4034 får ”ja” til sygeplejestudiet

7 % flere end sidste år kan se frem til at starte på sygeplejestudiet i år sammenlignet med sidste år. Det er dog ikke alle med en drøm om sygeplejestudiet, der har fået ønsket opfyldt.

Oprettet: 26.07.2019
Maya Bille, mbi@dsr.dk
Foto: Lena Rønsholdt

”Det er virkelig godt at se, at så mange brænder for at blive sygeplejerske. Vi glæder os til at byde de mange nye studerende velkommen. Der er brug for dem - for i fremtiden vil vi mangle endnu flere kollegaer, end vi gør i dag,” siger Anni Pilgaard, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

I alt 4034 ansøgere er nemlig i år blevet optaget på sygeplejestudiet mod 3.770 sidste år. Og der var da også lagt op til rekordår på sygeplejestudiet, da dimensioneringen og dermed antallet af pladser på uddannelsen var øget. Men 4.991 søgte i år uddannelsen som deres første prioritet, og derfor er der forsat potentiale til at øge optaget, påpeger Anni Pilgaard, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

SLS: Flere studerende = investeringer

De sygeplejestuderende er glade for de mere end 4000 nye studiekammerater og peger på, at der med de mange flere studerende også skal følge investeringer i uddannelsen.

”Vi oplever at få undervisning på større hold, og vi ser vores undervisere sjældnere. Underviserne har ikke god nok tid til forberedelse og at give feedback og vejledning. Derfor skal der selvfølgelig rettes op på de mangeårige besparelser, der er gået ud over kvaliteten”. Sådan lyder opfordringen fra Kamilla Futtrup, formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS) til den nye regering.

40 % af de sygeplejestuderendes uddannelse foregår på sygehuse, i psykiatri og kommunal sygepleje og derfor mener Kamilla Futtrup, at det også er nødvendigt at sørge for, at der er nok sygeplejersker ude i praktikken til at tage sig af de mange nye studerende.

”De knappe ressourcer i sundhedsvæsenet kan mærkes blandt os studerende. Vi har en lang række eksempler på alt for mange studerende pr. klinisk vejleder. Sygeplejersker, vi i høj grad har brug for flere af. For det er dem, der er med til at sørge for, at vi i fremtiden får flere kollegaer. Derfor skal der investeres mindst 7 % mere i den del af undervisningen – så det matcher det øgede optag,” siger hun.

De mange nye studerende begynder på landets professionshøjskoler den 2. september 2019 og 3. februar 2020.