De unge flygter fra velfærdsfagene - det er ikke sygeplejerskernes skyld

DEBAT: Vi står i en alvorlig, global omsorgskrise, og det er utroligt, at politikere og arbejdsgivere tøver med at tage ansvaret på sig – og at medier som Børsen lader dem slippe, skriver Dorthe Boe Danbjørg i Børsen.

Oprettet: 14.07.2022

Debatindlæg af næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, bragt i Børsen 14. juli, 2022

Endnu engang kan man læse og høre, at det er sygeplejerskernes egen skyld at 28 procent færre søger ind på uddannelsen sammenlignet med sidste år.

Men jeg vil aldrig stoppe med at påpege vilkårene og uligelønnen. For det er vilkårene, der spænder ben for, at man faktisk kan gøre sit arbejde som sygeplejerske godt nok. Og jeg stopper heller ikke med at tale om uligelønnen, for vi har stadig ikke fået ligeløn for tilsvarende uddannelsesniveau.

Derimod står vi i en alvorlig, global omsorgskrise, og det er utroligt, at politikere og arbejdsgivere tøver med at tage ansvaret på sig – og at medier som Børsen lader dem slippe.

I Danmark og de øvrige nordiske lande, har vi igennem generationer udviklet en unik samfundsmodel med universelle velfærdsydelser. Vi er kendt for, at vi tager os af alle borgere. Og at gøre det med høj kvalitet.

Men velfærden er truet af, at vi ikke har medarbejdere nok i professionsfagene. Når unge ikke ønsker at uddanne sig til fremtidens lærere, pædagoger eller sygeplejersker, så har det konsekvenser for os alle.

Men i stedet for at tage ansvaret for at beskytte velfærdssamfundet, beskyldes fagbevægelsen – os der er sat i verden for at varetage medarbejdernes interesser – skylden for at jage de unge væk fra velfærdsfagene. Det er utroligt og urimeligt.

Hvis sygeplejerskernes løn var ’god nok’, hvorfor er livsindkomsten for ansatte i kvindefag 2,6 millioner lavere end for ansatte i mandefag?  Og hvorfor flygter sygeplejersker ud af det offentlige sundhedsvæsen? Det gør de, fordi de ikke mener, at lønnen modsvarer arbejdets værdi og fordi de ikke kan holde til arbejdsvilkårene i længden.

Vi sygeplejersker taler ikke vores fag ned. Vi gør faktisk alt for at fortælle om det fantastiske ved at drage omsorg for et andet menneske. Ved at være en del af sundhedsvæsnet og den store udvikling det er i ift. teknologi, nye behandlinger og ny måder at løse opgaverne på.

Men vi taler lige ud af posen, når det kommer til løn og arbejdsvilkår. Forholdene er ikke gode nok for sygeplejerskerne. Hverken når det gælder det, der står på lønsedlen, eller hverdagen ude på sygehusene og i kommunerne.

Det vil jeg ikke sminke på. Det er nemlig vores ansvar som faglig organisation at tale åbent om de problemer, der er i sundhedsvæsnet, for at ændre vilkårene.

Kun ved at bidrage til at sikre rammerne om fremtidens velfærdssamfund er vi vores historiske ansvar bevidst. Det kræver ærlig tale.

Svigter vi, er det de unge på uddannelserne, vores børn, de ældre og patienterne, som i sidste ende betaler prisen.

Læs debatindlægget på Borsen.dk (kræver login hos Børsen)