Sygeplejersker bliver genindmeldt i stor stil

Dansk Sygeplejeråd har åbnet for, at sygeplejersker kan blive indmeldt midt under overenskomstforhandlingerne. Mange har valgt at melde sig ind igen for at være med i kampen for bedre forhold på arbejdspladsen.

Oprettet: 04.04.2018
Michael Bech, mib@dsr.dk
Foto: Michael Bech

Nogle giver udtryk for, at de ikke vil sidde som den eneste ikke-organiserede midt under en eventuel konflikt. Andre siger, at de vil være med i den faglige kamp for at få bedre arbejdsforhold og højere løn.

Det er de hyppigste argumenter, der er blevet brugt af sygeplejersker, som de seneste tre uger har meldt sig ind i Dansk Sygeplejeråd. 333 har meldt sig ind – og halvdelen af de nye medlemmer er genindmeldelser.

Det har ellers siden nytår ikke været muligt at melde sig ind med tilbagevirkende kraft og derved opnå ret til konfliktunderstøttelse og konfliktlån. Men den mulighed for at blive medlem blev efter flere henvendelser fra sygeplejersker igen åbnet den 12. marts.

Læs temaside: Overenskomstforhandlinger 2018

Det har i perioden frem til den 3. april betydet 333 indmeldelser. Af dem er de 125 sygeplejerskestuderende, mens størstedelen af de resterende – 163 personer - er tidligere medlemmer, som bliver medlem igen.

”Solidariteten blomstrer”

”Det er et solidt udtryk for støtte til kampen for bedre arbejdsforhold, når så mange sygeplejersker vælger at melde sig ind igen midt i en mulig konfliktsituation. Og det er dejligt at se solidariteten blomstre under de vanskelige overenskomstforhandlinger,” siger formand i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

De genindmeldte sygeplejersker skal ind på helt samme præmisser som de andre medlemmer. Det betyder, at der skal betales kontingent tilbage til nytår, hvor der blev lukket for indmeldelser med ret til eventuel konfliktunderstøttelse. Og de genindmeldte har også i flere tilfælde gammel gæld – eventuelt fra konflikten i 2008 – som der skal laves en aftale om afdrag for, inden de bliver fuldgyldige medlemmer igen.

Antallet af nye medlemmer i den samme periode sidste år i marts var 195 – og kun 52 af dem var genindmeldelser. Dansk Sygeplejeråd har i alt 77.000 medlemmer ved udgangen af marts 2018.

Læs andre artikler relateret til emnet