Sygeplejerskernes løn - indlæg og holdninger

Sygeplejerskernes løn, lønefterslæb og ligeløn er ofte emner i medierne og den offentlige debat. Følg med her, hvor vi har samlet indlæg og holdninger efter sygeplejerskernes nej til OK21-aftalen ved urafstemningen, som blev offentliggjort den 25. marts 2021.

Sygeplejerskernes løn og lønefterslæb i medierne og den offentlige debat 

Sygeplejerskernes løn og manglen på ligeløn i forhold til faggrupper med samme uddannelse, opgaver og ansvar er løbende til debat. Find indlæg og artikler fra medierne nedenfor.

Oversigten opdateres løbende.

 

11. maj 2021

 

Klumme i Avisen.dk: Betal os som fortjent for vores arbejde og ikke, som om vi var kaldet til sygeplejefaget 

Af Stine Roldgaard, sygeplejerske og kandidat for Region Hovedstaden for SF, & Melanie Clivaz-Nielsen, sygeplejerske og kandidat til Region Hovedstaden for SF 
 

Det handler ikke om, at sygeplejerskerne har knoklet under coronapandemien og nu har fået nok; dette var blot dråben, som har fået bægeret til at løbe over, og nu reagerer vi i samlet flok. Selvfølgelig er der noget uretfærdigt i, at mange har knoklet næsten et år i pandemiens tegn, og så skal nogle betale deres hårdtjente penge tilbage pga. reguleringsordningen, hvor det offentlige og det private arbejdsmarked reguleres efter hinanden. 

Læs hele klummen hos Avisen.dk
 

Debatindlæg i Jyllands-Posten: Sygeplejersker skal ikke hænge fast i fortiden 

Af Hugo Nielsen, pens. HR-konsulent 
 

Kære sygeplejersker, I har sikkert nogle gode grunde til, at I mener, at I skal have noget mere i løn. Og det må I så argumentere for. Men find lige nogle tidssvarende argumenter – og ikke noget med, at der blev begået en fejl i forbindelse med en eller anden reform for mere end fem årtier siden. 

Læs hele debatindlægget hos Jyllands-Posten
 

Analyse i Altinget: Sygeplejerskernes vigtigste kamp foregår i FH – ikke i Forligsinstitutionen 

Af Søren Elkrog Friis 
 

Tiden tæller hastigt ned i Forligsinstitutionen. En konflikt virker uundgåelig, hvis sygeplejerskerne står fast på kravet om trepartsforhandlinger. Men modvilje fra sværvægterne i FH kan stå i vejen for det regeringsindgreb, sygeplejerskerne håber på. 

Læs hele analysen hos Altinget
 

Læserbrev i Ekstra Bladets nationen!: Ikke så ringe endda 

Af Torben Skov Esbjerg 
 

Vores dygtige sygeplejersker vil have mere i løn og truer med at gå i strejke. 

Mange af jer har kæmpet en kamp under coronakrisen, og I skal have stor tak for det. I kæmper for en højere løn, men er der substans i jeres krav? Grundlønnen for en nyuddannet sygeplejerske er ikke prangende; men efter otte års anciennitet har en sygeplejerske i gennemsnit ifølge Lønbarometeret, en årsløn på pæne 517.080 kr. 

Det er da ikke så ringe endda. 

(Kun på print) 

 

10. maj 2021 
 

Læserbrev i Politiken: Hæv heltenes løn 

Af Anne Nielsen 
 

Sygeplejerskernes lønkampe har stået på i årtier, men de er blevet ringe behandlet. 

Lad nu epidemiens helte få æren af at få indført løn, som svarer til den i mandefag! 

(Kun på print) 

 

8. maj 2021 
 

Leder i Jydske Vestkysten: Sygeplejersker har ret og skyder sig selv i foden 

Af Peter Gram, redaktør, Jydske Vestkysten 
 

Når sygeplejerskerne varsler strejke efter et snævert flertals afvisning af et overenskomstforslag, er det fuldstændig legitimt. 

Formelt er der således intet at indvende mod sygeplejerskernes varslinger. Uigennemtænkt er det ikke desto mindre alligevel. 

Alle disse finesser vil imidlertid blive overset af rigtig, rigtig mange. De vil kæde tingene sammen og få opfattelsen af egoistisk sundhedsfagligt personale, der smider arbejdet midt i en dybt alvorlig smittekrise med desværre alt for mange syge og døde. Det kommer til at koste sympati.

Læs hele lederen hos Jydske Vestkysten
 

7. maj 2021
 

Læserbrev i Weekendavisen: Det dages ikke, søstre 

Af Thomas Godiksen, socialpædagog 
 

De offentligt ansatte er fanget i en lønfælde, som kun de frie markedskræfter kan løse dem fra. Hvis loven om udbud og efterspørgsel herskede på det offentlige arbejdsmarked, ville det afspejle sig i lønningerne.  

Men velfærdssamfundet har afmonteret den lovmæssighed, idet der jo kun er én (det offentlige i skikkelse af KL og Danske Regioner) til at efterspørge arbejdskraften. Der mangler nogle flere aktører på velfærdsområdet til at byde prisen op på sygeplejersker og pædagoger. 

Læse hele læserbrevet hos Weekendavisen

 

6. Maj 2021 
 

Læserbrev i Dagbladet Ringkøbing-Skjern: En undren ramte mig 

Af Anja Laursen, Kreds Midtjylland 
 

Mange sygeplejersker tjener en god løn, de arbejder også for den. Nattearbejde, weekendarbejde og aftenarbejde. Det slider på krop og familie, når man arbejder på skæve tidspunkter. De penge der udbetales for dette slid, er hårdt tjente penge, der ene og alene er en kompensation for skæve arbejdstider. 

Det er grundlønnen, der er årsagen til de udfordringer vi og andre kvindedominerede fag står med. 

(Kun på print) 
 

Debatindlæg i Politiken: Fremtidens sygeplejersker holder vejret 

Af Maria Germundsson, sygeplejerskestuderende 
 

Tilbage sidder jeg nu og har næsten talt mig selv fra at fortsætte på studiet. Men jeg giver det lige en chance mere. Bl. a. fordi der er en flok seje og stædige sygeplejersker, der lige nu er ved at kæmpe mod de fordomme og ældgamle forestillinger, der har hersket omkring faget. Jeg håber, at vi sammen kan afhjælpe manglen på sygeplejersker og øge respekten for faget. 

Og det handler ikke bare om at forbedre sygeplejerskens ry, fordi det så vil give os respekt for frivilligt at indtræde i sundhedssektorens hamsterhjul. 

Det handler om at skabe respekt for faget i sig selv, fordi det er et vanvittigt ansvarsfuldt og samfundsvigtigt arbejde, som fortjener mere anerkendelse end en løn, som har sit udgangspunkt i et kønsdiskriminerende fortidslevn. 

(Kun på print) 

 

5. Maj 2021 
 

Kommentar i Børsen: Mænd tjener mere end kvinder – men hvorfor egentlig? 

Af Birthe Larsen, lektor, Økonomisk Institut CBS 
 

For hvorfor tager kvinder en så stor andel af barslen, hvis de ved, det er dårligt for deres karriere? Hvorfor vælger kvinder f. eks. stadig at blive sygeplejersker, hvis de føler sig underbetalt? Er der en arbejdsglæde, som kompenserer for den oplevede underbetaling? Hvorom alting er, skulle løn gerne afspejle kvalifikationer. 

