FEA og overarbejde: Hvad er vigtigt at vide?
Få overblik over reglerne om pålagte vagter, FEA, overarbejde og merarbejde, tilkald, plustid og eksterne vikarer.
Få overblik over reglerne om pålagte vagter, FEA, overarbejde og merarbejde, tilkald, plustid og eksterne vikarer.
Opdateret 21. september.
Hvornår må du afvise en vagt? Hvad gør du, hvis du er uenig i at du bliver pålagt over-/merarbejde? Og hvad er forskellen på FEA, tilkald, overarbejde, merarbejde og plustid? Få overblik over reglerne her.
FEA er frivilligt ekstraarbejde, og det er frivilligt, om du vil påtage dig det.
Det er derfor vigtigt, at du overvejer værdien af din fritid og hvad det betyder for dit fritidsliv og dit arbejdsmiljø, hvis du påtager dig ekstra vagter. Frivilligt ekstra arbejde er arbejde, der bl.a. ikke kan udføres indenfor rammerne af de gældende overenskomster og aftaler, herunder reglerne om over-/merarbejde.
FEA-aftaler indgås lokalt mellem arbejdsgiveren og TR/kredsen
FEA kan anvendes, hvor der er tale om aktiviteter, der er planlagte og ikke akutte, og aktiviteter, der er tids og opgavemæssigt afgrænsede, fx med henblik på at nedbringe ventelister. Bestemmelsen kan endvidere anvendes, hvor der over en periode er ubalance mellem personaleressourcer og arbejdsopgaver fx sygefravær af et vist omfang, længerevarende vakancer eller ferieafvikling.
Det fremgår, at der i de nævnte situationer gives mulighed for at anvende FEA aftalen frem for at benytte ekstern arbejdskraft fra vikarbureauer eller lignende.
I udgangspunktet skal du arbejde de timer, som du har aftalt med din arbejdsgiver i ansættelsesbrevet. Men derudover skal du påtage dig over-/merarbejde i rimeligt omfang.
Området for over-/merarbejde er uforudset eller akut ekstraarbejde, der ligger i forlængelse af normaltjenesten eller rådighedstjenesten. Arbejdsgiveren må ikke planlægge med over-/merarbejde (systematisk overarbejde) og skal tilrettelægge tjenesterne, så over-/merarbejde så vidt muligt undgås.
Fuldtidsansatte kan blive pålagt overarbejde, mens deltidsansatte kan blive pålagt merarbejde op til 37 timer.
Varsles over-/merarbejde ikke rettidigt, har du krav på et tillæg, der pt. er 35,70 kr. (31. marts 2018 niveau).
Området for over-/merarbejde er uforudset eller akut ekstraarbejde, der ligger i forlængelse af normaltjenesten eller rådighedstjenesten. Arbejdsgiveren må ikke planlægge med over-/merarbejde (systematisk overarbejde) og skal tilrettelægge tjenesterne, således at over-/merarbejde så vidt undgås.
I udgangspunktet skal du arbejde de timer, som du har aftalt med din arbejdsgiver i ansættelsesbrevet. Men derudover skal du påtage dig over-/merarbejde i rimeligt omfang.
Som eksempel på en situation, hvor man kan afvise at påtage sig pålagt over-/merarbejde er, når:
Det er altid en konkret vurdering. Kontakt din TR.
Din arbejdsgiver kan pålægge dig over-/merarbejde i det rimelige omfang, der uforudset eller akut er behov for, for at løse en eller flere arbejdsopgaver. Hvis du er uenig i at arbejdsopgaven er omfattet af over-/merarbejde, kan du enten:
Påtage dig opgaven – evt. efter skriftligt pålæg
Eller afvise at påtage dig den pålagte vagt
Tilkald er, at du pålægges at arbejde på tidspunkter, hvor du ellers ville have haft fri, og hvor der ikke er tale om over-/merarbejde eller omlagt tjeneste.
Tilkald uden for planlagt tjeneste dækker over:
Du kan pålægges tilkald med mere end en dags varsel.
Området for tilkald er uforudset eller akut ekstraarbejde, der skal udføres på tidspunkt, hvor man har fri (udenfor arbejdstiden). Udgangspunktet er, at man skal lægge de arbejdstimer, som er aftalt i ansættelsesbrevet og ledelsen skal lægge en vagtplan, som kan dække de arbejdsopgaver, som skal udføres i perioden og kan derfor ikke planlægge med tilkald. Er der huller i vagtplanen (ordinær drift/ikke akut/ikke uforudsete opgaver), bør ledelsen anvende vikarer for at dække de ledige vagter.
Men derudover kan man ikke afvise at tage en tilkaldevagt, når der opstår en uforudset eller akut situation, da det er en del af arbejdstidsaftalens bestemmelser.
Som eksempel på situationer, der opstår uforudset eller akut er fx:
Som eksempel på situationer, der ikke kan betragtes som uforudsete eller akutte er fx:
Men det er altid en konkret vurdering. Kontakt din TR.
