Djævlen ligger i detaljen
Hvis politikerne vil have sygeplejerskernes stemme, gør de klogt i at lytte til sygeplejerskerne. For de kender alle detaljer om deres løn og arbejdsvilkår bedre end nogen, skriver Grete Christensen i denne uges blog.
Hvis politikerne vil have sygeplejerskernes stemme, gør de klogt i at lytte til sygeplejerskerne. For de kender alle detaljer om deres løn og arbejdsvilkår bedre end nogen, skriver Grete Christensen i denne uges blog.
De kommende uger står i folketingsvalgets tegn. I Dansk Sygeplejeråd har vi forberedt os godt og er klar med tre klare ønsker til en fremtidig regering.
Sygeplejerskerne har brug for flere kolleger nu! Det haster, for jo længere sygeplejersker skal tage ekstravagter og dække huller i vagtplanen på grund af mangelsituationen, desto flere risikerer at forlade deres job eller endnu værre – deres fag helt. Manglen truer dermed sundhedsvæsenet og patienterne! Dansk Sygeplejeråd har fremlagt 12 anbefalinger til, hvordan manglen løses og opfordrer til handling nu.
Politikerne skal finde flere penge til sundhedsvæsenet. Jeg var glad for statsminister Mette Frederiksens initiativ til forhandlinger om en helhedsplan for velfærdssamfundet. Sundhedsvæsenet har i årevis været underfinansieret og står på kanten af kollaps. Opgaver og ressourcer hænger bare ikke sammen. Det risikerer at gå ud over de svageste og skabe ulighed i sundhed, hvis det bliver pengepungen, der afgør, om og hvornår du kan få behandling.
Penge til sygeplejerskernes løn er også en pligtopgave for en ny regering. For det starter med lønnen. Den siddende regering har for nylig erkendt, at løn og arbejdsvilkår er en del af de politiske forhandlinger om sundhedsvæsenet og velfærdssamfundets ve og vel. Men hvad vil S egentlig – og hvor står de andre partier, som kappes om regeringsmagten?
Det mangler vi svar på. Derfor opfordrer vi alle sygeplejersker til at følge godt med de kommende uger og lytte godt efter, hvad politikerne siger. Og vice versa.
For djævlen ligger som bekendt i detaljen, og sygeplejerskerne kender alle detaljer om deres løn- og arbejdsvilkår bedre end nogen politiker.
Hvordan vil partierne fx sikre bedre løn og arbejdsvilkår, som kan fastholde sygeplejersker og styrke rekrutteringen af flere?
Det betyder også meget, om partierne forstår, hvorfor genetillæg skal holdes udenfor i lønsammenligningen med andre fag. Sammenligningen er kun fair, hvis det gælder løn for arbejde i samme tidsrum.
Vil partierne skrive ligeløn ind i regeringsgrundlaget? Det spørgsmål stiller mange sygeplejersker og andre kvindedominerede faggrupper i disse dage. For det er gået op for de fleste, at Danmark ikke har ligeløn og at det ikke kan vente 100 år mere.
Endelig vil der blive lyttet nøje til, hvordan partierne egentlig vil løse manglen på sygeplejersker og sikre, at der er nok sygeplejersker i det offentlige sundhedsvæsen til at sikre et godt arbejdsmiljø, så det er muligt at nedbringe ventelister og standse sengelukninger?
Svarene kan få stor betydning på valgdagen. For det er ikke nok at ville velfærdssamfundet – spørgsmålet er, hvordan - og hvilke vilkår, det offentlige sundhedsvæsen får i fremtiden.
Hvis politikerne vil have sygeplejerskernes stemme, gør de derfor klogt i at lytte til sygeplejerskerne.
God valgkamp!