Der er masser af komplekse psykiatriske patienter til de tomme senge

Dansk Sygeplejeråd vil have regioner og kommuner til at udnytte de nye ledige pladser til mennesker med kompleks psykisk sygdom og misbrug, men sengene står stadig tomme.

Oprettet: 12.03.2018
Michael Bech, mib@dsr.dk
Foto: Lizette Kabré

Da en psykisk syg beboer på Bocenter Lindegården i Roskilde i marts 2016 tog livet af en 57-årig medarbejder på det sociale bosted, var det dråben, der fik politikerne til at reagere.

Der blev afsat 400 millioner kroner til 150 ekstra pladser til patienter med dobbeltdiagnoser. Og 1. marts åbnede de første 15 pladser i Vejle. Men sengene står tomme trods stort pres på de regionale psykiatriske afdelinger for farlige psykisk syge.

Problemet er, at kommunerne skal betale for de nye pladser, og ingen kommuner i Syddanmark har indstillet syge borgere til behandling. Og det afgørende er, at borgeren skal sige ja til den behandling, som i de fleste tilfælde også indbefatter hjælp til at komme ud af et stof- eller alkoholmisbrug.

”Det kan ikke være meningen”

”Behovet er dér! Der er lang ventetid for at komme i behandling på psykiatriske afdelinger i regionerne. Men nu strander det på, at de ledige pladser skal betales af kommunerne. Det kan ikke være meningen. Pladserne er her nu, og så må det også være kommunernes ansvar at sikre, at de bliver brugt bedst muligt,” siger Dorte Steenberg, som er næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

I en analyse, som Sundheds- og Ældreministeriet netop har offentliggjort, viser det sig, at ventetiden for at få psykiatrisk hjælp i gennemsnit er 22 dage i de fem regioner I Danmark.

”Det er ingen hemmelighed, at det her ikke har været vores drømmeløsning fra starten. Vi havde gerne set et løft til den samlede behandlings- og socialpsykiatri, ligesom vi stadig mener, at der er behov for en højere grad af specialisering på de socialpsykiatriske botilbud,” siger Dorte Steenberg.

Også sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er kritisk over for kommunerne, som hun netop har sendt brev til for at opfordre dem til at henvise til det nye tilbud.

“Kom nu i gang - det her handler både om syge borgere, der har krav på bedre hjælp, og om medarbejdernes sikkerhed,” siger ministeren til Jyllands-Posten.

Læs andre artikler relateret til emnet