7 ud af 10 sygeplejersker oplever overbelægning

Regeringen ville med akutpakken i 2016 gøre op med overbelægning. Men der ligger stadig patienter på gangene på de danske hospitaler.

Oprettet: 29.11.2017
Michael Bech, mib@dsr.dk
Foto: Lena Rønsholdt

400 millioner kroner blev der afsat i februar 2016 til en gang for alle at komme af med den massive overbelægning på danske sygehuse.

Men halvandet år efter ligger der fortsat skrøbelige ældre patienter i senge på sygehusgangene eller i overfyldte hospitalsstuer.

Det skriver Berlingske på basis af en 2017-undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd og MEGAFON, som viser, at 7 ud af 10 sygeplejersker fortsat oplever massiv overbelægning.

Se notat om overbelægning: Hospitalsansatte sygeplejerskers oplevelse af overbelægning

Samtidig har Jysk Fynske Medier afsløret, at regeringens opgørelse af overbelægning har været sminket, så overbelægningen ikke så så slem ud som den er i virkeligheden.

”Problemet med overbelægning er der fortsat og fylder fuldstændig lige så meget, som det hele tiden har gjort. De millioner, der er sat af i akutpakken, har på ingen måde medvirket til, at sygeplejerskerne oplever, at der er sket fremgang,” siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen til Berlingske.

Går ud over patienter

Det er da også konklusionen i undersøgelsen fra Dansk Sygeplejeråd, hvor godt 2.000 sygeplejersker endda tilkendegiver, at overbelægningen på deres afdeling er vokset siden 2014. Og ifølge analysen går overbelægningen ud over patienterne. 90 procent af sygeplejerskerne oplever, at kvaliteten af pleje og behandling ’altid’ eller ’ofte’ forringes ved overbelægning.

”Patienterne får ikke den opmærksomhed, som de fortjener, og i værste fald sker nogle fejl og utilsigtede hændelser, som ikke skulle have været der,” siger Grete Christensen.

Formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman (S) kalder det da også ”bekymrende, at så mange sygeplejersker oplever overbelægning, og at det går ud over patienterne”.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og regeringen er meget opsat på at nedbringe overbelægningen, men hun pointerer, at kampen mod overbelægning bliver et ”langt sejt træk”.

”Jeg tager i den grad sundhedspersonalets oplevelser alvorligt. Men jeg mener ikke, man kan måle indsatsen mod overbelægning alene med den her undersøgelse,” siger Ellen Trane Nørby til Berlingske.

Sminkede tal for overbelægning

På det seneste har Jysk Fynske Mediers avis ’Danmark’ i en række artikler afsløret, at der er brugt sminkede tal fra regeringens side, når der er blevet orienteret om overbelægning.

Udgangspunktet var, at en belægningsgrad på 100 procent var lig med overbelægning. Men avisen Danmark har fundet dokumentation for, at en embedsmand måneden efter ændrede den kritiske belægningsgrad til 105 kort efter et møde mellem Sundhedsministeriet og Sundhedsdatastyrelsen.

Læs også: Sminkede overbelægningstal: Der er stadig overbelægning på sygehusene

Intet blev meldt ud til offentligheden om ændringen i Sundhedsdatastyrelsen, og politikere, der følgende spurgte til overbelægningen, fik derfor forkerte tal. Først i september 2017 rettes belægningsgraden tilbage til 100 procent.

Den nye regnemetode betød eksempelvis ifølge ’Danmark’, at antallet af dage med overbelægning i første halvår af 2016 faldt fra 118 dage til 68 dage på medicinsk afdeling på Regionshospital Randers. Det viser et svar fra Sophie Løhde til sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen fra november 2016.  

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har oplyst, at der var en ”fejl”, mens man i Sundhedsdatastyrelsen kalder sagen en ”beklagelig misforståelse”.

I Dansk Sygeplejeråd undrer man sig over sagen, som formand Grete Christensen kalder ”besynderlig”.

”På den måde kan man jo godt få hverdagen til at se pænere ud. Men man kan jo ikke operere med forskellige grænser for, hvornår der er tale om overbelægning. Det er noget fifleri, og med vores undersøgelse kan man jo i hvert fald se, at overbelægningen ikke er afskaffet,” siger Grete Christensen til Berlingske.

Læs andre artikler relateret til emnet