OK21: Medlemmernes ønsker

Flere end 12.000 medlemmer er kommet med ønsker til de kommende overenskomstforhandlinger. DSR's hovedbestyrelse har nu udvalgt de krav, som DSR vil gå videre med. Det, der fylder mest, er højere løn og bedre værn om fritiden.

Oprettet: 05.11.2020

Dansk Sygeplejeråd har besluttet, hvilke krav der er sendt videre til Sundhedskartellet. Det er sket på baggrund af en indsamling af medlemmernes ønsker til de kommende overenskomstforhandlinger. Og her har der været særligt tydelige spor i ønskerne: Mere i løn og bedre værn om fritiden i arbejdstidsbestemmelserne.

DSR’s hovedbestyrelse har besluttet, at man går efter så store procentuelle lønstigninger som muligt – også selvom coronakrisen har sendt den danske økonomi på en rutchebanetur – og øget beskyttelse af fritiden.

”De ansatte i sundhedsvæsenet har stået i forreste række og løftet en ekstraordinær stor sundhedsopgave af historiske dimensioner under coronapandemien. Sygeplejerskerne har udvist stor fleksibilitet og gør det stadig. Det bør komme dem til gode nu til de kommende forhandlinger,” siger Grete Christensen, formand for DSR.

Reguleringsordningen sætter grænser

Men coronakrisen vil samtidig gøre det vanskeligere at opnå store lønløft. Dels gør den økonomiske krise, at de offentlige finanser er under pres, og dels oplever den private sektor, at lønudviklingen er negativt påvirket af corona. Det betyder, at reguleringsmekanismen, som sikrer parallelitet mellem de private og de offentlige lønudviklinger, vil sætte nogle skarpe grænser for lønstigningerne.

”Der er ingen grund til at stikke medlemmerne blår i øjnene. Reguleringsmekanismen giver nogle begrænsninger, som verden ser ud nu. Den har tidligere hjulpet os med lønstigninger, når de private steg i løn – nu er udsigten det modsatte. Men vi giver ikke op og kæmper selvfølgelig fortsat for en fair løn for medlemmernes værdifulde arbejde. Også imellem overenskomstforhandlingerne. Et reelt lønløft for sygeplejerskerne kræver fx også, at politikerne forstår nødvendigheden af at gøre noget markant for sygeplejerskernes løn, hvis vi skal kunne holde fast på dem. Og DSR og tillidsrepræsentanterne kæmper hver dag for at få del i den lokale løndannelse ved hver eneste lønforhandling sammen med medlemmerne på den enkelte arbejdsplads,” fastslår Grete Christensen.

Værn om fritiden

De store omorganiseringer, som dele af sundhedsvæsnet gennemførte på rekordtid, da covid-19 dukkede op i Danmark, har givet de offentlige arbejdsgivere blod på tanden i retning af at forvente endnu mere fleksibilitet, end der allerede er. DSR vil hellere den anden vej med overenskomstforhandlingerne.

”Sygeplejerskerne skal både kunne se sig selv holde til et helt arbejdsliv og have en forudsigelig fritid – lige som andre i det her samfund. Derfor kommer vi med krav om, at der skal være et bedre værn om fritiden ”, siger Grete Christensen.

”Vi har en lang liste med yderligere krav, som jeg ser frem til at dele med de andre organisationer i Sundhedskartellet. Normalt afslører vi jo ikke på forhånd over for arbejdsgiverne, hvad vores krav er, men lige med løn og værn om fritiden kan det vist ikke komme bag på nogen, at det står allerøverst på listen.”

Vejen fra krav til forhandlinger

Kravene skal nu behandles i Sundhedskartellet, hvor DSR og de syv andre organisationer blive enige om de fælles krav. Og derefter skal de generelle krav behandles i Forhandlingsfællesskabet sammen med alle de krav, som vores kolleger på det offentlige område har indsendt. Først derefter bliver de præsenteret for arbejdsgiverne.

Video: Sådan bliver dine ønsker til en overenskomst

Tidslinje for forhandlingerne