I Danmark bliver lønninger ofte fastsat ved forhandling. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser i deres seneste rapport, at en større organisationsgrad sænker uligheden. 

Forhandlingsmagt er derfor vigtig ved lønfastsættelsen for de forskellige faggrupper. Taler noget for at hæve lønnen i såkaldte traditionelle kvindefag? To forhold er afgørende. Har vi råd, og er det fair? Det første spørgsmål er svært at besvare. Hvis sygeplejerskers løn stiger signifikant, øger det sundhedsudgifterne. 

Læs hele kommentaren hos Børsen
 

Debatindlæg i Midtjyllands Avis: Tjenestemandsreformens tid er forbi 

Af Signe Munk, Folketingsmedlem for SF 
 

Det er på tide at gentænke lønsystemet i det offentlige. Lønnen for sygeplejersker, jordemødre og pædagoger har for længe været holdt nede af en gammel lov. Vi må gøre op med tjenestemandsreformen. Det er det eneste rigtige, selvom det ikke bliver nemt. 

Tjenestemandsreformen fra 1969 er en af de store årsager bag uligheden i løn mellem traditionelle mande- og kvindefag. Her blev de kvindedominerede fag placeret på de laveste løntrin. Dette har ikke ændret sig på trods af, at deres opgaver i dag er mere komplekse og kræver længere uddannelser. 

Læs hele debatindlægget hos Midtjyllands Avis


3. maj 2021 
 

Læserbrev i Fyens Stiftstidende: 2030-plan. Støtte til sundhed 

Af Margit Lund-Cramer, sygeplejerske, lektor spidskandidat til Regionsrådet for Kristendemokraterne i Region Syddanmark 
 

I Kristendemokraterne vil vi give regionerne større frihed til at styre deres økonomi. Så vi fx kan prioritere et fødested i Svendborg og sikre reel ligestilling mellem fysisk og psykisk sygdom. Vi ønsker også at få rettet op på det lønefterslæb, som tjenestemandsreformen har lagt som lænke for flere kvindefag, og som truer vores rekrutteringsmuligheder. 

(Kun på print) 


Kommentar i Kristeligt Dagblad: Vi bør honorere de sygeplejersker, der har været frontpersonale i over et år nu 

Af Christian Hjortkjær, Ph.d og højskolelærer 
 

Det er ikke første gang, sygeplejerskerne står i den her situation, men det er første gang i årtier, at vi ikke længere kan sige, at sygeplejerskernes lønseddel alene er et spørgsmål om penge og politik - det er også et etisk spørgsmål. 

Det mindste, vi kan gøre, er at imødekomme frontpersonalets pinlige lønefterslæb. Så kære sygeplejersker. 

Jeg håber inderligt, at I strejker for vores værdigheds skyld.

Hele kommentaren kan læses hos Kristeligt Dagblad

 

Debatindlæg i Altinget: Jordemoderforeningen: Vi skal ikke i konflikt, men vores OK-nej er på ingen måde spildt. 

Af Lis Munk, formand for Jordemoderforeningen 
 

Jordemødrene har stemt nej til OK21. Jordemødrene har i modsætning til sygeplejerskerne ikke varslet konflikt. Vi tror ikke på, at konflikt for en enkelt lille faggruppe er tilstrækkeligt til at give et lønløft. 

Rammen er låst og har brug for både politisk indblanding og handling. 

Men netop handling rummer den danske model faktisk mulighed for i form af en trepartsaftale. Og det er netop den løsning, som Forhandlingsfællesskabet appellerer til, og som sygeplejerskerne har opfordret til i deres konfliktvarsel. 

Det gør sygeplejerskernes konflikt til en solidarisk konflikt, der kan blive rambuk for et resultat for alle faggrupper med efterslæb. 

Læs hele debatindlægget i Altinget

 

30. april 2021
 

Kommentar i Berlingske: Sygeplejerske, hvad kæmper du selv for? 

Af May Bjerre Eiby, sygeplejerske og leder, Dagmarsminde 
 

Som hjemmesygeplejerske overtrådte jeg fartgrænserne i kommunens Suzuki i ugevis i træk uden fridage, mens mine kollegaer strejkede. Det blev mit bidrag til strejken i 2008. 

Siden begyndte jeg at foretage mentale overspringshandlinger, hver gang sygeplejerskerne gik på barrikaderne for bedre løn. 

Lønkampen binder knude på sig selv, for pudsigt nok er den med til at hæmme den personlige drivkraft hos sygeplejerskerne, som ellers én ad gangen kunne blive lysende eksempler på, hvad sygeplejersker som faggruppe netop har fortjent af løn. 

Læs hele kommentaren i Berlingske
 

29. april 2021
 

Groft sagt i Berlingske: Tøm strejkekassen

Af Jarl Cordua
 

Man må dog anerkende sygeplejerskerne for deres politiske blåøjethed og blinde tro på en løsning, hvor andre grupper på det offentlige arbejdsmarked går ned i løn til fordel for sygeplejerskerne, eller at regeringen springer ud som økonomisk uansvarlig og pludselig smider ekstra lønkroner på bordet.

Følgelig er de rebelske sygeplejerskes mission dømt til at mislykkes.

Læs det hele i Berlingske
 

Debatindlæg i Politiken: Hospitalernes arbejdsforhold er ren Nemlig.com

Af Casper Jensen, intensiv sygeplejerske
 

I mine 10 år som sygeplejerske har jeg ikke tal på, hvor mange 8-timers vagter jeg har gået igennem uden at have tid til at spise frokost.

Men når en offentlig arbejdsgiver (sygehusvæsenet) tilbyder de ansatte nogenlunde samme arbejdsforhold som Nemlig. com, forsvinder kritikken lige så hurtigt, som mails forvinder fra politiets servere, når Tibet-kommisionen banker på døren. Gad vide om Peter Hummelaard og resten af danskerne også mener, at vi burde boykotte sygehusvæsenet i sympati med de stakkels sygeplejersker, der hverken har tid til frokost-eller tissepauser.

Læs hele debatindlægget i Politiken


Debatindlæg i Ekstra Bladet: De fortjener deres fridage

Af Sune Christensen, pensioneret sygeplejerske 
 

En læser mener i nationen! 26. april, at det er sølle, at sygeplejerskerne truer med strejke midt i coronaen. Solidariteten med de syge, de fyrede og de tvangslukkede selvstændige efterspørges af læseren. Læseren er øjensynlig i den heldige situation ikke at have erfaring med indlæggelse på en travl hospitalsgang. Men jeg kan som (pensioneret) sygeplejerske sige, at sygeplejerskernes fridage er fuldt fortjent, og at feriepenge og overarbejde ikke skal definere lønindkomsten, men derimod en anstændig grundløn, som en selvstændig kvinde eller mand kan leve af.

(Kun på print)

 

28. april 2021
 

Debatindlæg i Jyllands-Posten: Sygeplejerske: Vi er mange, der ikke kan genkende de tal, der kommer frem i debatten om vores løn

Af Charlie Ørnebjerg, operationssygeplejerske, Odense Universitetshospital


De tal, der omtales i medierne, er vi mange inden for faget, der ikke kan genkende. Jeg har derfor valgt at dele min lønseddel på Facebook. Det blev på det første døgn delt over 200 gange. Sygeplejerskers løn er i mange år blevet overset og nedprioriteret, og vores løn afspejler en anden tid, og vi er endda blevet overhalet indenom af FOA’s SOSA, så man går ned i løn, når man videreuddanner sig til sygeplejerske fra SOSA.
Lønnen afspejler en tid, hvor uddannelsen var kortere, og det faglige niveau var lavere.

