Tak for støtten

Det varmer om hjertet, når pårørende, patienter og borgere anerkender og påskønner, at sygeplejerskerne udstråler ro, nærvær og professionalisme trods travlhed. Det burde arbejdsgiverne lytte til, skriver Grete Christensen i årets sidste blog.

Oprettet: 21.12.2022
Claus Bech

2022 går på hæld, og vi kan se tilbage på endnu et år, hvor presset på det danske sundhedsvæsen ikke er blevet mindre. Man skulle ikke tro, det kunne blive værre, men ventelisterne på sygehusene og arbejdspresset i kommunerne når desværre nye højder her i december.

Det går hårdt ud over patienterne. De mange, som venter på behandling, og dem der bliver glemt eller overset af systemet. Det kan være sundhedsskadeligt og er forfærdeligt for den enkelte, og det smerter at se vores offentlige sundhedsvæsen hænge lidt mere i fugerne hver dag.

Det strider mod en sygeplejerskes faglighed og medmenneskelighed, når patienter ikke kan få den behandling, sygepleje og omsorg, de har behov for. Derfor strækker vi os ofte langt for patienterne. Men det vækker vrede og frustrationer, når arbejdsgiverne nærmest lukrerer på den enkelte sygeplejerskes ansvarsfølelse og gør det gode patientforløb til et individuelt ansvar og samvittighed.

Derfor varmer det om hjertet, at vi ofte oplever anerkendelse fra pårørende, patienter og borgere, som har været i kontakt med sundhedsvæsenet. De ser, hvor travlt sygeplejerskerne har, og de bemærker, at trods travlhed, udstråler sygeplejerskerne ro, nærvær og professionalisme.

På vegne af sygeplejerskerne, vil jeg gerne takke alle de mange, som i årets løb har anerkendt vores situation og påskønnet vores indsats.

I valgkampen til Folketingsvalget har vi også set en ny politisk vilje og åbning til dialog om sygeplejerskernes lønefterslæb, som vi aldrig har oplevet før. Jeg har derfor store forventninger til, at den nye regering vil gøre en reel indsats for at give sygeplejersker et lønløft, for det er helt centralt for at løse manglen på sygeplejersker i det offentlige sundhedsvæsen.

Arbejdsgiverne bliver også nødt til at se på permanente løsninger for at kunne fastholde og tiltrække sygeplejerskerne. Vi ved at 2400 sygeplejersker forlod hospitalerne til fordel for andre job i løbet af det seneste år, og flere er på vej samme vej, hvis der ikke gives bedre løn og tilbydes mere attraktive vilkår.

Derfor er det mit juleønske, at de offentlige arbejdsgivere begynder at lytte: Til sygeplejerskerne, politikerne og ikke mindst til patienterne, borgerne og de pårørende.

Jeg ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår.