Sådan støtter du sygeplejerskerne

Et opgør med sygeplejerskernes lønefterslæb arbejder DSR på. Her er 12 ting, du kan gøre for at vise, at du støtter kolleger og andre sygeplejersker. Vær med til at skabe en fremtid uden forskel.

Status på sygeplejerskernes strejke

DSR’s medlemmer stemte den 14. juni nej til OK21-mæglingsforslaget. Derfor har sygeplejerskerne strejket siden den 19. juni. Folketinget har fredag den 27. august vedtaget et lovindgreb og stopper dermed sygeplejerskernes konflikt og ophøjer mæglingsforslaget til lov. 
Læs nyheden om det politiske indgreb

 

Sygeplejersker er mere værd

Sammen kæmper vi i Dansk Sygeplejeråd for bedre løn og arbejdsvilkår og for et opgør med det uretfærdige lønefterslæb, der blev skabt med Tjenestemandsreformen i 1969.  Bl.a., med konflikten i sommeren 2021, aktioner og aktivisme er det lykkedes os at sætte ligeløn på dagsordenen og lægge pres på politikerne, så de nu er nødt til at forholde sig til spørgsmålet om ligeløn.  

Din opbakning har en betydning

I den kamp står vi stærkest, når vi er mange, og når vi er sammen. Derfor betyder din opbakning meget for sygeplejerskerne.

Sådan kan du hjælpe

Er du kollega, ven eller familie kan du være med til at vise opbakning til de sygeplejerskernes sag. Ved at vise opbakning til sygeplejerskerne er du samtidig med til at kæmpe for ligeløn og en fremtid, hvor sygeplejersker får en løn, der svarer til deres uddannelse, ansvar og opgaver.

En stor del af kampen foregår på sociale medier og i det offentlige rum, og her kan du gøre en forskel:

Kampen fortætter for en fremtid uden forskel

1.Brug "Kampen fortsætter for en fremtid uden forskel"-coverfoto på din Facebook-profil 

Vis din opbakning til sygeplejerskerne og kampen for ligeløn ved at bruge coverfotoet "Kampen fortsætter for en fremtid uden forskel" på din Facebook-profil.

 

En fremtid uden forskel

2. Del Lønløftet og vær med til at skabe en fremtid uden forskel

I 1969 besluttede politikerne, at sygeplejersker og en række andre kvindedominerede fag skulle have mindre i løn end mandefagene. Det betyder, at sygeplejerskernes løn i dag er 15-20 procent lavere end andre med tilsvarende uddannelseslængde. DSR kæmper for ligeløn og for et opgør med sygeplejerskernes lønefterslæb. Derfor har vi lanceret Lønløftet. Med Lønløftet forpligter Folketingets politikere sig til – i samarbejde med sygeplejerskerne og arbejdsgiverne - at løfte sygeplejerskernes løn over de kommende år.

Samtale om uligeløn

3. Deltag i debatten og kommenter indhold på sociale medier

Del, kommenter og lav opslag på sociale medier, hvor du deler dine synspunkter om sygeplejerskers løn og lønforskellen/uligelønnen. Husk også at like opslag fra dine venner, der bakker op om vores krav til sygeplejerskernes løn.

DSR på Insta

4. Del og like Dansk Sygeplejeråd på Facebook og Instagram

Jo mere du deler og liker DSR’s indhold på sociale medier, desto flere af dine venner vil se vores holdninger og aktiviteter. Det er med til at fastholde opbakningen til vores sag.

Jeg støtter sygeplejerskerne-skilt

7. Vis din opbakning til sygeplejerskernes kamp

Print dette skilt til dine kollegaer/venner/familie, som gerne vil vise deres opbakning. Tag et billede, hvor du eller de holder skiltet, og del det på sociale medier.

kstallknecht-lores-062

8. Start samtalen om uligeløn

Hjælp os med at sprede budskabet om uligeløn ved at starte samtalen om, hvorfor der i fremtiden ikke skal være forskel på lønnen i mande- og kvindedominerede fag. Brug eventuelt vores samtalekort, der blev sendt ud med Fagbladet Sygeplejersken nr. 6.

 

Sygeplejersker til OK21-event.

9. Du gør det godt

Det kan virke simpelt, men nogle gange kan den bedste form for opbakning fra venner/familie/kollegaer komme i form af et skulderklap og anerkendelse af kampen. Så bak op, og fortæl dem, der kæmper kampen, at de gør det godt.

 

Kage til regionsrådet.

10. Deltag i debatten i medierne

Sygeplejerskernes løn, lønefterslæb og ligeløn er ofte emner i medierne og den offentlige debat. Deltag i debatten i medierne og henvend dig til dine lokale kommunal- og regionsrådspolitikere.

 

#SerRødtForSygeplejerskerne

11. Kampsange

Spred budskabet ved at synge med på en af de mange kampsange, når du deltager i strejkeaktiviteterne. De gode kampsange er til fri afbenyttelse og distribution. 

En fremtid uden forskel

12. "En fremtid uden forskel"-flyer til print

Vær med til at sprede buskabet ved at downloade og udprinte "En fremtid uden forskel"-flyeren om sygeplejerskernes strejke og uddele den på gader og stræder.

#SerRødtForSygeplejerskerne

13. #SerRødtForSygeplejerskerne

Rød er DSR’s farve, men også farven på kærlighed, konflikt og vrede. Sommeren går derfor i rødt for sygeplejerskerne. Vi opfordrer alle til at iklæde sig noget rødt (t-shirt, hårbånd, solbriller eller sokker) og/eller bære noget rødt, fx rød fane, kop og/eller røde balloner. Tag fx billeder og læg på dine profiler på sociale medier og fortæl, hvorfor du støtter lønkampen.

Brug #SerRødtForSygeplejerskerne

 

 

Kampen om ligeløn

Internationale støtteerklæringer