Læs hele debatindlægget hos Jyllands-Posten


Debatindlæg i Jyllands-Posten: Usympatisk leder i JP

Af Peter Bjerregaard, tidligere salgsdirektør
 

Under overskriften "Et usympatisk strejkevarsel" fremfører lederen i JP 23/ 4, at det ingenlunde er godtgjort, at sygeplejerskerne har lønefterslæb - uagtet der i samme dags avis er en oversigt, der dokumenterer lønefterslæbet. Helt usympatisk bliver lederen, når der afsluttes med en svada om, at et lønløft skal betinges af produktivitetsstigning. Har lederskribenten ikke læst noget som helst om nedslidte sygeplejersker, der ofte ikke indtager væske på vagterne, fordi der ikke er tid til at gå på toilet efterfølgende?

Læs hele debatindlægget i Jyllands-Posten
 

Debatindlæg i Politiken: Sygeplejerskerne er uundværlige for os læger. Og de fortjener en fair løn

Af Søren Valgreen Knudsen, læge og regionsrådskandidat (S) i Region Nordjylland og Grethe Olivia Nielsson, læge og regionsrådskandidat (EL) i Region Hovedstaden


I øjeblikket kører Dansk Sygeplejeråd en kampagne med overskriften ' Vi er mere værd'. Det er vi begge enige i. Faktisk er de uvurderlige for os. Som unge læger har vi begge stået i situationer, hvor teoretisk viden fra universitetet skulle omsættes til praktisk behandling af en akut syg patient, og mærket panikken skylle ind. Det kan være patienten, som trækker vejret dårligt, har høj feber, og som er bange og græder af frygt for at blive kvalt. Pludseligt bliver alt det, man har lært på universitetet lidt sløret.

Heldigvis har vi gode kollegaer, hvor vi kan få råd. Der er mere erfarne læger, som man kan konferere med. Men oftest er den, man finder ved sin side, sygeplejersken.

Læs hele debatindlægget i Politiken
 

Blog i Jyllands-Posten: Sygeplejersker, stå fast!

Utku Hayri Güzel, virksomhedskonsulent i Aarhus Kommune


Jeg ved godt, at mange spørger, hvor pengene skal komme fra til sygeplejerskerne, men vi har aldrig hørt de samme mennesker spørge om det samme, når USA bad os om at angribe Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien osv.

På samme vis har vi heller ikke hørt dem stille det samme spørgsmål, når der skulle gives skattelettelser til de rigeste danskere eller købes overvågningsudstyr og krigsmateriale.

Pengene findes, kære venner, det hele handler om, hvordan goderne bliver fordelt. 

Selvom de står alene, så håber jeg, at de vil stå fast - deres kamp er nemlig vigtig, ikke kun for sygeplejerskerne eller kvindefagene, men også for hele arbejderklassen og den urimelige fordeling af goderne.

Sygeplejersker, stå fast! - Utku H. Güzel - Blogs - Debat (jyllands-posten.dk)
 

Læserbrev i Fyens Stiftstidende: Forstokket syn på sygeplejerskers løn

John Christiansen, formand for DSR Kreds Syddanmark
 

Lederskribent Mogens Kruse Jacobsen mener, at sygeplejerskernes lønkamp er uklar. I lederen 28. april skriver han, at Dansk Sygeplejeråds formandGrete Christensen vil tage penge fra Hus Forbi-sælgerne for at give dem til sygeplejerskerne, som underforstået både er grådige og hjerteløse. Intet kunne være mere forkert.

Lad os i stedet været helt konkrete: Hvis du er nyuddannet sygeplejerske på Fyn og arbejder på fuld tid, tjener du cirka 25.500 kroner om måneden før pension og eventuelle ulempetillæg. Ja, du læste rigtigt! Lønnen kan hæves med nogle tusinde kroner om måneden, hvis du har aften-, natte-og/ eller weekendvagter samt ekstraarbejde. Mange sygeplejersker arbejder fx. fast hver anden weekend. Og de arbejder også, selv om det er pinse, påske, juleaften, nytårsaften osv.

Læs hele læserbrevet i Fyens Stiftstidende
 

Debatindlæg i Avisen Danmark: Lønrammer. Ulighed blandt offentligt ansatte

Af Karsten Hønge, politisk ordfører for SF
 

Uligheden og skellene blandt offentligt ansatte, er så tydelige, at en blind mand kan føle dem med sin stok. Det er på høje tid at rydde bordet og gentænke hele systemet. Lønniveauer, den indbyrdes inddelingen i lønrammer og måden der forhandles overenskomster på, har brug for en rusketur. Og vi kommer ikke uden om at betale de traditionelle kvindefag i det offentlige bedre.

Hele forhandlingssystemet, altså " Den Danske Model", skal renoveres og fintunes så den passer bedre til det offentlige arbejdsmarked.

De bliver en stor opgave, men alternativet er, at den nuværende skæve bygning braser sammen.

(Kun på print)
 

Debatindlæg i Ekstra Bladet: I skal passe godt på

Af Lars M. Tjellesen, Bornholm
 

Danskernes tillid til sygeplejerskerne er meget høj, og det er der god grund til. De arbejder flittigt, er uundværlige og er langt mere menneskelige end lægerne, som ofte taler ned til patienterne. Men sygeplejerskerne skal også passe rigtig godt på! Tiden er den mindst velegnede til at strejke og kæmpe.

Og igen er det de håbløse fagforeninger, der styrer det hele. Det pampervælde er simpelthen årsagen til alt ondt! De er grådige og skyr ingen midler for at gennemtvinge ønskede resultater.

(Kun på print)
 

Debatindlæg i Nordjyske.dk: Her er løsning på mangel

Af Tanja Rejmer Hammer, tillidsrepræsentant for Akutmodtagelsen og sygeplejersker i lægevagten i Aalborg


Kære Mette Frederiksen. Vi har været nødt til at stemme nej for at vise dig, at vi mener det. Gennem alt for mange år har vores løn ikke stået i mål med vores arbejdsindsats og engagement.

Når jeg modtager en patient, som har fået det akut dårligt, så er det min opgave sammen med lægen at få patienten stabil igen. Det gør vi i fællesskab. Det sker ikke sjældent, at jeg er den erfarne, som hjælper lægen med at tage de korrekte beslutninger. Det gør jeg, fordi vi arbejder i et team, hvor vi er afhængige af hinanden. Det er en skøn følelse at mærke, at man har gjort en forskel for patienten. Samtidig er det en ringe følelse, jeg står med bagefter, når jeg tænker på den løn, som på ingen måde afspejler det arbejde, jeg lige har stået i.

Læs hele debatindlægger hos Nordjyske
 

27. april 2021


Kommentar i Nordjyske Stiftstidende: Her er løsning på mangel 

Af Tanja Rejmer Hammer, tillidsrepræsentant for Akutmodtagelsen og sygeplejersker i lægevagten i Aalborg 
 

Kære Mette Frederiksen - her er løsningen på manglen på sygeplejersker i Danmark: Vi sygeplejersker har stemt nej til OK21-forhandlinger, og der er nu varslet strejke. 

