Britiske sygeplejersker truer med største strejke i 100 år

Dansk Sygeplejeråd støtter britiske sygeplejersker, som kræver lønstigning på 5 procent mere end inflationsraten, fordi de oplever markant reallønsnedgang.

Oprettet: 15.11.2022
Lotte Dahlmann, ldh@dsr.dk
Dansk Sygeplejeråd støtter britiske sygeplejerskers lønkamp.
Foto: Lizette Kabré.

Britiske sygeplejersker, som er medlemmer af den britiske sygeplejerskeorganisation Royal College of Nursing, RCN, har besluttet at varsle strejke, hvis ikke de får deres lønkrav opfyldt.

Ifølge RCN stiller de nuværende lønudspil sygeplejerskerne med op til 20% dårligere realløn end for 10 år siden. Derfor forlanger RCN en lønstigning på 5 pct. lagt oven i inflationsraten og truer med den mest omfattende strejke i 100 år inden jul.


Store mangeludfordringer

Storbritannien står i store rekrutterings- og fastholdelsesudfordringer med 25.000 sygeplejersker, der har forladt registeret, og med 47.000 ledige stillinger blot i England.

Storbritannien er samtidig ét af de OECD-lande, der er mest afhængige af international rekruttering.

Generalsekretær for RCN, Pat Cullen, oplyser, at det er et udtryk for, at sygeplejerskerne har fået nok, men at strejkevarslet også skal ses som en bekymring for patientsikkerheden og kvaliteten i fremtidens sundhedsvæsen.

Dansk Sygeplejeråd har sendt en sympatierklæring til de britiske sygeplejersker.

”På vegne af de danske sygeplejersker erklærer vi vores fulde støtte til vore kolleger i Storbritannien og deres kamp for fair løn og ordentlige arbejdsforhold. Manglen på sygeplejersker bliver ved med at vokse, og ordentlige løn og arbejdsvilkår er helt afgørende for at rekruttere og fastholde sygeplejersker globalt” skriver formand i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen i brevet til RCN.