Debat: Vi har ikke løst udfordringerne i sundhedsvæsenet, og frustrationen hober sig op

Husk det, Mette: Ordentlig løn og arbejdsvilkår må og skal være en del af regeringsgrundlaget, hvis sundhedsvæsnet ikke skal nedsmelte. Det skriver Harun Demirtas i en kommentar i Berlingske.

Oprettet: 06.12.2022
Foto: Søren Svendsen

Kommentar i Berlingske af Harun Demirtas, næstforperson i Dansk Sygeplejeråd

Det er måske et af historiens mest spændende folketingsvalg, vi lige har fået overstået. Den nye regering kommer til at spille en stor rolle i forhold til mange vigtige dagsordener.

Sundhedsvæsenet toppede listerne over de emner, som danskerne gik mest op i.

Sygeplejerskerne strejkede sidste år, og selv om strejken endte med et regeringsindgreb, tror jeg på, at den har sat sig sine spor hos danskerne.

Efter strejken blev vi lovet en lønstrukturkomité, som skal gøre alle klogere på »uligelønnen« i Danmark. Regeringen har været tavs og vil ikke blande sig i lønstrukturkomiteens arbejde. I sidste sekund valgte Mette Frederiksen alligevel at blande sig i løndebatten på grund af sundhedsvæsenet store, aktuelle udfordringer med mangel på især sygeplejersker. Heldigvis, for det trænger vi til.

Måske var det heller ikke så mærkeligt, at hun valgte at tale om løn som en del af løsningen. Sygeplejerskerne har længe efterlyst en højere løn for at indhente årtiers lønefterslæb, og det har opbakning i befolkningen.

En undersøgelse fra Megafon fra september viser i hvert fald, at over halvdelen af danskerne synes, at sygeplejerskernes løn er enten »lav« eller »alt for lav«. Det er glædeligt, at Socialdemokratiet bragte mit fag og mine kolleger op som tema ved valget. Men jeg er bekymret for, hvordan det nu ender i regeringsforhandlingerne.

Nogle af de partier, der har givet opbakning til ligeløn og mere anerkendelse til de kvindedominerede fag, er ude af forhandlingerne. Andre partier er stadig med.

Socialdemokratiet og Venstre er begge kommet med udspil om løn, men ingen af dem har tydeligt sagt, om og hvornår sygeplejersker kan se frem til 5.000 kroner mere i grundløn, som er det efterslæb, de har på lønnen.

Både Socialdemokratiet og Venstre med flere har talt om akutpakker inklusive midlertidige løntillæg. Det er der også brug for. Socialdemokratiet har samtidig lovet tre milliarder til et varigt lønløft for udvalgte faggrupper. Det kan eksempelvis give 2.000 kroner ekstra om måneden, men der kan gå lang tid, da det skal implementeres i løbet af syv år.

Og alt imens har vi ikke løst udfordringerne i sundhedsvæsenet, og frustrationen hober sig op blandt mine kolleger. Sygeplejerskerne har brug for håb! Det kunne være rart snart at få det fra den fungerende statsminister.

Der er allerede begyndt at løbe rygter om lønstrukturkomiteen, og hvordan den kommer til at opgøre sygeplejerskernes løn. Men det er alt for tidligt at konkludere noget, da komiteen ikke er færdig med sit arbejde. Desværre skader rygterne håbet og tilliden til systemet blandt mine kolleger.

Man må lytte til dem, det handler om, og se på realiteterne. Danmark mangler sygeplejersker, og sundhedsvæsenet står midt i en alvorlig situation. Derfor nytter det heller ikke noget at så tvivl om, om sygeplejersker har lønefterslæb eller ej. For det har vi - på grundlønnen, og det skal der gøres noget ved. Hurtigt.

Se indlægget i Berlingske