1,5 millioner lønmodtagere samlet i ny hovedorganisation

De to største hovedorganisationer LO og FTF har i dag besluttet en historisk fusion, som samler 1,5 millioner lønmodtagere. Dansk Sygeplejeråd stemte for fusionen.

Oprettet: 13.04.2018
Morten Jakobsen, mja@dsr.dk
FTF's kongres vedtog fredag den 13. april af fusionere med LO

Fredag d. 13. april vil gå over i historien som dagen, hvor størstedelen af den danske fagbevægelse samlede sig i én stor slagkraftig hovedorganisation. Med dagens fusion er der nu kun to hovedorganisationer i Danmark – en for akademikerne og en for resten af arbejdsmarkedet. Dansk Sygeplejeråd besluttede på en ekstraordinær kongres 9. marts at bakke op om den nye hovedorganisation.

”Jeg er virkelig glad for, at det er lykkedes at blive enige om at fusionere LO og FTF. Det er en god dag for de danske lønmodtagere. Vi taler nu med en stærkere stemme overfor lovgivere og myndigheder og vi får flere muskler til at lave analyser og oplæg på de store samfundsdagsordner som velfærd, beskæftigelse, uddannelse, arbejdsmiljø og ulighed”, siger Grete Christensen.

Den nye hovedorganisation ændrer ikke umiddelbart på den praktiske hverdag for Dansk Sygeplejeråd, for kredsbestyrelser, tillidsfolk osv. Det er fortsat Dansk Sygeplejeråd, som forhandler overenskomsterne, og det er tillidsrepræsentanter og kredskontorene, som har den lokale kontakt med medlemmerne. Men det lokale samarbejde mellem organisationerne skal udvikles, så det hen ad vejen afspejler den nye hovedorganisation. Den del skal nu udvikles sammen med LO-kollegerne.

Fusionen er en realitet efter LO og FTF hver for sig holdet ekstraordinære kongresser. Hos FTF stemte 71,4 procent af de delegerede for fusionen, mens hele 97 procent af LOs delegerede stemte for fusionen. Efter de to separate kongresser samledes de to organisationer til en stiftende kongres, hvor LOs formand, Lizette Risgaard blev valgt til formand for den nye organisation, som stiftes fra 1.1. 2019, men som endnu ikke har fået et navn.

”Det er en historisk dag for dansk fagbevægelse. I fagbevægelsen er vi enige om, at vi står stærkere, når vi er sammen. En ny hovedorganisation for 1,5 million lønmodtagere vil både styrke lønmodtagernes politiske indflydelse og forhandlingskraften i overenskomstsystemet”, siger LO-formand Lizette Risgaard.

Se mere på FTF's hjemmeside.