Kongres 2018
Kongres 2018 blev afholdt den 14.-17. maj på Hotel Nyborg Strand. På kongressen satte Dansk Sygeplejeråd fokus på sygeplejerskers arbejde og fag under overskriften ”Sammen kan vi forandre”.
Kongres 2018 blev afholdt den 14.-17. maj på Hotel Nyborg Strand. På kongressen satte Dansk Sygeplejeråd fokus på sygeplejerskers arbejde og fag under overskriften ”Sammen kan vi forandre”.
I en livlig debat under det faglige tema på Dansk Sygeplejeråds kongres var der enighed om at vedtage forslag om at arbejde for bedre normeringer og om fremtidssikring af den danske model.
Læs og hent forslagene til DSR's Kongres 2018.
Vis mere
Læs DSRs beretning 2016-2018
Kongressen arbejder for dig som medlem. Her formes den politik, vi som organisation arbejder efter.
Kongressen består af de sygeplejersker, DSR's medlemmer har valgt:
Kongressen er vores øverste besluttende myndighed.
Der afholdes ordinær kongres hvert 4. år i maj, men kongressen kan også indkaldes i særlige tilfælde, fx ved overenskomstforhandlinger.
Med kongressens tema – og sloganet ”Stolt. Stærk. Sammen – Sygeplejerske” – stiller vi skarpt på tre fokusområder, som Hovedbestyrelsen også har valgt som omdrejningspunkter for den kommende kongresperiode.
Læs mere i Kongres 2018 - Sammen kan vi forandre
Læs her: Grete Christensens tale til Kongres 2018.
Hvis du er kongresdelegeret: Find dagsordenen her.
Vis mere
Her kan du orientere dig i dagsordenen til DSR's kongres 2018.
I henhold til Dansk Sygeplejeråds love § 23, stk. 9 foreslås som dirigenter:
(Opdateret 14. maj)
Vedtægtsændring
Der er foretaget følgende rettelse i Sygeplejeetisk Råds vedtægter § 2, stk. 7:
Vedtægter for Sygeplejeetisk Råd |
|
§ 2, stk. 7 |
Nyt § 2, stk. 7 |
Valg til Rådet gælder for 4 år, genvalg kan finde sted én gang |
Valg til Rådet gælder for højst 4 år. Genvalg kan finde sted, dog således at intet rådsmedlem kan sidde mere end 8 år. |
Denne vedtægtsændring sikrer, at der tillades formelt valg til formand, ud over de to valg til Rådet, der kan finde sted.
Ved denne kongres skal der vælges 7 medlemmer og formand til Sygeplejeetisk Råd.
Hovedbestyrelsen har indstillet til kongressen, at følgende medlemmer vælges til Sygeplejeetisk Råd:
Medlemmer:
1. Jette Christiansen. Klinisk sygeplejespecialist, psykiatrien. Opstillet af Kreds Nordjylland.
2. Kirstine Rosendal. Lektor. Opstillet af Kreds Hovedstaden.
3. Lisbeth Arbøl. Palliationssygeplejerske. Opstillet af Kreds Hovedstaden.
4. Charlotte Hald. Udviklingssygeplejerske på hospice. Opstillet af Kreds Midtjylland.
5. Birgitte Ehlers. Sygeplejerske. Opstillet af Kreds Sjælland.
6. Lisbeth Aaskov Falch. Ph.d.-studerende. Opstillet af Kreds Sjælland
7. Anne Marie Enderlein. Ekstern konsulent i klinisk etik. Opstillet af Kreds Syddanmark
Som ny formand indstilles Anne Bendix Andersen fra Kreds Midtjylland for en 2-årig periode. Anne har været medlem af Sygeplejeetisk Råd i 2 år.
1. Velkomst
2. Valg af dirigenter
3. Valg af medlemmer til Sygeplejeetisk Råd
4. Godkendelse af dagsorden
5. Godkendelse af forretningsorden
6. Beretning om Dansk Sygeplejeråds virksomhed
7. Forelæggelse af regnskab
8. Behandling af indkomne forslag
9. Forelæggelse af rammebudget, herunder fastsættelse af kontingent
10. Valg af statsautoriseret revisor
11. Valg af 2 regnskabskontrollanter samt suppleanter herfor
12. Eventuelt
1. Mødetid
2. Er der flere forslag til samme sag, tilrettelægger dirigenten afstemnings-proceduren
3. Dirigenten kan stille forslag om diskussionernes afslutning med de indtegnede talere. Tilsvarende forslag kan også stilles af kongressens deltagere.
