sygeplejersker hjælpe med. Læs, hvad du skal være opmærksom på, hvis du som sygeplejerske skal være med til at vaccinere.
Opdateret 23. marts 2022
På denne side kan du blive klogere på, hvad der gælder, hvis du skal være en del af vaccineindsatsen og være med til at vaccinere mod covid-19. Hvis du fx er på pension, tjenestemandspension eller efterløn tilbyder DSR et særligt medlemskab. Vær også opmærksom på, at ekstraindtægter i 2022, som kan tilskrives mer- eller overarbejde relateret til covid-19 ikke skal modregnes i hverken efterløn, folke, - senior og folkepension.
Nogle private virksomheder tilbyder, at sundhedspersonale kan deltage i vaccination mod covid-19. Inden du takker ja, bør du undersøge, om den private virksomhed har indgået overenskomst med DSR.
Uanset om virksomheden har overenskomst med DSR eller ej, kan du få hjælp til at få gennemgået din ansættelseskontrakt hos DSR.
Disse private virksomheder har DSR overenskomst med
Kontakt din kreds for at høre mere om overenskomst med private virksomheder.
Hvis du har forladt arbejdsmarkedet til fordel for efterløn og pension, men midlertidigt ansættes til at vaccinere mod covid-19, kan DSR tilbyde dig et aktivt medlemskab på nedsat kontingent.
Med dette medlemskab har du alle fordele og rettigheder i DSR, og betaler 50% af det fulde kontingent uanset antallet af timer, det vil sige 247 kr. pr. måned (2022). Du vil ikke blive opkrævet strejkekontingent.
Hvis du i forvejen er seniormedlem, skal dit medlemskab ændres til ovenstående medlemskab, da kriteriet for et seniormedlemskab er, at du har forladt arbejdsmarkedet til fordel efterløn/pension.
Send en mail til dsr@dsr.dk, hvor du skriver hvor og hvornår du starter i arbejde. Husk at anføre medlemsnr. eller cpr.nummer. Vi sender en bekræftelse, når vi har behandlet din mail.
Hvis du bliver ansat i henhold til overenskomsten og får udbetalt pension fra PKA, bliver der ikke indbetalt pensionsbidrag til PKA. Dette følger af overenskomstens regler og gælder både på det regionale, kommunale og statens område. Du kan forsøge at få summen af pensionsbidraget udbetalt som et tillæg efter Aftale om Lokal Løndannelse.
Merindtægter, der udbetales fra 1. januar 2022 til og med december 2022, og som kan tilskrives mer- eller overarbejde relateret til covid-19, modregnes ikke i hverken folke-, senior- og førtidspension eller efterløn. Det betyder, at pensionister, der tager ekstra corona-vagter i løbet af 2022, ikke får modregnet indtægterne fra disse vagter i pensionen. Det samme gælder, hvis deres ægtefælle eller samlever siger ja til ekstra coronaarbejde. Ordningen har været gældende siden foråret 2021, og er nu blevet forlænget og udvidet til også at gælde for efterlønnere.
Kontakt din TR og din kreds, hvis du har spørgsmål til løn- og ansættelse
Når du indgår en ansættelsesaftale som vaccinatør og du er folkepensionist, skal du sikre dig, at du får dit pensionsbidrag enten kontant eller ind på din pensionsordning, hvis du ikke allerede får udbetalinger fra din pension.
Der gælder forskellige beløbsgrænser for, hvilket beløb du må tjene. Folkepensionen består som udgangspunkt af et grundbeløb og et pensionstillæg: Se oversigten på Borger.dk over grundbeløb og pensionstillæg
Merindtægter, der udbetales fra 1. januar 2022 til og med december 2022, og som kan tilskrives mer- eller overarbejde relateret til covid-19, modregnes ikke i hverken folke-, senior- og førtidspension eller efterløn. Det betyder, at pensionister, der tager ekstra corona-vagter i løbet af 2022, ikke får modregnet indtægterne fra disse vagter i pensionen. Det samme gælder, hvis deres ægtefælle eller samlever siger ja til ekstra coronaarbejde. Ordningen har været gældende siden foråret 2021, og er nu blevet forlænget og udvidet til også at gælde for efterlønnere.
Du skal have en ansættelseskontrakt, hvor DSR/tillidsrepræsentanten på arbejdspladsen skal forhandle din løn. Du kan arbejde, uden at der modregnes i din tjenestemandspension.
