Anja siger op i protest mod nedskæringer på Roskilde Sygehus

Mange års kompetencer er tabt på gulvet på operationsgangen på Roskilde Sygehus. Regionens spareplanen tog de første otte sygeplejersker, og siden har seks selv valgt at gå.

Oprettet: 08.01.2019
Mai Brandi Ludvigsen, mlu@dsr.dk
Foto: Claus Bech

Operationsgangen på Roskilde Sygehus har i løbet af få måneder mistet hver tredje sygeplejerske. De første otte blev enten fyret eller omplaceret som led i Region Sjælland spareplan i november. Nu har yderligere seks sygeplejersker valgt at sige op. Operationssygeplejerske Anja Refsgaard er en af dem, og for hende er det sket i protest mod ledelsen og det pressede arbejdsmiljø:

”Jeg føler, at jeg bliver syg af at være der, og jeg føler, at jeg bliver trådt på som menneske og som medarbejder. Der bliver trådt på min faglighed,” siger hun.

Først fyrer man og så kommer vikarerne

For Anja Refsgaard blev grænsen nået lige inden jul. Her tikkede en mail ind om, at der var lagt ekstra frivillige vagter ud til andre sygeplejersker i regionen og i Region Hovedstaden.

”Man fyrer altså i november, og i december må man så trække udefrakommende ind. Opsigelsestiden for dem, der er fyret og omplaceret, er slet ikke udløbet, så flere af dem, er der stadig” siger hun.

Det var kombinationen af sygdom og fyringsrunde, der lagde afdelingen ned, så der var brug for mere personale. Men det er hårdt for det faste personale at skulle lære nyt personale op.

”De kommer jo for at hjælpe os, men det kræver, at man hele tiden er to skridt foran, fordi de ikke kender personalet. Der skal bruges ekstra ressourcer på, at der ikke sker fejl. Jeg har selv glemt ting inden for den seneste måned, jeg ellers ikke ville glemme. For eksempel at ligge ting frem. Det er bittesmå ting, men en dag bliver det noget som går ud over patienten,” siger hun.

Var nødt til at sige op

Operationsgangen har nu mistet hver tredje sygeplejerske og med dem en masse opbygget kompetence. Anja Refsgaard er dog ikke i tvivl om, at beslutningen var rigtig for hende: 

”Jeg kan godt lide mit arbejde, og jeg vil gerne gøre det godt for patienterne, men arbejdsglæden er stille og roligt blevet pillet ud af mig. Da jeg trykkede send, var det som en kæmpe sten blev fjernet fra mine skuldre. Jeg er selvfølgelig bekymret for, hvad der skal ske, men jeg var nødt til at gøre det for ikke at blive syg.”