Tema

#SygtDilemma

Det er sygeplejerskerne, og de mennesker, de tager sig af, som betaler prisen for politikernes beslutninger. Derfor fortæller sygeplejersker om hverdagens dilemmaer, og konsekvenserne af et underfinansieret sundhedsvæsen.

Sygeplejerskernes syge dilemmaer

Sygeplejersker og sygeplejestuderende fra kommuner hospitaler og psykiatrien har delt deres dilemmaer på Facebook og Instagram. Opslagene bliver delt flere hundrede, i nogle tilfælde flere tusind gange, og de sygeplejersker, der står frem, møder opbakning i kommentarsporene - se dem under #SygtDilemma. Vi har samlet udvalgte dilemmaer her:

Katjas dilemma #sygtdilemma

Vi afleverer en afdeling i kaos

Jeg var relativt ny sygeplejerske, og arbejdede på et højt specialiseret afsnit, med meget syge patienter.

Jeg møder sammen med kollega ind til en nattevagtsweekend med 3 vagter forude, og held i uheld er 2 af vores patienter så dårlige, at de begge har fået faste vagter. De faste vagter får nemlig den opgave meget snart at skulle passe næsten en hel afdeling.

Først på vagten går en tredje patient i respirationsstop, og det udvikler sig hurtigt til hjertestop.

Hjertestoppet har ikke en lykkelig udgang, og hjertestopsholdet mener, at vi skal have krisehjælp fra hospitalets side, fordi det var så voldsomt – de var selv rystede. 
Vi har ikke tid til at tage os ordentligt af de pårørende, da de ankommer, vi afleverer en afdeling i kaos, og vores kollegaer fortæller, at de vil se, om vi kan rykke rundt på vagter, så vi ikke skal i nattevagt 15 timer efter.

Det kan ikke lade sig gøre, vi møder begge ind på arbejde lørdag aften, efter at have grædt både på vej hjem og tilbage til hospitalet.

Læs hele Katjas dilemma

Nadjas dilemma #SygtDilemma

Hvad vurderer du er vigtigst?

Hvad ville du vurdere som værende vigtigst? Den ældre demente og udadreagerende dame der går stort set nøgen rundt i 4 graders kulde, eller den meget smerteforpinte yngre dame, der har et stoppet kateter, og ikke haft flow i timevis? Derudover kan det krydres med, at det vil tage 22 minutter at køre ud til den ene borger mens det vil tage 13 minutter til den anden. Og når du endelig har vurderet og fundet ud af hvor du kører hen først, modtager du endnu et opkald om en borger der tydeligvis råber og skriger i baggrund af smerte fordi kræft i knoglerne gør RIGTIG ondt. Den omtalte vagt er på ingen måder enkeltstående, det er vores hverdag som sygeplejerske.

Læs hele Nadjas dilemma

Thomas dilemma #Sygtdilemma

Jeg må sænke den faglige barre

Jeg arbejder til dagligt i et OPUS team som er et højt specialiseret behandlingstilbud til nydiagnosticeret mennesker med skizofreni eller mistanke herom.

Desværre betyder tiltagende fokus på effektivisering og besparelser, at jeg ikke længere har den fornødne tid til at varetage det arbejde og ansvar som jeg ifølge OPUS konceptet skal. Det betyder at jeg i øjeblikket har ansvaret for 30% flere patienter end jeg burde. Så nu skal jeg vælge hvilke af mine patienters problemstillinger og behov for støtte der er vigtigst, for jeg kan ikke længere nå at varetage dem alle. F.eks. skal jeg nu lade psykisk sårbare mennesker tage alene til samtaler med kommunale instanser, nedprioritere mit samarbejde med mentorer, støttekontaktpersoner og andre vigtige elementer for den enkelte OPUS patient, for at jeg kan finde tiden til at dokumentere mit arbejde på de ekstra unge mennesker jeg er med til at behandle.