Bliver du ansat i henhold til overenskomsten, og samtidig får udbetalt din tjenestemandspension, bliver der ikke indbetalt pensionsbidrag til PKA. Dette følger af overenskomstens regler og gælder både på det regionale, kommunale og statens område. Du kan forsøge at få summen af pensionsbidraget udbetalt som et tillæg efter Aftale om Lokal Løndannelse.
Kontakt din TR eller kreds, hvis du har spørgsmål til løn- og ansættelse
Du kan tage ansættelse, selvom du er gået på efterløn. Deltager du i vaccinationsindsatsen, får du løn for arbejdet.
OBS. Fra 1. januar 2022 fritages efterlønnere for modregning i efterlønnen, når de arbejder med covid-19 relateret arbejde.
Læs mere om fritagelse for modregning hos DSA
Se også om efterløn:
Læs om arbejdsskadeforsikringen
Kontakt medlemskab, hvis du er i tvivl om, dine kontingentforhold er korrekte.
Hvis du har et passivt medlemskab/opfylder kriterierne for et passivt medlemskab, og ansættes til at vaccinere mod covid-19, skal dit medlemskab ændres til et aktivt medlemskab på nedsat kontingent. Du opkræves 50% af den fulde kontingentsats uanset antallet af timer, det vil sige 247 kr. pr. måned, men har alle rettigheder og fordele i DSR. Du vil ikke blive opkrævet strejkekontingent.
Send en mail til dsr@dsr.dk hvor du skriver hvor og hvornår du starter i arbejde. Husk at anføre medlemsnr. eller cpr-nummer. Vi sender en bekræftelse, når vi har behandlet din mail.
Kontakt Medlemskab, hvis du har spørgsmål til medlemskab og kontingent.
En stor del af landets praktiserende læger har indgået aftale med regionerne om at udføre vaccinationerne, og det kan både du og dine kollegaer blive involveret i.
Vores indtryk er, at almen praksis udfører opgaven inden for normal daglig arbejdstid eller i umiddelbar forlængelse heraf.. Du skal være opmærksom på, at overenskomsten med PLA, Regulativet og overenskomsten med Alles Lægehus ikke giver mulighed for at planlægge med arbejde i weekenden, og at der derfor skal indgås aftale Dansk Sygeplejeråd, for at der kan arbejdes i weekenden.
Vi vil derfor bede dig om at kontakte din kreds for nærmere rådgivning, hvis du bliver bedt om at arbejde i weekenden.
Forekommer der mer- eller overarbejde, skal det selvfølgelig honoreres efter overenskomstens regler.
Har du et studiejob i sundhedsvæsenet, er du omfattet af de samme regler og anbefalinger som øvrige ansatte. Følg de retningslinjer, du modtager fra din arbejdsgiver. Det er vigtigt, at studerende i ansættelsesforhold ikke bliver pålagt eller påtager sig et ansvar som uddannet sygeplejerske, men udelukkende udfører de opgaver, den ansættende myndighed fastsætter.
Som studerende skal du ikke trækkes i SU, hvis du arbejder som en del af coronaberedskabet. Også i 2022 kan du søge om en forhøjelse af SU-fribeløbet svarende til din indtægt fra Covid-19-relateret arbejde. Se mere på su.dk
Læs mere om studiejob og coronaberedskab hos SLS
De praktiserende læger (PLO) stod for vaccinationerne af borgere på plejecentre i perioden december 2020 til marts 2021.
Dansk Sygeplejeråd og PLA indgik derfor en særaftale om vilkår for honorering af sygeplejersker, der bistod med vaccinationer på plejecentre af udvalgte borgere og plejepersonale. Aftalen udløb den 1. april 2021. Læs aftalen om honorering af sygeplejersker, der bistår med vaccination på plejecentre.
Vaccination er forbeholdt virksomhed for læger. Andre end læger må kun vaccinere, hvis de får en delegation fra en læge.
Delegationen vil oftest fremgå af den instruks, der gælder på det vaccinationscenter, hvor du bliver ansat. Det er vigtigt, at du orienterer dig i den lokale instruks, og at du gør opmærksom på det, hvis du synes, der er noget, der er uklart, fx i forhold til opgavens udførelse eller den konkrete patient
Bliv klogere på Sundhedsstyrelsens udmeldinger om vaccination og revaccination af frontpersonale mod covid-19. Du kan...
Hvordan forholder du dig, hvis du som sygeplejerske skal arbejde med coronavirus? Og hvad er reglerne vedrørende løn og...