Skift til sommertid og vintertid - hvad betyder det for din arbejdstid

Den sidste weekend i marts overgår vi til sommertid, og sidste weekend i oktober overgår vi til vintertid. Læs hvad du skal være opmærksom på, hvis du er på nattevagt og får vagten enten forkortet eller forlænget med en time.

Sommertid starter sidste weekend i marts

Natten mellem lørdag d. 25. marts og søndag d. 26. marts 2023 skifter vi til sommertid.

Klokken 02:00 bliver alle ure sat en time frem til kl. 03:00. Hvis du er i nattevagt denne nat, vil din vagt være en time kortere.

Den time, du arbejder mindre, kan din arbejdsgiver lægge i forlængelse af en anden vagt. 

Det er din arbejdsgiver, der skal sikre, at dine timer passer i normtimeregnskabet - uanset om du arbejder det sædvanlige antal timer i vagten eller arbejder en time mindre.

 

Vintertid starter sidste weekend i oktober

Natten mellem lørdag d. 28. oktober og søndag d. 29. oktober 2023 skifter vi til vintertid.

Klokken 03:00 søndag bliver alle ure sat en time tilbage til klokken 02:00. Det betyder, at sygeplejersker i nattevagt denne nat får en vagt, der er en time længere.

Det er din arbejdsgiver, der skal sikre, at dine timer passer i normtimeregnskabet - uanset om du arbejder det sædvanlige antal timer i vagten eller arbejder en time mere. 

Vær opmærksom på:

  • Hvis du arbejder i en region og normalt arbejder i 12 timers vagter i weekenden, så kan din vagt IKKE ændres til 13 timer. Den maksimale vagtlængde, som arbejdstidsaftalen tillader, er 12 timer. Din afdeling må derfor planlægge med, at en af dine kolleger møder ind én time tidligere.

  • Hvis du arbejder i en kommune, er den maksimale vagtlængde 10 timer, og derfor kan der ikke planlægges med vagter på mere end 10 timer.

I begge tilfælde skal din arbejdsplads derfor planlægge, at en af dine kolleger møder ind 1 time tidligere.


TR og kreds kan hjælpe, hvis du er i tvivl

Tillidsrepræsentanten på din arbejdsplads eller din lokale DSR-kreds kan du kontakte, hvis du er i tvivl om din arbejdstid bliver planlagt rigtigt.