Læs hele Thomas’ dilemma

annes dilemma - #sygtdilemma

Hverdagen

"Og ja, den patient med stort plejebehov må ligge i sin egen urin og afføring med de komplikationer det nu kan give, når patienten også har liggesår, indtil det mest akutte er overstået. Dette er patienternes hverdag, sygeplejerskernes hverdag, vores hverdag, min hverdag.  Dette er ikke blot et dilemma, så men et #sygtdilemma".
Sådan beretter sygeplejersken Anne om travle nattevagter.

Læs hele Annes dilemma

Anne Fejrskovs dilemma #sygtdilemma

Aftenvagten var en kamp

"Bekvemmeligheder som mad, toiletbesøg og samtale måtte nedprioriteres, fordi jeg som sygeplejerske i et underfinansieret sundhedsvæsen har ansvaret for alt for mange patienter, og derfor hele tiden må vælge, hvem jeg nu skal hjælpe med hvad, og hvem der må få lov at vente, (sommetider forgæves) på den hjælp, de har brug for. Det betyder, at jeg og mine kollegaer tit og ofte står i et #sygtdilemma"

Sygeplejersken Anne fortæller om en aftenvagt, der var en kamp.  
Læs hele Annes dilemma 

frederikke #sygtdilemma

Dilemmaerne har konsekvenser

"Jeg har flere gange oplevet at stå i vagter, hvor jeg har måtte stå i et dilemma om, hvilken patient som havde mest brug for mig, jeg har stået i et #SygtDilemma, hvor jeg har måtte prioritere, hvem som har haft det mindst dårligt, og løbe til den patient som var mest livstruet"

Sådan starter Frederikkes opråb om hendes oplevelser med syge dilemmaer.

Læs hele Frederikkes dilemma.

Sannes dilemma #sygtdilemma

"Én sygeplejerske. Otte patienter. Aftenvagt.

Én patient har mange smerter og har brug for intravenøs smertestillende.
Én patient har rigtig ondt i livet og har brug for støtte og samtale…"

Sådan starter sygeplejersken Sannes dilemma – og listen fortsætter…

Læs hele Sannes dilemma.

Dittes dilemma #sygtdilemma

Ekstreme vagter og hverdagsdilemmaer

" Det var et #SygtDilemma! For på den ene stue lå en døende kvinde, hendes datter var heldigvis hos hende, men var utryg og bange for om moren nu var ok. På den anden stue lå en mand med vejrtrækningsproblemer som krævede konstant  hjælp."  Sådan lyder det blandt andet i sygeplejersken Dittes opslag.

Læs hele Dittes dilemma.

Theis #Sygtdilemma

En vagt, der blev svær at glemme

"Det er ikke til at se her, men jeg har den største knude i brystet og en klump i halsen. Denne nat passede jeg to dårlige patienter, som var så behandlingskrævende at jeg simpelthen ikke kunne klare det alene."

Theis beretter om en nattevagt, han ikke kunne slippe, da han gik hjem. 

Læs hele Theis' dilemma.

 

Fremtidens sundhedsvæsen

18-66_wordheader_fremtidenssundhedsvaesen

Dilemmaerne sætter fokus på alvorlige problemstillinger i sundhedsvæsenet, vi står overfor, og Dansk Sygeplejeråd tager dem med ind i diskussionerne om den kommende sundhedsreform. Du kan læse mere om Dansk Sygeplejeråds anbefalinger til politikerne om fremtidens sundhedsvæsen.

Otte anbefalinger fra DSR - Fremtidens sundhedsvæsen.

Videoer

Sygeplejerskerne Melanie og Marie fortæller her deres dilemmaer til kollegaerne, danskerne og ikke mindst til politikerne for at sætte fokus på konsekvenserne af de politiske beslutninger.

Sygeplejersker som Sanne, Nadja og Dittes har delt vigtige dilemmaer. Her fortæller formand Grete Christensen, hvorfor det er vigtigt, at de syge dilemmaer bliver delt.