Vi har været nødt til at stemme nej for at vise dig, at vi mener det. 

Mette, du skal huske på, at vi ikke har noget sundhedsvæsen, hvis vi ikke har nogen sygeplejersker. Hør nu, hvad vi siger, og afskaf den tjenestemandsreform!. 

Læs hele kommentaren hos Nordjyske Stiftstidende

 

Debatindlæg i Avisen Danmark: Ulighed blandt offentligt ansatte 

Af Karsten Hønge, politisk ordfører for SF 
 

Det er på høje tid, at rydde bordet og gentænke hele systemet. Lønniveauer, den indbyrdes inddeling i lønrammer og måden der forhandles overenskomster på, har brug for en rusketur. Og vi kommer ikke uden om at betale de traditionelle kvindefag i det offentlige bedre. 

Til gengæld betyder netop den igangværende arbejdskonflikt, at det vil være gift, hvis politikerne lige nu blander sig alt for konkret. Skulle Folketinget, midt i forløbet og udenom forhandlingsparterne, bevilge flere penge til en enkelt faggruppe, bliver konsekvenserne dramatiske, og forhandlingssystemet falder sammen. 

Læs hele debatindlægget i Avisen Danmark
 

Perspektiv i Børsen: Lille konflikt med store konsekvenser

Af Steen Bocian, cheføkonom
 

Åbner politikerne for over tid at se på den offentlige lønstruktur har det imidlertid potentielt vidtrækkende konsekvenser. Det kan det nemt blive et slagsmål mellem de forskellige medarbejdergrupper i den offentlige sektor; det er ikke kun sygeplejerskerne, der føler, at lønnen er for lav, og hvis sygeplejerskerne sættes op i løn, hvordan reagerer de øvrige faggrupper så? Politikerne kan mildne det lønslagsmål ved at hæve den samlede offentlige lønramme; så er der råd til, at nogle får mere, uden at andre rammes. Det vil dog være dyrt og få konsekvenser for den private sektors rekrutteringsmuligheder og skattetrykket. Den form for politisk indblanding er der derfor mange, der advarer imod.

Læs det hele i Børsen
 

Læserbrev i Jydske Vestkysten: Afskaf fordelen ved deltidsbeskæftigelse

Af Uwe Svane, Kruså
 

I vort samfund vil der derfor være sympati for sygeplejerskernes krav, men også stor undren over, at de spænder ben for deres krav med det lave timetal, der leveres på arbejdspladserne.

Jeg har set på beskæftigelsestallet for kalenderåret 2019, og over halvdelen af sygeplejerskerne arbejder på nedsat tid eller timebasis.

Det forøger manglen på arbejdskraft, og jeg påstår, at det er en generel systemisk fejl, som er blevet indarbejdet gennem en årrække

Læs hele læserbrevet i Jydske Vestkysten
 

Debatindlæg i Altinget: DSR: Kommuner og regioner skal stemple ind i ligelønsdebatten

Af Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd

På det seneste har flere byråds- og regionsrådspolitikere meldt sig i debatten med støtte til sygeplejerskernes ønske om opgør med mange års lønefterslæb. Det luner i en meget svær kamp, som Dansk Sygeplejeråd har kæmpet i årtier.

Lige nu er der et åbent vindue for at rejse problemstillingen i budgetforhandlingerne, og kommunalpolitikere og regionalpolitikere kunne også gøre det til en mærkesag i den kommende valgkamp til kommunal- og regionsrådsvalgene til efteråret.

Så, kære politikere i kommuner og regioner. Gør kampen for et lønløft til jeres sag og lad os samles i en fælles appel til Christiansborg om, at få et bredt flertal i Folketinget vil påtage sig ansvaret for at løse lønefterslæbet for sygeplejerskerne og andre traditionelle kvindefag.

Læs hele debatindlægget i Altinget: Arbejdsmarked


26. april 2021
 

Leder i Berlingske: Sygeplejerskernes lønkrav er mere baseret på myte end fakta

Det er en fallit for den danske model, at den ikke har evnet at rette op på den forkerte indplacering. Den danske model bidrager i praksis til at fastlåse lønstrukturen i den offentlige sektor i beton. Parterne magter ikke at foretage en omfordeling inden for rammen, men vælger den lette løsning, at forsøge at vælte omkostningen ved en ændret lønstruktur over på det omgivende samfund.

Men er sygeplejerskerne overhovedet forfordelt? Sygeplejerskerne plejer især at sammenligne sig uddannelsesmæssigt med lærerne. Det er en fortælling, det er svært at genfinde i virkeligheden. Den gennemsnitlige månedsløn for en lærer 44.800 kr. og 42.800 kr. for en sygeplejerske.

Læs hele lederen hos Berlingske
 

24. april 2021
 

Leder i Århus Stiftstidende: Spis en tudekiks, Danmark

Få har været så meget igennem og løbet så stærkt og knoklet sig til den respekt, de rettelig har fået det seneste år, og derfor er det klogt af dem at strejke nu, selvom det ikke falder belejligt. Flere har harceleret over timingen med argumentet, at patienterne bliver taget til gidsel. Men til det er der kun én ting at sige. Spis en tudekiks. Det nytter simpelthen ikke noget at blive rasende på sygeplejerskerne over, at de strejker eller timingen i det. Det er et vilkår i Danmark, det er deres ret, og hvis man er hamrende uenig, så må man ændre modellen fremfor at svine dem til.

Læs hele lederen i Århus Stiftstidende


Politisk kommentar i BT: Et honninghjerte er ikke nok

Af Søs Marie Serup


Potentielt sundhedstab har allerede fået denne regering til at gribe til voldsomme redskaber, og uanset hvordan man vender og drejer det, så vil det blive regeringens ansvar at få nedbragt ventelister hurtigst muligt efter krisen.

Til jul forsøgte Region Hovedstaden at sige tak til sygeplejerskerne med et honninghjerte.

Andre regioner gav en bonus.

Det står allerede nu klart, at hverken honninghjerter eller bonusser vil være nok i denne omgang. Der skal den slags klejner på bordet, som man kan sætte i banken.

Læs hele den politiske kommentar hos BT
 

Analyse i Berlingske: Regeringen hjælper næppe sygeplejersker med lønhop – har Grete Christensen dummet sig?

Af Bent Winther


Sygeplejerskerne styrer mod en konflikt i maj eller juni. Håbet er igen et betydeligt lønløft. Men det er tvivlsomt, om de får noget ud af det. Spørger man i regeringen er holdningen klar. Sygeplejerskerne skal ikke vente hjælp herfra. Der er ikke en ekstra pose penge, som man kan hive frem til sygeplejersker og andre kvindedominerede fag. Og regeringen pønser naturligvis heller ikke på at gribe ind i en overenskomst. Sådan skal det være. Politikere blander sig ikke i overenskomster og slet ikke, når der er varslet strejke. Derfor er det udsigt til et langstrakt forløb.

Læs hele analysen hos Berlingske


Analyse i Børsen: To spor i sygeplejerskekonflikt

Af Helle Ib


To spor bliver værd at følge efter varslingen af konflikt på sygeplejerskeområdet.

