I 2016 blev der indrapporteret 90.661 tilfælde af utilsigtede hændelser i forbindelse med medicinering. Langt de fleste indrapporterede fejl skete i kommunerne. Nu skal et nyt projekt ”Medicin uden skade” forsøge at vende den udvikling og på fem år halvere antallet af medicineringsfejl.
Initiativet er led i det globale WHO-projekt ”Medication Without Harm”. I Danmark samarbejder Dansk Selskab for Patientsikkerhed med Styrelsen for Patientsikkerhed, og derudover er en lang række myndigheder og organisationer på sundhedsområdet blandt andre Dansk Sygeplejeråd med i projektet.
3 indsatsområder fra WHO
WHO har udpeget tre særlige indsatsområder, som også bliver centrale i det danske program.
• Polyfarmaci: mange forskellige lægemidler i kombination til den samme patient gør det vanskeligt at vide, hvad effekt og bivirkninger er, og hvordan lægemidlerne påvirker hinanden indbyrdes.
• Overgange: Skift mellem afdelinger eller sektorer giver stor risiko for fejl i medicineringen.
• Risikosituationer: Nogle lægemidler kan være farlige i bestemte situationer, fx insulin, morfin og blodfortyndende behandling.
Læs mere om WHO´s kampagne her
Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, mener, at der er brug for langt større fokus på organisering af kvalitetsarbejde, ledelse og uddannelse af medarbejdere.
”Medicinering skal højt på prioriteringslisten i Det Nationale Kvalitetsprogram, når man f.eks. ser på, hvordan man kan forebygge genindlæggelser og skabe bedre sammenhængende patientforløb. Mange genindlæggelser sker på grund af medicineringsfejl, som kan have mange årsager,” siger Grete Christensen.
Fejl rammer også sygeplejersker
Dansk Sygeplejeråds rolle i projekt Medicin uden skade er at kvalificere tiltagene med at nedbringe medicineringsfejl. Fejlene rammer ikke kun patienterne. Også Dansk Sygeplejeråds medlemmer kommer hvert år i klemme på grund af fejl, der nemt kunne være undgået.
”Det handler f.eks. om den måde, medicin er mærket og pakket kombineret med den travlhed, sygeplejersker arbejder under. Det skal ikke være nemt at kunne komme til at begå en fejl, men på trods af mange års kamp for at få industrien til at mærke og pakke medicin mere sikkert, så er det stadig alt for nemt at komme til at begå fejl,” siger Grete Christensen.
Ud af de 90.661 indrapporterede utilsigtede hændelser i 2016, var 179 af hændelserne så alvorlige, at personerne døde.
Medicin uden skade bliver officielt lanceret i Danmark tirsdag den 21. marts.