4. Man begærer ordet digitalt. Dirigenten får opgivet navn og kreds.
5. Indtegningen af talere kan først ske, når det pågældende punkt på dagsordenen er åbnet.
6. Man tager ordet fra scenen eller fra de stående mikrofoner i salen.
7. De indtegnede talere får ordet i den rækkefølge, de er indtegnet. Dirigenten kan dog give mulighed for korte bemærkninger. Ligeledes kan rækkefølgen fraviges, når der er tale om spørgsmål vedrørende tilrettelæggelse, forretningsordenen eller kongressens afvikling.
8. Der kan indføres justeringer i taletiden. I forbindelse med behandling af forslag henstilles til, at forslagsstillerne bruger max. 5 minutter på forelæggelse af forslagene. Efterfølgende indlæg fra de kongresdelegerede til kongresforslaget har max. 3 minutters varighed. Der vil være et synligt ur, som viser tiden (tiden tæller op).
9. Bortset fra Dansk Sygeplejeråds formandskab, forslagsstillere samt ordførere kan ingen få ordet mere end 3 gange under samme punkt, evt. underpunkt, i henhold til godkendt disposition. Dirigenten kan dog give mulighed for korte bemærkninger.
10. Gæster er inviteret til at overvære mødet helt eller delvist. Formændene for De Faglige Selskaber, Formanden for Seniorsammenslutningen, DaSys og Sygeplejeetisk Råd har taleret i forbindelse med kongressens behandling af beretningen om Dansk Sygeplejeråds virksomhed.
11. Forslag og ændringsforslag skal indsendes elektronisk til kongressekretariatet og være undertegnet med forslagsstillerens navn og kreds/SLS/Lederforening.
12. Afstemning
Om forslag til behandling på kongressen:
Afgørelser på kongressen træffes ved simpelt flertal, med mindre andet er foreskrevet i forretningsordenen eller følger af DSR’s love. Afstemninger kan foregå ved håndsoprækning eller elektronisk. Elektronisk afstemning sidestilles med skriftlig afstemning.
Afstemning sker ved håndsoprækning, med mindre andet er foreskrevet i forretnings-ordenen eller følger af DSR’s love. Såfremt udfaldet af en afstemning ved hånds-oprækning ikke er klar for dirigenten, kan dirigenten anmode de delegerede om at afgive deres stemme elektronisk.
Der skal være elektronisk afstemning, når mindst 10 kongresmedlemmer skriftligt forlanger det, og med angivelse af hvad der ønskes afstemning om.
Afstemning kan ske ved navneopråb, når mindst 10 kongresmedlemmer skriftligt forlanger det. Denne afstemningsform går forud for øvrige afstemningsformer, med mindre der er tale om personvalg.
Alle stemmer for, imod og undlader optælles og føres til referat.
Opnås der ikke simpelt flertal for et forslag, bortfalder det.
Afgørelser uden afstemning:
Skønner dirigenten, at der er flertal for et foreliggende forslag, forespørges om der ønskes afstemning. Såfremt dette ikke er tilfældet, erklæres forslaget, efter en pause, for vedtaget uden afstemning.
Personvalg:
Personvalg foretages ved skriftlig afstemning, dvs. elektronisk. Er der kun opstillet det antal kandidater, der skal vælges, er denne/disse valgt uden afstemning.
Procedure ved valg til Sygeplejeetisk Råd:
Der foretages selvstændigt valg til formanden for Sygeplejeetisk Råd på baggrund af indstilling til kongressen. Der foretages valg (listevalg) til de øvrige medlemmer af Sygeplejeetisk Råd.
13. Kongressen optages. Der udarbejdes et beslutningsreferat, som godkendes af dirigenten.
14. Medlemmer af Dansk Sygeplejeråd har adgang til tilhørerpladserne. Kongressen holdes i øvrigt åben for pressen, idet kongressen dog kan træffe afgørelse om, at enkelte punkter behandles på lukket møde.
Beretningen er struktureret efter Dansk Sygeplejeråds holdningspapirer og illustrerer organisationens aktiviteter i perioden 2016 til 2018.
Hovedbestyrelsen har godkendt Dansk Sygeplejeråds og Solidaritetsfondens Årsrapporter for 2016 og 2017.
