Din TR

Når der er fejl på lønsedlen eller du skal skal forhandle ansættelseskontrakt ved jobskifte, er det oplagt at tage en snak med din tillidsrepræsentant. Find ud af, hvem som er din TR, og hvad du kan bruge din TR til.

Som ny sygeplejerske kan oplevelser på arbejdspladsen være overvældende. I den situation kan din TR være god at tale med.

Som medlem af DSR har du altid din fagforening lige ved hånden i form af en af dine kolleger, som er uddannet tillidsrepræsentant, også kaldet TR. Det er en, som taler din og kollegernes sag på arbejdspladsen.

Når du arbejder som sygeplejerske, er din TR altid fra DSR, fordi DSR forhandler sygeplejerskers overenskomster. 

Din TR´s vigtigste opgave er at sikre, at overenskomsten bliver overholdt på arbejdspladsen, så du og kollegerne får den rigtige løn, og jeres arbejdsvilkår er beskyttet. 

Ledelsen respekterer TR-funktionen, fordi TR er med til at forbedre arbejdspladsen til gavn for alle.

De fleste sygeplejersker ved, hvem deres TR er. Som ny i faget, eller hvis du er studerende, er det ikke sikkert, du endnu har talt med din TR. Måske ved du slet ikke, hvad en TR er? Det kan du blive klogere på her på siden, hvor du også får sat ansigt på nogle af DSR´s dygtige TR´ere.

 

Grib chancen og tal med din TR

Din tillidsrepræsentant ser det som en vigtig opgave at hilse på de nye. Hvis du endnu ikke har mødt din TR, så grib chancen. Du kan nemlig altid gå til din TR og bede om en snak. Måske over en kop kaffe eller en frokost. 

DSR har 1.300 tillidsrepræsentanter og fællestillidsrepræsentanter over hele landet. De har gennemgået en uddannelse, så de er parate til at kunne hjælpe dig. De har tavshedspligt, så du kan trygt komme til dem. 

TR-case Josefine Gislinge

Josefine passer på sine kolleger på akutmodtagelsen

”Jeg er sammen med en kollega tillidsrepræsentant for ca. 100 sygeplejersker på Akutmodtagelsens Medicinske Modtagelse på Bispebjerg Hospital. Sygeplejerskerne her arbejder i 12 timers vagter i weekenderne, og der er ofte behov for at tage ekstra vagter, for vi har travlt - ikke mindst pga. COVID-19.

Rigtig mange af mine kolleger er nyuddannede, og de er ofte ivrige efter at tage ekstra vagter, men på afdelingen har vi besluttet, at vi skåner dem i de første 8 uger i et særligt introprogram, hvor de ikke må have lange vagter og ekstra vagter. Det er et hjertebarn for mig som TR at arbejde for at forlænge den periode til 6 måneder, for jeg vil gerne passe på vores nye kolleger.  

De nye sygeplejersker har brug for tid til at bearbejde nogle af de voldsomme oplevelser, de af og til kommer ud for på arbejdet. For de skal meget gerne kunne holde til at være her og i faget i mange år. Det siger jeg, fordi vi har været i en situation for et nogle år siden, hvor vi havde 16 opsigelser inden for 2 måneder og sygeplejerskerne stod og græd i skyllerummet. Dengang kom Arbejdstilsynet på besøg.  

Vi har i dag fået vendt skuden, men det er vigtigt at anerkende at gode arbejdsforhold ikke kommer af sig selv.

Som DSR-tillidsrepræsentant samarbejder jeg med vores arbejdsmiljørepræsentant og ikke mindst vores leder om at forbedre sygeplejerskernes arbejdsforhold. Jeg vil gerne være en støtte for mine kolleger i hverdagen, men jeg fungerer også som en sparringspartner i forhold til ledelsen både i afdelingen og på hele hospitalet, da jeg er næstformand i hospitalets MED-udvalg.” 

Josefine Gislinge er 30 år, og har været sygeplejerske i 4 år og TR i 2 år.