Dansk Sygeplejeråd indfører kønsneutrale titler

Fremover skal titler i DSR som udgangspunkt være neutrale, dog kan den enkelte også vælge at titulere sig som forkvinde eller formand. Det besluttede et flertal af delegerede på Dansk Sygeplejeråds kongres torsdag.  

Oprettet: 19.05.2022
Mai Brandi Ludvigsen, mlu@dsr.dk

Det er ikke et spørgsmål om at være woke eller om at sende et feministisk statement. Det handler om at være sprogligt bevidst og om støtte ligestillingen retorisk. Sådan lød ræsonnement, da der torsdag blev diskuteret kønsneutrale titler på DSR’s kongres.  

”Dansk Sygeplejeråd går ind for ligestilling mellem kønnene, derfor må vi også rette op på de kønsmæssige skævheder, som sproget producerer.” Sådan lød det indledende fra Ulla Birk Johansen fra Kreds Sjælland, som var en af forslagsstillerne.

Med vedtagelsen af forslaget vil der som udgangspunkt blive brugt kønsneutrale titler som forperson og næstforperson fremover i Dansk Sygeplejeråd. Dog uden at nogen skal pålægges noget, og derfor kan den enkelte vælge at titulere sig som forperson/næstforperson, forkvinde/næstforkvinde eller formand/næstformand.

_22b3438w

Fremtiden kalder

Emnet har været oppe på kongressen tidligere uden at blive stemt igennem, og enkelte argumenterede da også imod. Blandt andet med argumentet om, at det blot er symbolpolitik, der ikke betyder noget for medlemmerne. Andre takkede for debatten, fordi den har presset dem til at se på emnet med nye øjne. Og denne gang var tiden altså moden.  

”Det her kommer alligevel til at ske. Jeg vil opfordre kongressen til at tage fremtiden til sig,” lød det blandt andet fra talerstolen.

Fremtiden står på kønsneutrale titler i DSR.