Du kan afvise at påtage sig en tilkaldevagt, hvis der ikke er tale om en uforudset eller akut situation, men det er altid en konkret vurdering.
Som eksempel på situationer kan nævnes, når
Med det er altid en konkret vurdering. Kontakt din TR.
Din arbejdsgiver kan pålægge dig at udføre en tilkaldevagt, når der, uforudset eller akut, er behov for at løse en eller flere arbejdsopgaver. Hvis du er uenig i, at arbejdsopgaven er omfattet af tilkald, kan du enten
Påtage dig vagten – evt. efter skriftligt pålæg
Eller du afviser at påtage dig den pålagte vagt
Tilkald honoreres som overarbejde, dvs. med timeløn + tillæg på 50 %, beregnet pr. påbegyndt ½ time, men altid med en minimumstimebetaling samt evt. arbejdstidsbestemte tillæg, dog med undtagelse af deltidsansatte på det kommunale område.
Honoreringen for fuldtidsansatte er ens på det regionale og kommunale område.
For deltidsansatte på det kommunale område gælder der den honoreringsbestemmelse, at tilkald til akut tjeneste eller så hurtigt som muligt fortsat honoreres som overarbejde, dvs. med timeløn + tillæg på 50 % dog mindst for 3 timer. For tjeneste udover 3 timer honoreres der pr. påbegyndt time.
Der kan være indgået lokale aftaler på din arbejdsplads. Se også skematisk oversigt nederst.
Tilkald på et fridøgn
Tilkald på søgnehelligdage
Tilkald på arbejdsfri dage (24 timer eller mere)
Det regionale og kommunale område:
Hvis man bliver tilkaldt på en arbejdsfri dag, skal man have overarbejdsbetaling for mindst 6 timer hvis man er fuldtidsansat. Arbejde udover disse honoreres pr. påbegyndte ½ time. Hvis man er deltidsansat, honoreres for mindst 3 timer. Arbejde ud over disse timer, honoreres pr. påbegyndte time.
Tilkald på hele afspadseringsdage (24 timer eller mere)
Hvis man bliver tilkaldt på en afspadseringsdag med mindre end 4 døgns varsel, skal man have overarbejdsbetaling for mindst 6 timer, hvis man er fuldtidsansat. Arbejde ud over disse timer honoreres pr. påbegyndte ½ time. Hvis man er deltidsansat, honoreres for mindst 3 timer. Arbejde ud over disse timer honoreres pr. påbegyndt time.
Afspadseringskontoen nedskrives, som om afspadsering havde fundet sted.
Tilkald mellem 2 døgns tjenester
Det regionale og kommunale område:
Hvis man bliver tilkaldt til at arbejde mellem 2 døgns tjenester, skal man have overarbejdsbetaling for mindst 3 timer - både som fuldtids- og deltidsansat. Arbejde ud over 3 timer honoreres pr. påbegyndt time.
Fuldtidsansat | Deltidsansat | |
---|---|---|
Fridøgn | Mindst 6 timers overarbejde | Mindst 6 timers overarbejde |
Søgnehelligdage | Mindst 6 timers overarbejde | Mindst 6 timers overarbejde |
Arbejdsfri perioder på mere end 24 timer | Mindst 6 timers overarbejde | Mindst 3 timers overarbejde |
Øvrige friperioder | Mindst 3 timers overarbejde | Mindst 3 timers overarbejde |
Deltidsansat | |
---|---|
Tilkald i arbejdsfri perioder | Mindst 3 timers overarbejde |
Der kan være indgået lokale aftaler på din arbejdsplads.
Over- og merarbejde kan pålægges, mens deltagelse i FEA samt plustid er frivillig.
Der er kun mulighed for at indgå individuelle aftale om plustid på det regionale område.
Bestemmelsen, overenskomstens § 29, giver mulighed for, at den ansatte med sin arbejdsgiver kan aftale en individuel arbejdstid, der er højere end fuldtidsansættelse.
Aftalen er baseret på frivillighed og indeholder følgende elementer:
Opsiges den ansatte af arbejdsgiver, har vedkommende ret til at vende tilbage til sin oprindelige beskæftigelsesgrad 3 måneder før fratrædelsestidspunktet.
Hvis der er vagter/arbejdsopgaver, der ikke kan dækkes af de ansatte, har arbejdsgiver mulighed for at dække opgaverne med eksterne vikarer.
Arbejdstid er en vigtig del i tilrettelæggelsen af arbejdet. Få overblik over, hvad der er indgået af aftaler, og hvad...
Arbejdstid er et af de vigtigste elementer i tilrettelæggelsen af arbejdet. Få overblik over, hvad der er indgået af...
Dansk Sygeplejeråd (DSR) er forhandlingsorganisation for alle sygeplejersker. Det betyder, at det er DSR, der indgår...