Ligeløn er løsningen på manglen på sygeplejersker

Havde vi haft ligeløn for de kvindedominerede fag indenfor velfærdsområdet, så stod vi ikke med de enorme rekrutteringsproblemer i sundhedsvæsenet, ældreplejen eller blandt pædagoger, som vi ser i dag, skriver Grete Christensen i sin velkomst til det nye Folketing.

Oprettet: 03.11.2022
Claus Bech

Tillykke med valget til alle nye og genvalgte folketingsmedlemmer - vi har brug for jer!

Ligesom før valget er vores sundhedsvæsen stadig tæt på kollaps efter valget.

Det er katastrofalt, at mere end 2400 sygeplejersker er rejst fra offentlige hospitaler det seneste år. Der skal handles nu, for det er for sent, når folk er rejst.

Derfor er de beslutninger, som I sætter i værk i Folketinget i den kommende tid, helt afgørende for vores sundhedsvæsens fremtid.

Sundhedsvæsenet er en del af hele vores velfærdssamfund, som vi gerne vil være stolte af. Og vi sygeplejersker er i bund og grund stolte af vores fag. Vi elsker, når der er mulighed for at yde  god sygepleje til patienterne.

Men når vilkårene og lønnen ikke er i orden, så presser det så meget, at mange til sidst går deres vej. Vi har alt for mange, der forlader faget af den grund.

I skal sørge for, at vi som kvindedomineret fag får en helt anden lønmæssig anerkendelse sammen med andre kvindedominerede fag i Danmark, end vi hidtil har fået.

Havde vi haft ligeløn for de kvindedominerede fag indenfor velfærdsområdet, så stod vi ikke med de enorme rekrutteringsproblemer i sundhedsvæsenet, ældreplejen eller blandt pædagoger, som vi ser i dag.

Ligeløn er ganske enkelt nøglen til at løse den kæmpe rekrutteringsudfordring, vi oplever i velfærdsfagene.

Svaret er ikke at løse problemerne med sygeplejerskemangel til operationer og anæstesi ved at give udvalgte grupper eller afdelinger højere løn, så de kan operere lidt flere. For så forsvinder alle andre sygeplejersker, mens I gør det. Det er grundlønnen til alle, som skal hæves.

Det nytter heller ikke at måle sygeplejerskernes løn på, hvor meget vi får i ulempetillæg. Genetillæg er en ustabil faktor, som bankrådgiverne ikke regner med, når de udregner sygeplejerskers lånemuligheder! Derfor skal de heller ikke tælles med i sammenligning af løn med andre faggrupper. Tænk hellere på, hvor mange gange vi ikke sover i vores egne senge, og hvor ofte vi er væk fra vores familier, børn og venner, fordi vi er på arbejde aften, nat og weekend.

I valgkampen har vi set tegn på bevægelse. Aldrig før har en et folketingsvalg affødt så mange løfter til sygeplejersker og andre kvindedominerede faggrupper indenfor den offentlige velfærd.

Men vi kan også godt se, hvor meget pres, der er udefra. Nogle mener ligefrem, at det fuldstændig ødelægger vores samfundsmodel. Og andre tænker, hvorfor er I mere værd?

Vi har aldrig fået løn for det, vi er værd, og det er problemet. Dét har I mulighed for at ændre.

Kære politikere, vis os nu, at I handler på de løfter, I har givet.