Sig først ja...

... til et nyt job efter lønforhandling. Få svar på ofte stillede spørgsmål om lønforhandling, hent vores pjece med gode råd og prøv Lønbarometeret.

Løn optager rigtig mange sygeplejersker. Det gør den, fordi vi mener, den er for lav. Det skal vi sammen gøre noget ved – hver gang vi har muligheden for det.

Sygeplejerskers løn bliver fastlagt på flere niveauer – både ved de centrale lønforhandlinger, når der indgås lokale aftaler på regionalt niveau, og ved forhandling om den enkelte sygeplejerskes ansættelseskontrakt.

Vi ved, at det er i forbindelse med et jobskifte, at man har de bedste muligheder for at stige i løn. Alligevel siger hver anden sygeplejerske det gamle job op, inden lønnen i det nye er på plads. Derfor sætter vi fokus på budskabet: Sig først ja til et nyt job efter lønforhandling.

Derfor sætter vi fokus på lønforhandling ved nyt job

Løn forhandles flere steder. Blandt andet når sygeplejersker skifter job. Det sætter vi nu fokus på. Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, forklarer her, hvorfor og hvordan du skal gøre. Og Annette Heick hjælper med at huske dig på det. Du står ikke alene.

Pjece: Gode råd ved jobskifte

Pjece: Nyt job? Kontakt DSR, inden din løn skal forhandles

Læs vores pjece med gode råd ved nyt job. I pjecen finder du bl.a. en uddybning af disse fire vigtige pointer:

  • Kontakt tillidsrepræsentanten eller din kreds
  • Sæt ord på, hvad du kan
  • Forbered dig på lønforhandlingen
  • Vent med at sige op

Hent pjecen i din kreds eller som PDF

Du kan få en trykt pjece i din kreds, eller du kan hente den som PDF her:

Pjece: Nyt job? Kontakt DSR, inden din løn skal forhandles (TIL PRINT)

Pjece: Nyt job? Kontakt DSR, inden din løn skal forhandles (DIGITAL)

 

 

Spørgsmål og svar

Find svar på de spørgsmål, du kan have til lønforhandling, når du skifter job.

Lønløftet

Sygeplejersker har brug for Lønløftet. Folketingets politikere skal forpligte sig til – i samarbejde med sygeplejerskerne og arbejdsgiverne - at løfte sygeplejerskernes løn over de kommende år. Skriv under på Lønløftet - og stil krav til politikerne.

Lønbarometeret

Find gennemsnitslønnen for offentligt ansatte sygeplejersker.

Spørgsmål og svar om Lønbarometeret

Hvad er forskellen på Lønbarometeret og Sundhedskartellets lønberegner?

Lønbarometeret er en lønstatistik. Den viser gennemsnitslønnen og lønspredningen. 

Sundhedskartellets lønberegner minder mere om en løntabel. Den er et opslagsværktøj, som viser, hvad du skal have i løn ifølge overenskomsten, og så kan du sammenligne stillinger og regne værdien af lokalt aftalte tillæg ud. 

Hvor kommer tallene i Lønbarometeret fra?

Lønbarometeret anvender officiel statistik fra krl.dk og lønoverblik.dk. Begge hjemmesider får data direkte fra lønsystemerne, som de behandler og gør offentligt tilgængelige i form af lønstatistikker.

KRL - Kommuner og Regioners Løndatakontor
Lønbarometeret bruger data fra KRL for sygeplejersker ansat i kommuner og regioner. På krl.dk kan du finde statistik om ansatte i kommuner og regioner. De bagvedliggende data i KRL er ejet af arbejdsgiverne, men behandles uafhængigt af KRL.

Lønoverblik.dk - ansatte i staten
Lønbarometeret bruger data fra lønoverblik.dk for sygeplejersker ansat i staten. På lønoverblik.dk kan du finde lønstatistik for ansatte i staten. Siden er udviklet i et samarbejde mellem Moderniseringsstyrelsen og forhandlingsfællesskabet CFU.  

Hvorfor kan jeg ikke vælge de samme ting for kommuner/regioner og staten?

Lønbarometeret bruger statistikker fra krl.dk (Kommuner og Regioners Løndatakontor) og lønoverblik.dk (ansatte i staten). De er bygget forskelligt op ift. valgmuligheder og lønbegreber. Disse forskelle kommer med over i Lønbarometeret, og derfor er dine valgmuligheder lidt forskellige for kommuner/regioner og staten.

Jeg kan ikke finde min stilling - kan jeg få flere valgmuligheder?

Lønbarometeret bruger statistikker fra krl.dk (Kommuner og Regioners Løndatakontor) og lønoverblik.dk (ansatte i staten).  Derfor kan du ikke få andre valgmuligheder end dem, som er tilgængelige på krl.dk og lønoverblik.dk . 

Det betyder bl.a., at du måske ikke kan finde en titel, der er magen til dén, du har på dit arbejde, og at du ikke kan vælge, i hvilken kommune eller region, du er ansat i. 

Hvorfor ligner min løn ikke resultatet i Lønbarometeret?

Der kan være mange forskellige grunde:

  1. Lønbarometeret viser lønnen før skat og for en fuldtidsstilling på 37 timer om ugen. Brug feltet ”Er du deltidsansat?” til at se gennemsnitslønnen for et lavere timeantal.
  2. Lønbarometeret viser et gennemsnit. Der er derfor både sygeplejersker, der tjener mere og mindre end gennemsnitslønnen. Kig på lønspredningen for at få en fornemmelse af, hvilken ende du ligger i.
  3. Der er også nogle ting, Lønbarometeret ikke kan tage højde for - fx om du har døgnarbejde eller ej, hvor i landet du arbejder, og om du har en særlig stilling på din arbejdsplads, som ikke er med i datasættet.

Tag gerne kontakt til din kreds eller Lederforeningen, hvis du har spørgsmål til din løn.

Hvorfor kan jeg ikke bruge Lønbarometeret som privatansat sygeplejerske?

Lige nu har vi desværre ikke data om lønningerne for sygeplejersker i det private, der er pålidelige nok til, at vi kan bruge dem i Lønbarometeret.

Se i stedet Lønstatistikken for privatansatte sygeplejersker.

Find din kreds og tillidsrepræsentant

Din DSR-kreds kan fortælle dig, hvem der er tillidsrepræsentant på den arbejdsplads, hvor du søger job.