Der kan ansættes 550 sygeplejersker for udbetalt overarbejde

En beregning viser, at det udbetalte overarbejde for sygeplejersker er steget for fjerde år i træk. Men Danske Regioner afviser, at overarbejde er et problem.

Oprettet: 30.07.2018
Michael Bech, mib@dsr.dk
Foto: Lena Rønsholdt

Det har længe været kendt, at sygeplejersker og læger arbejder under højt pres i en stresset hverdag i sundhedsvæsenet.

Men nye tal tyder på, at hospitalerne lader sygeplejersker løbe endnu hurtigere end før – og at overarbejde bruges til at lukke huller frem for at ansætte flere sygeplejersker.

Tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) viser således, at det udbetalte overarbejde til sygeplejersker er steget for fjerde år i træk. Og overarbejdet, merarbejdet og ekstraarbejdet fra 2017 svarer til cirka 550 faste stillinger, viser beregninger fra Dansk Sygeplejeråds analyseafdeling.

Læs artikel på DR: Vil du lægges i narkose af en sygeplejerske, der har arbejdet 16 timer?

”Der er skåret så meget ind til benet, at der ikke skal meget til, hverken sygdom hos medarbejderne eller ekstra patienter, før nogle er nødt til at arbejde længere, end de er ansat til. Det er en fuldstændig vanvittig konstruktion,” siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen til DR nyheder.

Ifølge formanden er det især en uholdbar situation, fordi sygeplejersker sættes til ekstra arbejde i perioder, hvor de burde have lov at hvile mellem vagter.

”Det er ikke en fabrik men et sygehus”

Det viste sig da også under forårets overenskomstforhandlinger, at mange sygehusafdelinger og -afsnit ikke kunne opstille nødberedskaber. Der var for få faste medarbejdere, og hospitalerne var afhængige af vikarer eller overarbejde for at sørge forsvarligt for patienterne.

Arbejdsgiveren Danske Regioner mener modsat, at ekstraarbejdet er et vilkår i sundhedsvæsenet.

Læs også: Hver 7. nyuddannede sygeplejerske går ned med stress

”Det er sæsonbetonet arbejde, hvis der for eksempel er perioder, hvor mange er syge. Der er perioder, hvor man arbejder mere og andre, hvor man arbejder mindre. Sådan vil det være på et sygehus, hvor vi ikke kan styre aktiviteten. Det er ikke en fabrik men et sygehus, hvor aktiviteten går op og ned afhængig af, hvornår patienterne kommer,” siger Anders Kühnau (S), formand for Danske Regioners Løn- og Praksisudvalg til DR.

Karsten Vrangbæk, professor og forsker i sundhedsvæsener ved Københavns Universitet, advarer dog mod den onde spiral, som for meget overarbejde kan betyde for en faggruppe som sygeplejerskerne.

”Hvis man både har svært ved at rekruttere og de ansatte oplever, at arbejdet ikke giver mulighed for at levere den kvalitet, de gerne vil levere og derfor søger ud af sektoren… Ja, så skal de tilbageværende løbe hurtigere, og man får overarbejdsproblemer for dem, der bliver tilbage,” siger professor Karsten Vrangbæk til DR.

Læs andre artikler relateret til emnet