Dels selve forløbet, der følger den danske model med mægling og nye forligsforsøg. Dels konsekvensen af det politiske flertal, som lige nu tegner sig for at gøre op med tjenestemandsreformen fra 1969. Ender et flertal med at stå ved krav om omfattende ændringer for samtlige kvindedominerede fag, trænger store spørgsmål sig på: Både om finansiering af mulige ekstra milliardpuljer, om prioriteringen internt mellem de offentligt ansatte faggrupper og ikke mindst de afledte effekter i form af forskydninger på arbejdsmarkedet, og når privatansatte skal forholde sig til resultatet.

Læs hele analysen hos Børsen
 

Debatindlæg i Ekstra Bladet: Afpresning eller berettiget krav?

Af Regina Hillerup
 

Hvis stat og regioner vil tiltrække personer til sygeplejerskeuddannelsen i fremtiden, er det meget vigtigt, at lønnen svarer til det arbejde, der faktisk bliver udført, samt at fastholde de nuværende sygeplejersker ved at give dem en meget højere løn, nemlig den løn, som de fortjener. 

(Kun på print)


Debatindlæg i Politiken: Danmark har fået en ny kvindebevægelse

Af Astrid Elkjær Sørensen, ph.d. i historie
 

En ny kvindebevægelse har set dagens lys i Danmark. En bevægelse, der har potentiale til at blive lige så samfundsforandrende som 1970' ernes rødstrømpebevægelse. Sigtet er klart: Afskaf tjenestemandsreformen af 1969. For at forstå, hvorfor denne bevægelse er kommet så stærkt fra start, bør man måske kigge på efterårets genopblomstring af # MeToo-bevægelsen.

For i sin tale til Zulu Comedy Awards italesatte Sofie Linde faktisk ikke kun seksuelle overgreb og krænkelser, men også manglende ligeløn.

Selv om medierne i første omgang ikke rigtig bed mærke i det med lønnen, så var Lindes tale faktisk en opfordring til oprør mod alle former for strukturel sexisme - ikke kun mod overgreb.

Læs hele debatindlægger hos Politiken

 

22. april 2021
 

Debatindlæg i Fyens Stiftstidende: Sygeplejersker vil have anstændig og lige løn

Af Andreas Lund Andersen, psykiatrisk specialsygeplejerske og kredsbestyrelsesmedlem i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark
 

Vi sygeplejersker ønsker ikke at tage patienterne som gidsler i en konflikt. Vi kæmper netop for et sundhedsvæsen, som er i verdensklasse, der også i fremtiden vil kunne fastholde og rekruttere flere sygeplejersker, da det er afgørende for et godt sundhedsvæsen til gavn for patienterne. Løn og arbejdsvilkår er afgørende faktorer for, at det lykkedes.

Læs hele debatindlægget i Fyens Stiftstidende
 

Leder i Jyllands-Posten: Et usympatisk strejkevarsel

Det hele er så velorkestreret, at ingen kan fortænke danskere i at mene, at et snævert flertal af sygeplejerskerne - alene for at fremme egne pekuniære interesser - groft misbruger den pandemi, der globalt har smittet mindst 150 mio. mennesker og resulteret i flere end 3 mio. døde. Skulle man endelig lege med tanken om at give sygeplejerskerne det krævede lønløft, vil et ufravigeligt krav være, at samtlige sygeplejersker, der ønsker dette lønløft, fremover skal arbejde på fuld tid, altså 37 timer om ugen. Uden et sådant krav vil der være latent risiko for, at mange sygeplejersker vil bruge deres lønløft til at gå ned i tid, hvilket i så fald vil medføre en voldsom stigning i sundhedsudgifterne.

Læs hele lederen i Jyllands-Posten.dk


Analyse: Sygeplejersker styrer mod konflikt og en brandvarm kartoffel er landet et bestemt sted

Af Bent Winther
 

Dilemmaet for regeringen er, at det er en meget ubehagelig konflikt at have kørende midt i en historisk sundhedskrise, og at sygeplejerskerne er en gruppe, som nyder stor opbakning i befolkningen og tilhører Socialdemokratiets og venstrefløjens kernevælgere.

Skal regeringen afhjælpe det store efterslæb på lønnen, som sygeplejerskerne mener, at de har – på 15 til 20 procent – vil det koste mange milliarder. I en tid, hvor privatansatte går ned i løn eller mister deres job på grund af nedlukningen, er det næppe populært at love særlige grupper af offentligt ansatte en særlig lønforhøjelse.

Læs hele analysen på Berlingske.dk

 

Debatindlæg i Politiken: Vi skyller dødslønnen ned med kage på landets hospitalsgange 

Af Louise Mønster, opvågningssygeplejerske på Rigshospitalet


Jeg har nået øverste løntrin efter 10 år som sygeplejerske. Ikke at der er mange løntrin at rutte med. Faktisk stiger vi kun to gange i vores karriere: En gang efter 8 år og en gang efter 10 år. Så smag lige på den her kage: 35 år gammel, 10 års erfaring som sygeplejerske og udsigt til den samme løn de næste 40 år. Jeg vidste ikke, om jeg skulle grine eller græde i dagene op til, så jeg valgte i stedet at snolde min sidste lønstigning op og at dele kage ud til alle mine kollegaer på Rigshospitalet.

(Kun på print)
 

21. april 2021
 

Debatindlæg i Avisen Danmark: Opgør med tjenestemandsreformen. En rimelig løn til sygeplejerskerne nu 

Af John ChristiansenKredsformand i DSR Kreds Syddanmark.


Der er to sider at anskue vores utilfredshed med lønnen på: Der er overenskomstaftalen for 2021, som vi har stemt nej til. Det har vi gjort, fordi finansministeren havde afsat for få penge at forhandle om. Den anden side er, at vi har et lønefterslæb fra tjenestemandsreformen.

Tjenestemandsreformen blev vedtaget af Folketinget i 1969, og bestemte lønnen for offentligt ansatte. Reformen betød at typiske kvindefag, som for eksempel sygeplejersker og jordemødre, fik mindre i løn end typiske mandefag.

(Kun på print)
 

20. april 2021
 

Debatindlæg i Altinget: BUPL: Folketingets partier har nøglen til at sikre fair løn til velfærdsmedarbejderne

Af Elisa Rimpler, formand BUPL
 

Kære regering og Folketing. Vi er vilde med den danske model. Men når det kommer til modellen på det offentlige arbejdsmarked, så har den sine begrænsninger. Selvom vi gør, alt hvad vi kan, så er det ganske enkelt ikke muligt at indhente årtiers lønefterslæb i overenskomstsystemet.

Et opgør med tjenestemandsreformen kønsskæve lønhierarki vil være et afgørende slag for ligestillingen, men også for det kønsopdelte arbejdsmarked, fordi vi giver ambitiøse unge et stærkere incitament til at vælge velfærdsuddannelserne.

Læs hele debatindlægget i Altinget: Arbejdsmarked


19. april 2021


Debatindlæg i Randers Amtsavis: Støt op om sygeplejerskernes retfærdige lønkrav

Af Flemming Østergaard, kandidat til regionsrådsvalget i Region Midt


Med det parlamentariske flertal, der er for tiden (S, R, SF og Enhedslisten), så vil det være utænkeligt, at partierne vil ignorere sygeplejerskernes berettigede krav om en ny tjenestemandsreform version 2, 2021.

Det er bydende nødvendigt, at sygeplejerskerne får en klar tilkendegivelse fra det politiske lag om - som politikerne siden 1969 rent faktisk har lovet - at der nu bliver rettet op på den uretfærdige lønindplacering af sygeplejerskerne, der skete tilbage i 1969 i forhold til for eksempel folkeskolelærere og politibetjente.

Læs hele debatindlægget i Randers Amtsavis


Debatindlæg i Altinget: Borgerforslagsstillere: Tjenestemandsreformen er en støvet lov, der truer velfærdssamfundet 

Af forslagsstillerne bag borgerforslaget om at skrotte Tjenestemandsreformen


I 1969 blev den lavere løn til “kvindefagene” begrundet med, at kvinder ikke var forsørgere. Tiden er løbet fra det argument. I dag er mange kvinder eneforsørgere og lever i ligeværdige parforhold. Og selv med datidens øjne var forskelsbehandlingen urimelig. Tjenestemandskommissionen var bevidste om det uholdbare i et statisk system, og de blev enige om en revurdering hvert femte år. Ikke mindre end ti gange har politikerne altså haft chancen for at leve op til deres ansvar.

Læs hele debatindlægget i Altinget


Debatindlæg i Ugeskrift for Læger: Opbakning til en politisk løsning på sygeplejerskernes lønefterslæb

Af Søren Valgreen Knudsen, læge, Aalborg Universitetshospital


Vi håber, at flere læger vil have lyst og mod til at bakke op om sygeplejerskernes kamp for at få anerkendelse som de specialiserede fagprofessionelle, de er.

At vi er med til fortælle, hvor afgørende en del af den kliniske hverdag det er at have dygtige og motiverede kollegaer. Og at vi støtter op om, at der findes en politisk løsning på de mere end 50 års uretfærdighed, hvor politikere vedtog, at kvinder skulle tjene mindre end mænd, fordi de var kvinder.

(Kun på print)


17. april 2021
 

Læserbrev i Weekendavisen: Løn som fortjent

Af Lars Bo Jensen, lektor i samfundsfag ved Kolding HF&VUC


I den offentlige debat hører man igen og igen argumentet om, at sygeplejerskerne er udsat for en grov negativ kønskampagne mod deres lønvilkår, der stammer tilbage fra det lønhierarki, der blev indført med tjenestemandsreformen af 1969. 

Hvis man læser den 31 sider lange publikation (fra Institut for Menneskerettigheder), er belægget for udtalelsen sand, for så vidt angår 1969, men den er ikke særlig sand, for så vidt angår 2019. Der er nemlig en stærkere sammenhæng mellem uddannelsens længde og løn, end der er en sammenhæng mellem faggruppernes kønsmæssige sammensætning og løn.

Læs hele læserbrevet i Weekendavisen


13. april 2021


Debatindlæg i Netavisen Pio 

Af Signe Hagel Andersen, næstformand i dansk Sygeplejeråd, Kreds Hovedstaden
 

Sygeplejerskernes lønproblem handler derfor ikke bare om os selv og den uretfærdigt dårlige lønindplacering, sygeplejersker fik med Tjenestemandsreformen i 1969. Men om at vi skal have et veldrevet sundhedsvæsen, hvor arbejdsgiverne, både for vores arbejdsmiljø og patienternes skyld, vil investere i at få sygeplejerskerne til at blive i længere tid.

Derfor, kære arbejdsgivere, kære politikere, den opgave der skal løses, kræver at I tager os alvorligt og anerkender, at vores problem også er jeres.

Læs hele debatindlægget i Netavisen Pio
 

12. april 2021


Debatindlæg i Altinget: "Kvinfo: Kønsstereotyper fastholder løngabet mellem mænd og kvinder"

Af Henriette Laursen, direktør i Kvinfo


Kvinfo anbefaler regeringen og Folketinget at gå positivt ind i overvejelserne om en lønreform til at skabe ligestilling mellem faggrupperne i den offentlige sektor. 

Vi er nødt til at se virkeligheden i øjnene og anerkende, at arbejdsmarkedets parter ikke har været i stand til at sikre ligeløn. Hvis vi bliver ved med at henvise til den danske arbejdsmarkedsmodel, risikerer vi, at der aldrig kommer en løsning på problemet med uligeløn i Danmark.

Læs hele debatindlægget i Altinget

Debatindlæg i Sjællandske Medier: "Sygeplejersker har fået nok -politikere må sikre ligeløn"

Af Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd
 

Nogle har kaldt det en umulig opgave at løfte lønnen i de kvindedominerede fag: Det er for svært, for dyrt, og ansvaret lander i et ingenmandsland mellem Christiansborg og overenskomstsystemet. Jeg er ikke enig. Det er rigtig nok dyrt, og måske også svært, men det er ikke umuligt. Det handler om vilje, og ingen skal bilde mig ind, at vi i et rigt land som Danmark ikke har råd til at sikre, at det ikke er vores køn, der afgør, hvad vi får i løn.

Efter flere år med effektiviseringer, mangel på kollegaer og nu corona er bægeret på alle måder fyldt op. Og for mange sygeplejersker er lønnen det, der lige nu får det til at flyde over. Sygeplejerskerne er trætte af pæne ord, lovsange og honninghjerter - de vil have løn, der matcher deres kompetencer, hårde arbejde og store ansvar.

Læs debatindlægget i Sjællandske Medier

Debatindlæg i Arbejderen: "Absurd løn"

Af Christina Windau Hay Lund, næstformand for DSR Kreds Nordjylland
 

Kunne du forestille dig at blive trukket i løn, fordi du havde ydet en ekstraordinær indsats under corona? Eller at du fik mindre i løn, udelukkende fordi flest i dit fag var kvinder?

De fleste vil nok hovedrystende afvise de to ovennævnte eksempler. De er for absurde. Det er de – men de er desværre også virkelighed for vores sygeplejersker.

Læs hele debatinglægget i Arbejderen 

Debatindlæg i Berlingske: "Hallo regering! 60erne har ringet, de vil gerne have deres reform tilbage"

Af Karen Bro, journalist og tidligere chefredaktør


Kvinders arbejde er ofte blevet overset i historieskrivningen, og det forsøger man i kunstens verden i disse år at gøre noget ved. Jeg har for længst forstået, at kulturens verden ikke ligger højt på den politiske agenda, så min beskrivelse af kunstens fremsynede tilgang gør formodentlig ikke noget stort indtryk på magthaverne. Lad mig derfor sige det på en mere kontant måde. Jeg har en klar forventning om, at en socialdemokratisk regering vil kæmpe de lavtlønnedes sag og gøre op med åbenlys uretfærdighed. Nu har den muligheden. 2021 venter i spænding.

Læs hele debatindlægget på Berlingske.dk


Den 7. april 2021

 

Debatindlæg i Herning Folkeblad: "Sygeplejersker – ja"

Af Alev Vejvad
 

Tusinder af mennesker kan takke sygeplejersker og hjemmesygeplejersker for deres uselviske tjeneste og for øget velbefindende. De arbejder 365 dage om året - også hvor andre holder fri. De kommer søde og hjælpsomme og giver gode råd og for mange nyt livsmod og håb. Deres indsats er ikke tilstrækkeligt påskønnet. At støtte sygeplejersker er at vise samfundssind! Derfor foreslår jeg, at de alle skal have mindst 450.000 kroner i årsløn og desuden en ekstra uges betalt ferie.

(Findes ikke online, men ovenstående er debatindlæggets fulde ordlyd)

Blogindlæg i Jyllands-Posten: "Sygeplejerskerne har sagt nej tak til almisser"

Af Utku Hayri Güzel, virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling

 

Sammendrag: Sygeplejerskernes nej er også en advarsel til Dansk Sygeplejeråd og forhandlerne, som nemlig fortalte sygeplejerskerne, efter forliget var indgået, at de helst skulle stemme ja til OK21, da de mente, at resultatet var det bedst opnåelige under en global pandemi. Jeg kunne ikke være mere uenig med rådet (DSR). Selvfølgelig skal man ikke bare stemme ja til en overenskomst, fordi man er bange for udfaldet. Hvis ikke sygeplejerskerne skal kræve mere i løn efter et helt år med corona, hvor de gang på gang er blevet rost til skyerne, hvornår skulle de så kræve det?

Læs hele blogindlægget

Debatindlæg i Avisen Danmark: "Løn som fortjent? Heldigvis ikke!"

Af Rasmus Elkjær Larsen, præst og byrådsmedlem for De Konservative i Aabenraa
 

Sammendrag: Sygeplejerskerne har stemt nej til 5 procent mere over de næste tre år. De siger, de er mere værd. Pædagogerne mener modsat at ca. 5 procent er passende. Det rejser spørgsmålet om, hvad et menneske er værd? Sandheden er, at de fleste af os har fået meget mere end fortjent, og den investering, samfundet har lagt i enhver af os, er en gave, vi selv skal tage ansvar for. Det gør vi ved at værdsætte andre og behandle alle med værdighed og være opmærksomme på dem, der har ekstra brug for det.

Læs hele debatindlægget.

 

Den 5. april 2021


 

Debatindlæg i Politiken: Læge: "Sygeplejerskerne fortjener bedre" 

Af Søren Valgreen Knudsen, læge og socialdemokratisk regionsrådskandidat


Sammendrag: Hvis dette historiske lønefterslæb alene skal løses ved overenskomstforhandlinger, vil det tage over 700 år. Selv om hverken jeg eller andre udefrakommende skal blande sig i forhandlingerne, så har vi i mere end 40 år har haft en lov om ligeløn i Danmark. Ligelønsproblematikken er skabt politisk, og kan og skal derfor også adresseres politisk. Regeringen bør i mine øjne derfor tage initiativ til at sikre ligeløn ved at lave en lønreform og afsætte midler på finansloven til en lønpulje, der kan fungere ved siden af overenskomstforhandlingerne.

Læs hele debatindlægget.

 

Den 3. april 2021

 

Debatindlæg i Politiken: Sygeplejerske: "Vi er velfærdsstatens frontlinjekæmpere. Men vores løn er nærmest pinlig"

Af Nicoline Sjøberg, sygeplejerske


Sammendrag: Man siger, at sygeplejersker udfører livsvigtige funktioner for vores samfund. Alligevel er arbejdets værdiansættelse lav, og arbejdsvilkårene dybt kritisable. Som sygeplejersker er der grænser for, hvor meget vi kan holde til, og hvor meget vi vil finde os i.

I torsdags kom afgørelsen. Den aftale, som Dansk Sygeplejeråd har brugt vinteren til at forhandle hjem, blev stemt ned af medlemmerne. Vi har fået nok.

Læs hele debatindlægget.
 

Den 2. april 2021

 

Debatindlæg i Politiken: Sygeplejerske: "Tag ikke fejl. ’Kaldet’ er dødt. Stendødt. Nu vil vi bare gerne have en fair løn"

Af Christian B. Kummerfeldt, anæstesi- og intensivsygeplejerske på Rigshospitalet.


Sammendrag: Mange forlader faget, og her er den lave løn sammenholdt med et stort arbejdspres og ansvar absolut vigtigste årsag, viser alle undersøgelser. Og tag ikke fejl. ' Kaldet', som man talte om i gamle dage, er dødt. Stendødt. Den brede masse af sygeplejersker i dag føler sig ikke ' kaldet' til noget som helst. Vi er tværtimod højt specialiserede fagprofessionelle, der ligesom alle andre også i høj grad motiveres af løn og ordentlige forhold.

Læs hele debatindlægget

 

Den 31. marts 2021

 

Debatindlæg i Jyllands-Posten: Sygeplejerskers faglige stolthed har svært ved at håndtere, at der er for få ansatte og for mange opgaver

Af Mette Marie Thomsen, sygeplejerske og arbejdsmiljørepræsentant

 

Sammendrag: Der er omfattende og solid videnskabelig dokumentation for, at stor travlhed hos sygeplejersker og antallet af patienter per sygeplejerske er den stærkeste udslagsgivende faktor for patientsikkerhed, herunder risiko for død, komplikationer og forlænget indlæggelsestid. Effektiviseringsbestræbelser og besparelser rammer ofte lønsummen, og det har dokumenterede konsekvenser for patientsikkerheden, når personalenormeringerne beskæres.

Læs debatindlægget på jp.dk 


Den 30. marts 2021

 

P1 Debat: Mere værd? 

Med Nanna Susé, medstifter af "Foreningen af danske sygeplejersker" og sygeplejerske på Herlev Hospital, Alex Vanopslagh, politisk leder, Liberal Alliance, Pernille Skipper, politisk leder, Enhedslisten, Thomas Bernt Henriksen, erhvervsredaktør, Berlingske.


Sammendrag: Nanna Susé stemte nej til overenskomstaftalen, fordi hun ville have en højere løn. Og det vil hun af to grunde – den første er, at det er en historisk uligeløn, der er uretfærdig og det andet er, at vi har et sundhedsvæsen, der har svært ved at fastholde og rekruttere sygeplejersker.

Alex Vanopslagh mener, at lønefterslæbet skal løses indenfor overenskomstforhandlingerne, og det har Dansk Sygeplejeråd været for dårlige til at forhandle. Modsat mener Pernille Skipper, at det er et politisk ansvar at revurdere lønhierarkiet, da lønrammerne til overenskomstforhandlingerne er for snævre til at lønefterslæbet fra 1969 kan udlignes.

Hør hele debatten i P1 Debat her 

Debatindlæg i Jyllands-Posten: "Det er nu, vi skal bakke vores coronahelte op"

Af Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelsesordfører i Dansk Folkeparti.


Sammendrag: Sygeplejerskerne har netop stemt nej til overenskomsten, og det er forståeligt. For hvad hjælper det egentlig, at en hel masse offentligt ansatte får den samme procentuelle lønstigning, når nogle af faggrupperne har en grundløn, der er væsentligt lavere end andre? Danmark har brug for et system, der kan sikre balance i lønhierarkiet, og man må bare konstatere, at tjenestemandsreformens system ikke giver os noget, der minder om en rimelig balance.

Læs debatindlægget på jp.dk 

Politisk kommentar i Børsen: Sygeplejerske-nej kan blive regeringsproblem

Af Helle Ib, politisk kommentator 


Sammendrag: Mette Frederiksen har som S-formand og statsminister på en række felter forsøgt at omfavne de offentligt ansatte - med anerkendende ord om frontpersonale, med løfter om en tillidsreform, velfærdslov, mere personale - og tidligere ved de ophidsede overenskomstforhandlinger i 2018, hvor Mette Frederiksen efterfølgende angreb den borgerlige regerings tilgang. Men der tegner sig ikke et flertal for at afsætte en større milliardpulje til at sikre højere løn til de typiske kvindefag i det offentlige – derfor kommer diskussionen til at fortsætte længe. 