Kongressen skal ifølge vedtægterne forelægges regnskaberne.
Årsrapporterne for Dansk Sygeplejeråd for 2016 og 2017, som indeholder Dansk Sygeplejeråds økonomiske forhold samt ledelsesberetninger for hvert år, samt årsrapporterne for Solidaritetsfonden for 2016 og 2017, er vedlagt som bilag.
Det samlede resultat for 2016 blev et underskud på 1,9 mio. kr. mod et budgetteret underskud på 4,0 mio. kr.
I 2017 gav regnskabet et underskud på 5,4 mio. kr. mod et budgetteret underskud på 7,6 mio. kr.
Når resultaternes størrelser ses i forhold til det samlede udgiftsniveau på ca. 350 mio. kr. udgør afvigelserne under 2 %, hvilket betragtes som tilfredsstilende.
Beslutningen om at fremtidssikre Garantifonden blev truffet på Kongressen i 2010. Denne beslutning har medført, at Garantifondens formue ved udgangen af 2017 beløber sig til 396,6 mio. kr. mod 331,6 i 2015, hvilket betyder at Garantifondens formue er steget med 65 mio. kr. i kongresperioden.
Bilag
Kongresforslagene er inddelt i tre temaer:
Rammebudgettet for 2019 og 2020 er vedlagt som bilag. For at få det samlede overblik over organisationens budget er der indsat en kolonne, som viser kredsenes fællespulje som vedrører lokale aktiviteter. Fællespuljen afholder blandt andet udgifter til kredsformænd, kredsnæstformænd og kredschefer.
Rammebudgettet tager udgangspunkt i, at Dansk Sygeplejeråd skal have et solidt økonomisk grundlag, som sikrer den nødvendige økonomiske uafhængighed, der medvirker til, at Dansk Sygeplejeråd kan flytte grænser i organisation, fag og samfund.
I henhold til DSR’s love § 7 stk. 1 fastsættes kontingentet af kongressen. Det fremgår af § 23 stk. 9, at rammebudgettet skal forelægges kongressen og dermed danne grundlag for kongressens fastsættelse af kontingent.
DSR’s rammebudget for hele organisationen for 2019 og 2020 blev godkendt af hovedbestyrelsen den 15. november 2017. Rammebudgettet er udarbejdet med en forudsætning om en fremskrivning med nettoprisindekset af kontingentet på 1,7 % i begge år.
I rammebudgetterne for 2019 og 2020 er der budgetteret med en stigning på 225 medlemmer med 100 % aktivt medlemskab pr. år.
Med disse forudsætninger budgetteres der i 2019 med et underskud på 3,2 mio. kr. og i 2020 budgetteres der med et underskud på 5,4 mio. kr.
Ifølge § 34 stk. 1 i lovene kan Garantifondens midler kun anvendes til konfliktformål samt til dækning af udgifter, der relaterer sig til indgåelse, fornyelse og ajourføring af aftaler og overenskomster m.v. på det offentlige og private område.
Garantifondens rammebudget for 2019 og 2020 er budgetteret med et overskud på henholdsvis 34,1 mio. kr. og 36,2 mio. kr.
I nedenstående tabel vises udviklingen i formuen baseret på seneste regnskab og forventninger frem til 2020 i forhold til det, som blev fremlagt for kongressen i 2010.
Garantifondens genopbygning er gået rigtig godt. Der er flere faktorer, som har spillet ind. Dels har salget af ejendommene givet et provenu, og dels har de lave renter i perioden fra 2010 betydet færre renteudgifter.
I henhold til Dansk Sygeplejeråds love § 23, stk. 9 skal kongressen vælge en statsautoriseret revisor.
Hovedbestyrelsen indstiller til kongressen, at
Revisionsfirmaet Deloitte
vælges som statsautoriseret revisor.
I henhold til lovens § 39, stk. 5 skal regnskabskontrollanterne samt suppleanter herfor vælges af og blandt kongressens medlemmer.
Ifølge § 39, stk. 5 har de to regnskabskontrollanter til opgave at vurdere, om Dansk Sygeplejeråds midler er anvendt i overensstemmelse med kongressens og hovedbestyrelsens beslutninger samt at kontrollere, at regnskabet er aflagt efter regnskabsbestemmelserne i Dansk Sygeplejeråds love.
Hovedbestyrelsen indstiller følgende kandidater til valg som regnskabskontrollanter henholdsvis suppleanter: