Lad os fejre sygeplejerskerne

Over hele verden fejres sygeplejersker og sygeplejerskestuderende i dag i anledningen af, at det er den internationale sygeplejerskedag. Det er der god grund til, skriver Grete Christensen i bloggen.

Oprettet: 12.05.2023
Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

Over hele verden fejres sygeplejersker og sygeplejerskestuderende i dag i anledningen af, at det er den internationale sygeplejerskedag.

Hvert år på Florence Nightingales fødselsdag hylder vi vores fag. Og i år sætter vi fokus på sygeplejerskernes kompetencer.

Vi er livsvigtige, når der skal bedøves, opereres, medicineres, have sårpleje eller sundhedspleje. Vi forebygger sygdom, fremmer sundhed, redder liv og lindrer lidelse.

Vi er med andre ord eksperter i sygepleje – og vi står klar til at tage imod enhver, der har brug for sundhedsvæsenet.

I dag hylder vi alle sygeplejersker, og vi håber, at det lyder så højt, at ingen politiker kan være i tvivl om, at de har en stor opgave i at passe på sygeplejerskerne, så vi kan passe på alle andre.

I en tid, hvor det offentlige sundhedsvæsen har mange ubesatte sygeplejerskestillinger, bør man lytte til, hvad der skal til, for at sygeplejerskerne vil blive.  Det gør man heldigvis nogle steder, men der er en tendens til at politikerne vælger løsninger, som Ikke er afstemt med medarbejderne, eller måske nærmere er i modsætning til deres ønsker.

Men den aktuelle udfordring er, at sygeplejerskerne forlader de offentlige sygehuse i større hast end tidligere; dermed opstår der endnu større huller i vagtplanerne, som presser de tilbageværende sygeplejersker yderligere med risiko for, at endnu flere søger væk.

Konsekvenserne af manglen på højt specialiserede sygeplejersker har vi senest set de negative konsekvenser af på bla. kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital, og sundhedsvæsenet er desværre inde i en nedadgående spiral – som en flyver i spin på vej mod jorden.

Vejen frem er ikke at tvinge sygeplejersker til at tage flere vagter – eller til at tage del i vagtordninger, der oprindeligt ikke indgik i jobbeskrivelsen.

Tvang løser ingenting. Slet ikke, når jobs i den private sektor lokker, eller når der er mangel på dygtige folk i andre sektorer, som lokker med højere løn og mere normal work-life-balance.

Hvis politikerne vil manglen på sygeplejersker i det offentlige sundhedsvæsen til livs, så er de nødt til at anerkende, at det starter med sygeplejerskernes løn.

Jeg vil gerne benytte dagen til at anerkende alle sygeplejersker for en fantastisk indsats. Ofte møder jeg patienter, som fortæller mig, hvor fantastiske sygeplejersker er – og det er sandt!

De velfortjente roser er hermed givet videre - med en opfordring til alle om at anerkende sygeplejerskerne i det fysiske møde – og virtuelt.