Derfor anbefaler formanden et ja til OK18-resultatet

Mere i løn til alle over de næste tre år og del i en ekstra pulje til sygeplejersker. Dansk Sygeplejeråds formand er ikke i tvivl om, at sygeplejersker skal stemme JA til OK18-resultatet.

Oprettet: 24.05.2018
Susanne Bloch Kjeldsen, sbk@dsr.dk
Foto: Claus Bech

Ur-afstemningen om OK18-resultatet er i gang. Sygeplejersker over hele landet skal frem til midnat den 3. juni beslutte sig for, om de vil stemme ”ja” eller ”nej”. På facebook kan man følge debatten og læse, hvad forskellige sygeplejersker har valgt at stemme.

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, er ikke i tvivl:

”Jeg anbefaler et ”ja”, for jeg tror ikke på, at vi kan få et bedre resultat ved at stemme ”nej” og gå i konflikt. Vi har fået en større lønramme, end vi havde forestillet os, dengang OK-forhandlingerne startede, og det har vi opnået ved hjælp af fællesskabet med de andre organisationer, hvor vi har stået skulder ved skulder. Vi havde ikke kunnet få det resultat alene.”

Grete Christensen fremhæver, at den forventede prisudvikling i samfundet over de næste tre år er på 5,1 pct., og rammen til løn i OK18 er på 6,8 pct. Det vil sige, at alle sygeplejersker mindst kommer til at opleve en reallønsfremgang på 1,7 pct. over de næste tre år.

”Derudover har vi fået adgang til en organisationspulje, som giver ekstra i løn og pension og del i en rekrutteringspulje, som giver ekstra til sygeplejersker på medicinske - og akutte afdelinger og i kommuner. Så ja, alle får mere i løn. Måske kunne man ønske sig mere, men jeg mener, at man også må se ud over sig selv. Den store dagsorden er, at vi har fået et bedre resultat, end der var lagt op til, dengang forhandlingerne blev indledt, og arbejdsgiverne meldte ud, at de offentligt ansatte skulle holde igen,” siger Grete Christensen.

Behov for at sige fra over for arbejdspres

På facebook har nogle sygeplejersker skrevet, at de stemmer nej, fordi de vil markere over arbejdsgiverne, at arbejdsmiljøet er for presset og normeringerne er for dårlige.

”Ur-afstemningen handler om det resultat, vi har forhandlet, og ikke om arbejdsmiljøet. Normeringer og arbejdspres er ikke en del af overenskomstforhandlingerne, men det er problemer, vi arbejder med og fortsætter med at forsøge at løse,” siger Grete Christensen.

Nogle sygeplejersker spekulerer på facebook på, om lærerne eventuelt vil stemme nej til deres OK18-resultat, fordi det ikke lykkedes dem at få fjernet den udskældte lov 409, som regulerer deres arbejdstid, og som SOSU-underviserne også er underlagt.  Kunne et muligt nej fra lærerne være et argument for, at sygeplejersker også skal stemme ”nej” til OK18-resultatet for at vise solidaritet? Det mener Grete Christensen ikke.

”Ifølge en rundspørge i dagspressen forventes det ikke at ende med et nej fra lærerne. Men hvis de stemmer nej, så er det et nej til deres resultat. Vores afstemning handler om vores resultat. Jeg mener, man skal skille resultaterne ad. Hvis lærerne – mod forventning – stemmer nej, må vi tale om, hvordan vi kan være solidariske i den situation,” siger hun.

Kongressen anbefaler et "ja"

Da Dansk Sygeplejeråds øverste besluttende myndighed, kongressen, var samlet for nylig, var stort set hele salen enige om at anbefale et ”ja” til OK18-resultatet. Ingen valgte at stemme ”nej”.  

Ur-afstemningen fortsætter frem til den 3. juni klokken 23.59, og resultatet bliver offentliggjort den 4. juni klokken 15. Har man endnu ikke stemt, kan man gøre det ved hjælp af NemID eller stemmekode, som er sendt med mail til alle medlemmer. Man kan også få hjælp til at afgive stemme hos sin tillidsrepræsentant.

Læs flere artikler om OK18