Afbureaukratisering er ikke nogen mirakelmedicin

Det er altid godt at gå regler og arbejdsgange kritisk efter. Men det er urealistisk at tro, at det vil frigive en masse ekstra tid i sundhedsvæsenet, mener Dansk Sygeplejeråd.

Oprettet: 04.09.2018
Mai Brandli Ludvigsen, mlu@dsr.dk
Foto: Alexander Dummer, Pexels

Regeringen har netop lanceret den første af i alt seks delreformer i dens stort anlagte sammenhængsreform. Første spor handler om afbureaukratisering og skal frigive mere tid til kernevelfærd. Et fornuftigt sted at starte, mener Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, som har deltaget i Finansministeriets partnerskab om ’Meld en regel’.

"Vi bakker stærkt op om målsætningen om at fjerne alt unødvendigt bureaukrati og har opfordret vores medlemmer til at pege på alt det, de mener, kan skæres fra. Det er bare vigtigt at huske, at de fleste regler er lavet af en grund. Eksempelvis er mange dokumentationskrav jo til for at sikre det sundhedsfaglige niveau og patientsikkerheden. Men det er klart, at det kan opleves frustrerende, når man som eksempelvis sygeplejerske er presset på tid, og patienterne ligger og venter. Men det handler altså langt overvejende om mangel på ressourcer – ikke om forkerte regler," siger Grete Christensen. 

Hun synes umiddelbart, at det lyder højt sat med alle de varme hænder, regeringen mener, der kan frigives i ældreplejen.

"Det ville da være dejligt, hvis der virkelig kan frigives over 2000 årsværk, men det er vigtigt, at tiden til en ekstra gåtur ikke bliver på bekostning af for eksempel dokumentationen om den givne medicin. Vi har endnu til gode at se, hvilke konkrete regler, der skal fjernes på sygehusene og i det nære sundhedsvæsen. I Dansk Sygeplejeråd er vi umiddelbart skeptiske over for en forenkling af den sygeplejefaglige udredning. Vi skal ikke finde tid ved at gå på kompromis med fagligheden", siger Grete Christensen. 

Ja tak til opgør med puljer

Som en del af afbureaukratiseringsreformen vil regeringen have færre og større statslige puljer. Hvert år uddeles milliarder af kroner gennem puljer inden for de store velfærdsområder, men mange er så små, at en stor del af pengene ender med at blive brugt på administration.

"Det er en rigtig gode ide, at få ryddet op i puljerne, og vi så gerne, at regeringen gik endnu videre. Både i kommuner og regioner spilder man vigtig tid på at ansøge om penge og bagefter at dokumentere, hvordan de så er brugt. Det er en tåbelig måde at bruge både medarbejdernes tid og pengene på. Lad dog dem tæt på borgerne vurdere, hvad der er brug for," siger Grete Christensen.

Sundhedsreformen skal skabe sammenhæng 

Afbureaukratiseringsreformen er blot den første af seks delreformer, som præsenteres over de kommende måneder. De skal tilsammen skabe bedre og mere sammenhængende velfærd, og det er der da også hårdt brug for, mener Grete Christensen: 

"Det er et meget vigtigt arbejde regeringen har sat i gang. Vi skal have mindsket kompleksiteten i sundhedsvæsenet, nedbrudt siloerne og skabt mere tryghed for patienterne. Derfor ser vi også meget frem til at få præsenteret sundhedsreformen. Og her er det altså ikke regler, overflødige eller ej, der kommer til at spille den afgørende rolle. Det gør penge, medarbejdere og de rette kompetencer."