Covid-19 smitte og mistanke: Det skal du gøre

Coronavirus kan betyde store ændringer i dit privat- og arbejdsliv. Læs, hvad du skal gøre, hvis du, eller en du er nær, bliver smittet med eller er mistænkt for at være smittet med covid-19

Opdateret 01. februar 2021

Det får du på denne side

Som sygeplejerske er du ekstra udsat for coronavirus smitte på grund af dit job. Her kan du finde svar på, hvordan du som sundhedsperson skal forholde dig, hvis du bliver smittet med covid-19 eller cluster B.1.1.7, eller hvis der er mistanke om, at du er smittet. 

Her kan du læse om

Kontakt arbejdsgiver, hvis du mistænker at være smittet

Mistanke om smitte med coronavirus skal du kontakte din arbejdsgiver om. Din leder har i situation en særlig skærpet forpligtelse til at sikre, at du har øget opmærksomhed på mulige symptomer på covid-19, fx hoste, feber, muskel/ledsmerter, træthed og hovedpine, men også milde forkølelsessymptomer. Hvis du har symptomer, bør du melde dig syg.

Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, kan du - hvis du varetager en kritisk funktion i sundhedsvæsenet og har let til moderate symptomer på covid-19 - blive testet, hvis din arbejdsgiver vurderer, at en hurtig raskmelding er hensigtsmæssigt.

48 timer efter symptom ophør, må du arbejde igen

Sygeplejersker med mistanke eller bekræftet covid-19 kan genoptage arbejdet 48 timer efter ophør af symptomer.

Sygeplejersker, der arbejder med patienter i højrisiko fx patienter i immunsuppression eller patienter med lavt lymfocyttal skal testet igen 48 timer efter symptomophør. Hvis denne test også er negativ, kan medarbejderen genoptage sit arbejde.

Læs Sundhedsstyrelsens retningslinjer for håndtering af covid-19 i sundhedsvæsenet

Sygemelding på grund af mistanke om eller smitte med coronavirus, må arbejdsgiver ikke spørge om

Som udgangspunkt må din arbejdsgiver ikke spørge dig om årsagen til sygefravær, og du har ikke pligt til at oplyse det i en normal situation, jf. helbredsoplysningslovens hovedregel.

Der er dog en undtagelse, der gælder, når sygdommen vil have væsentlig betydning for lønmodtagerens arbejdsdygtighed ved det pågældende arbejde. Derfor kan arbejdsgiverne godt anmode dig om oplysninger om coronavirus eller smitte, fordi du ikke som sygeplejerske må bringe de patienter/borgere, som du har ansvaret for, i smittefare.

Det vil generelt være mest hensigtsmæssigt, at medarbejdere oplyser over for deres arbejdsgiver, hvis de er syge med coronavirus eller har mistanke om det, da det er en smitsom sygdom, der i værste fald kan få alvorlige konsekvenser

Hjemmekarantæne skal du tale med arbejdsgiver om

Man kan som ansat ikke afvise at møde på arbejde. De fleste arbejdsgivere er dog til at tale med, så ligesom i andre situationer anbefales det at gå i dialog med arbejdsgiver i forhold til mulighederne for at aftale ulønnet orlov, afspadsering eller afholdelse af ferie mv.

Vikarer skal melde sig syge efter anvisninger i deres kontrakt 

Løst tilknyttede vikarer eller timelønnede vikarer skal melde sig syge efter de anvisninger, der står i deres kontrakt. Spørgsmålet om løn under sygdom fremgår formentligt af din ansættelseskontrakt, eller den overenskomst, du eventuelt er omfattet af. Kontakt din TR/FTR eller kreds, hvis du er i tvivl.

Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle vikarer, der har ret til løn under sygdom. Det er vigtigt, at du allerede nu – også inden du eventuelt bliver syg – kontakter DSA Socialrådgivning for råd og vejledning på tlf. 3315 1066.

Sådan får du sygedagpenge fra Din Sundhedsfaglige A-kasse (DSA)