Anklagemyndigheden beklager udtalelse

Anklagemyndigheden beklager nu den kontroversielle udtalelse fra chefanklager Jeanette W. Andersen om, at sygeplejersker ”ikke usædvanligt” kan finde på at tage livet af deres patienter.

Oprettet: 16.09.2015
Katrine Nielsen, knl@dsr.dk

Striden mellem Dansk Sygeplejeråd og den sydsjællandske anklager Jeanette W. Andersen, der indtil for nylig var anklager i sagen om en drabssigtet sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus, får nu en mindelig udgang. Det sker, efter at anklagemyndigheden har efterkommet Dansk Sygeplejeråds krav om en beklagelse.

Stridens kerne var en udtalelse fra Jeanette W. Andersen til TV2 den 11. august. Adspurgt om sin vurdering af Nykøbing-sagen, svarede anklageren: ”Det viser sig jo faktisk, at undersøgelser rundt omkring i verden har godtgjort, at det er ikke usædvanligt, at sygeplejersker kan finde på at tage livet af patienter.”

Bemærkningen var ifølge Dansk Sygeplejeråd så krænkende for de danske sygeplejersker, at organisationen siden har krævet, at anklageren skulle trække udtalelsen tilbage eller imødese en injuriesag. Og nu beklager anklagemyndigheden så udtalelsen. Det sker i en erklæring, som bliver offentliggjort af parterne i dag:
 
”Anklagemyndigheden medgiver, at udtalelsen kunne have været formuleret anderledes, og har forståelse for, at sygeplejerskerne har opfattet den som krænkende.
 
Faktum er, at der ikke de sidste 25 år har været sager i Danmark, hvor en sygeplejerske er sigtet for manddrab, og at den tidligere omtalte undersøgelse udelukkende omfatter drab begået af sundhedspersonale i udlandet.
 
Det har med udtalelsen bestemt ikke været anklagemyndighedens intention at krænke sygeplejerskerne eller hænge sygeplejeprofessionen ud.
 
Anklagemyndigheden beklager derfor udtalelsen.”
 
Med beklagelsen betragter Dansk Sygeplejeråd sagen som afsluttet og glæder sig over udfaldet.

”Vi er tilfredse med, at anklagemyndigheden nu tydeligt beklager den udtalelse, som landets sygeplejersker naturligvis har oplevet som krænkende og oprørende. Dansk Sygeplejeråd anerkender beklagelsen, og jeg glæder mig over, at vi så hurtigt har fået gendrevet en udtalelse, som var på vej til at så en helt unødvendig utryghed hos vores patienter. Nu fortsætter vi den dagligdag, hvor sygeplejersker som faggruppe nyder en stor tillid i hele befolkningen,” siger Grete Christensen.