Når du sammenligner løn

Se hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil sammenligne løn.

Løn var højt på dagsordenen til overenskomstforhandlingerne 2018, og på sociale medier delte sygeplejersker og andre offentligt ansatte deres lønsedler under hashtagget #sophieslønfest.

Derfor samlede Dansk Sygeplejeråd et par gode råd til at navigere i de mange lønsedler - løn er nemlig sammensat af mange dele.  

 

Når du sammenligner løn, så husk:

  • Sammenlign løn for samme antal arbejdstimer. Hvis du arbejder på deltid, bliver din løn sat forholdsmæssigt ned.
  • Kig på lønnen før skat. Din skatteprocent er personlig og afhænger også af andre ting end din indkomst. Derfor er det mest retvisende at sammenligne løn før skat.
  • Der er forskel på vagtbelastningen i forskellige stillinger. Særydelser er en kompensation for, at du arbejder på skæve tidspunkter. Derfor ser lønnen højere ud for stillinger med en høj grad af arbejde om aftenen, natten og i weekenden.
  • Pension er også en del af din løn. Selvom du ikke ser din pension tikke ind på din bankkonto, er pensionen også en del af den betaling, du får for dit arbejde. Der kan være forskel på pensionen, og derfor skal du gøre dig klart, om du sammenligner løn med eller uden pension.
  • Arbejdsvilkår kan også variere. Hvis du sammenligner lønnen i det offentlige med det private, kan det være værd at holde sig for øje, om der er forskellen uden for lønsedlen, der skal tages med. Hvordan ser det f.eks. ud med ferie, barsel, omsorgsdage, personalegoder, seniorordninger, osv.?
  • Trin og tillæg er i sidste ende altid et beløb i kroner og ører. Der kan også være forskel på løntrinnene alt efter, hvem du sammenligner dig med. Sørg derfor for at kigge på beløbene i stedet hvilket trin, du står på.

Se også