Det er okay at rette på en kollega

Men det forudsætter at I får talt om det. For det kræver mod, at være den der holder fast, når smitten skal stoppes. Både ledere og medarbejdere skal insisterer på at minde hinanden om at spritte hænder. Fire råd til at fastholde en god håndhygiejnestandard.

Oprettet: 03.09.2020
Catrine Thomsen, cth@dsr.dk

Sygeplejersker ved godt det er vigtigt at spritte hænder, for at forhindre smitte. Alligevel kan det være svært at holde fast i den hygiejnestandard, der er kommet i kølvandet på Covid-19. Det kan være svært at sige til en kollega der ikke fik sprittet hænder, at de lige skal huske det.
Især lederne har et ansvar for at de hygiejniske principper bliver håndhævet og ikke mindst overholdt. Men lederen kan ikke stå alene, den enkelte medarbejder har også en rolle. Det viser erfaringerne fra Rigshospitalet. Læs her hvordan Rigshospitalet har skabt mere tryghed på arbejdspladsen ved bl.a. at gøre det okay at påpege, når en kollega glemmer at spritte sine hænder eller kommer til at hoste i hånde.

Fire råd til at fastholde fokus på håndhygiejne

  • Aftal, at det er i orden at hjælpe hinanden med at overholde de hygiejniske principper. Det er lettere at undgå dårlig stemning, når I i forvejen har talt om, at det er menneskeligt at fejle, og at det derfor er okay, at I minder hinanden om den gode håndhygiejne.
  • Italesæt utrygheden. Når I taler højt om det, der er svært og utrygt, er det nemmere at handle på utrygheden og punktere eventuelle rygter.
  • Gør aftalerne og retningslinjerne konkrete, så I undgår misforståelser.
  • Hvis ledelsen og nøglepersonerne mister fokus, skrider det. Men husk også, at det er svært at lede uden følgeskab. Som medarbejder har man også et ansvar for at bevare fokus og især i konkrete situationer.