(Findes ikke online)

Debatindlæg i Frederiksborg Amts Avis: "Den ulighed er ikke til at leve med"

Af Kjell Nilsson 


Sammendrag: Verden så meget anderledes ud med kønsroller og ligestilling i 1969. Men i dag må vi alle da kunne indse, at den ulighed kan vi ikke leve med – og endnu mindre forsvare! Det må da være beskæftigelsesminister Peter Hummelgård (S) og Folketingets politikere selv kunne indse og gøre noget ved! 

(Findes ikke online)

Debatindlæg i Nordjyske Stiftstidende: "Sygeplejersker fortjener mere"

Af Søren Valgreen Knudsen, læge og regionsrådskandidat (S)


Sammendrag: Som nyuddannet læge fik jeg den første måned udbetalt det samme i løn som en sygeplejerske med 25 års erfaring. Det er ikke retfærdigt, og bør reguleres. Om det er rigtigt eller ej, at sygeplejerskerne har stemt nej til deres overenskomst, vil jeg ikke blande mig i, men jeg forstår udmærket godt, at de er frustrerede.

Læs hele debatindlægget her.
 

Den 28. marts 2021

 

Analyse i Altinget: "Sygeplejersker styrer mod umulig konflikt, hvor gevinsten højst er endnu et honninghjerte"

Af Søren Elkrog Friis
 

Sammendrag: Der kommer ikke noget ud af, at sygeplejerskerne har stemt nej til overenskomstaftalen. Dels på grund af den nuværende situation, hvor vi står i slutfasen af en pandemi, og dels fordi, der ikke er opbakning fra de andre faggrupper. Kampen skal alene tages med politikerne - for rundt om forhandlingsbordet med arbejdsgiverne har sygeplejerskerne allerede fået det største stykke af kagen. 

Læs hele analysen

Ekstra Bladet mener: "Hold med dem"

Sammendrag: Vi forstår godt, at sygeplejerskerne har stemt nej til overenskomstaftalen. De skal ikke tage sig til takke med ros og anerkendelse – der skal flere penge på bordet. Pengene skal komme fra de såkaldte ’kolde hænder’, der i stigende grad har sat sig på pengekassen i velfærdssamfundet. En herskende klasse af projektmagere og bureaukrater har succes med at gøre det danske velfærdssamfund til sit eget beskæftigelsesprojekt. 

Læs hele artiklen.

Blogindlæg i Jyllands-Posten: "Sygeplejerskers ligelønskamp er for hele samfundet" 

Af Harun Demirtas, sygeplejerske og kredsnæstformand i DSR Kreds Hovedstaden

 

Sammendrag: Mange taler om de få sygeplejerskestemmer, som vendte flertallet og sendte sygeplejerskerne mod konflikt. Men ingen må være i tvivl om, at langt de fleste af dem, som har stemt ja, er lige så utilfredse som dem, der stemte nej. Det er en ligestillingskamp, vi kæmper, og det gavner ikke alene os, men hele samfundet.

Læs hele blogindlægget.

 

Den 27. marts 2021

 

DR Deadline, kl. 22.30: Interview med sygeplejerske Vibeke Kline Lange Frost og forsker Astrid Elkjær

Sammendrag: Sygeplejerskernes lønefterslæb skyldes Tjenestemandsreformen af 1969. Sygeplejerskernes profession skal tilpasses nutiden. Politikerne skal løse efterslæbet. Vil man gerne rekruttere og fastholde medarbejdere i et fag, bliver man nødt til at lønne derefter. Det skal kunne betale sig at uddanne sig.

Se hele interviewet (13:25 min. inde i udsendelsen)

Kommentar i Politiken: "Strejkevåbnet er for længst blevet udstillet som ubrugeligt for sygeplejerskerne"

Af Kristian Madsen
 

Sammendrag: Det bliver svært at overtale regeringen til at åbne op for en lønningspose på statens vegne. Presset vil stige i de kommende uger fra fagbevægelsen, og Enhedslisten og SF, der altid kan finde nogle milliarder til store offentligt ansatte vælgergrupper, vil kapitalisere på sagen. Men det er svært at forestille sig, at Hummelgaard vil åbne en statslig Pandoras lønningspose for sygeplejerskerne, der formentligt igen må nøjes med et skulderklap og en højstemt lovsang fra de varme lande.

Læs hele kommentaren

Leder i Information: "Et nej til historisk ulighed"

Sammendrag: Sygeplejerskernes utilfredshed skyldes ikke kun et simpelt regnestykke om, at det voldsomme arbejdspres under pandemien skal kunne aflæses på lønkontoen. Sygeplejerskernes nej handler også om årtiers ulige lønforhold i forhold til lignende fag som lærere og politibetjente. Derfor er der behov for politisk handling - ikke kun for at fjerne uligheden mellem mande-og kvindefag, men for at velfærden kan hænge sammen.

Læs hele lederen.

Debatindlæg i Midtjyllands Avis: "Lige muligheder for sygeplejersker og pædagoger" 

Af Thomas Tonsberg Schlie, kandidat til Silkeborg byråd for Venstre

 

Sammendrag: Ulighed er med til at udvikle os, men alle skal have lige muligheder. Derfor skal vi gøre op med tjenestemandsreformen fra 1969, så vi giver lige muligheder og fairness overfor eksempelvis sygeplejersker og pædagoger. I Danmark, som foregangsland på det sociale område og indenfor ligestilling, skal vi give løn efter uddannelse, og ikke efter køn. Det er hverken rødt, blåt eller grønt - det er simpel fairness at give lige muligheder for at skabe sig et godt arbejdsliv.

(Indlægget findes ikke online)

 

Den 26. marts 2021

 

Debatindlæg i Jammerbugt Posten: "Tak til sygeplejersker og alle i sundhedssektoren"

Af Ole Stavad, medlem af regionsrådet i Region Nordjylland for Socialdemokratiet

 

Sammendrag: Lønnen er naturligvis vigtig. Også fordi det signalerer, hvor vigtigt vi som samfund anser en opgave for at være. Her tror jeg bestemt, der er noget fra fortiden, som vi trænger til at få rettet op på. Historisk er typiske ”kvindefag” blevet nedvurderet lønmæssigt. Det er en arv, som vi stadig slæber rundt på. Det bør der rettes op på. Det er jo ikke mindst de fag og de opgaver, der løses af disse medarbejdergrupper, der får Danmark til at hænge sammen som et af verdens bedste lande.

Læs hele debatindlægget her.
 

Den 18. marts 2021

 

Debatindlæg i Altinget og på dsr.dk: DSR: "Uligeløn er strukturel sexisme skabt af politikerne. Derfor er det dem, der skal løse problemet"

Af Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd


Sammendrag: Først og fremmest er lavere løn til kvindedominerede fag åbenlyst uacceptabelt. Det er strukturel sexisme. Men det handler også om at kunne få samfundet og velfærden til at hænge sammen.

Det er på tide, at vi opgiver illusionen om, at ligeløn kommer af sig selv, eller at overenskomstsystemet pludselig løser det. Intet gennem de seneste 50 år tyder på, at det kommer til at ske. Derfor må politikerne på banen og vise, at de ønsker et mere lige samfund.

Læs hele debatindlægget her.
 

Oversigten indeholder ikke indlæg fra før den 18. marts.

Mere om OK21

Følg DSR i medierne